Fals informatic

Sentinţă penală 31 din 18.03.2015


Prin rechizitoriul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial  S. din …………., s-a pus în mişcare acţiunea penală şi a fost trimis în judecată inculpatul S.R., pentru săvârşirea infracţiunilor de  fals informatic în formă continuată, faptă prevăzută de art. 48 din Legea nr. 161/2003 cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen., acces fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate în formă continuată, faptă prev. de art. 42 alin. 1, 3  din Legea nr. 161/2003 cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen., deţinere fără drept de parole care permit accesul la un sistem informatic,  faptă prev. de art. 46 alin. 2 din Legea nr. 161/2003, fiecare cu aplic. art. 37 lit. a Cod Penal, toate cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.

Din actul de sesizare reiese că în perioada …………. – ………… a introdus fără drept date informatice, rezultând date nereale, în scopul de a fi utilizate  pentru producerea de consecinţe juridice cu privire la mai multe site-uri web pe care le-a  creat şi găzduit pe internet. Acestea erau destinate a fi folosite  la activităţi ilicite online, respectiv sustragerea de date  confidenţiale de la utilizatorii care erau direcţionaţi către aceste  pagini de internet. Mai reiese că în perioada ……………. – ………… a intrat în mod ilicit în posesia credenţialelor de acces la platforma eBay (nume de utilizator şi parolă) corespunzătoare a 80 de conturi legitime , pe care ulterior le-a accesat pe nedrept, prin încălcarea  măsurilor de securitate, folosind user-ele şi parolele reale pe care le obţinuse anterior în mod ilicit.

În cauză a fost ascultat inculpatul, au fost audiaţi  martorii P.E.M. şi I.C.A.. La dosar se  mai găsesc plângerea părţii vătămate, procesul verbal de percheziţie informatică, procese verbale de verificare a activităţilor informatice desfăşurate de inculpat, rezultatele verificărilor efectuate la  unii operatori de internet, alte înscrisuri şi corespondenţe.

Din probele administrate în cauză rezultă  următoarele:

Începând cu anul 2009  inculpatul S.R. s-a remarcat ca având preocupări infracționale pe linia criminalității informatice, acesta având legături infracționale cu membrii unei grupări din Râmnicu Vâlcea care se ocupau de săvârșirea fraudelor informatice.

Deşi a fost condamnat pentru ridicarea frauduloasă, cu act fals de identitate, a unei sume de bani dintr-un transfer Western Union, inculpatul S.R. a continuat să mențină legăturile cu membrii unor grupări infracționale din …………… cu specific pe fraude informatice, pentru care a început să presteze diverse servicii în sprijinul activităților infracționale săvârşite de aceștia.

Astfel, din primele cercetări cu privire la acesta, a reieşit că la data de ………… inculpatul S.R. a introdus fără drept, date informatice, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unor consecinţe juridice cu privire la site-ul www.international-omega-trucking.org, site înregistrat pentru săvârşirea fraudelor informatice, fiind un site de shipping fals, prin care se inducea victimelor falsa impresie că bunurile comandate urmau să le parvină în scurt timp.

Site-ul a fost creat de inculpatul S.R. în scopul folosirii la  săvârșirea de fraude informatice, în vederea determinării unor potențiale victime de a trimite bani pentru diverse bunuri fictive postate la vânzare pe internet, având astfel convingerea că bunurile urmează să le parvină prin firma de shipping în cauză. 

Pagina de internet ”international-omega-trucking.org”  a fost postat pe un server al firmei de webhosting  FU.. SRL, din …., jud. ……….. de către inculpatul S.R., care a utilizat date de înregistrare false, prezentându-se ca “P.A.”, dar folosind adresa sa e-mail şi numărul de telefon real.

Din verificările efectuate pe Internet s-a constatat ca site-ul în cauza figurează cu următoarele date de înregistrare:

Domain ID:………………….-LROR

Domain Name:I.-O.-T..ORG

Created On:…………. 19:11:27 UTC

Last Updated On:……………. 19:16:55 UTC

Expiration Date:…………….. 19:11:27 UTC

Sponsoring Registrar:P. (Private) Limited (……….-LROR)

Status:T. P.

Registrant ID:……………………………………..

Registrant Name:B. B.

Registrant Organization:NA

Registrant Street1:s. b. ..

Registrant Street2:

Registrant Street3:

Registrant City:s.

Registrant State/Province:s.

Registrant Postal Code:……

Registrant Country:RO

Registrant Phone:+4……………………

Registrant Phone Ext.:

Registrant FAX:

Registrant FAX Ext.:

Registrant Email:……………@gmail.com

Admin ID:…………………..

Admin Name:B. B.

Admin Organization:NA

Admin Street1:s. b……… …

Admin Street2:

Admin Street3:

Admin City:s.

Admin State/Province:s.

Admin Postal Code:……

Admin Country:RO

Admin Phone:+4……………………..

Admin Phone Ext.:

Admin FAX:

Admin FAX Ext.:

Admin Email:…………@gmail.com

Tech ID:………………….

Tech Name:B. B.

Tech Organization:NA

Tech Street1:s. b. ….

Tech Street2:

Tech Street3:

Tech City:s.

Tech State/Province:s.

Tech Postal Code:……………..

Tech Country:RO

Tech Phone:+4…………………….

Tech Phone Ext.:

Tech FAX:

Tech FAX Ext.:

Tech Email:…………@gmail.com

Name Server:…………D….RO

Name Server:………...D….RO

Site-ul ”international-omega-trucking.org” a  fost blocat la scurt timp, dat fiind conţinutul său.

Din verificările efectuate s-a stabilit că adresa ..…@gmail.com aparține lui S.R., aspect pe care îl menționează și acesta în declarația sa, în care recunoaşte sprijinul acordat, începând cu anul 2009, unei persoane din …………….., pe care nu o cunoaşte, dar ştie că foloseşte ID-ul de messenger ...[email protected], sprijin necesar la comiterea fraudelor informatice.

Urmare a celor comunicate de către  firma de webhosting F………. SRL, a reieşit faptul că învinuitul  S.R. a solicitat anterior găzduirea şi  a altor site-uri pe serverele firmei, iar pentru serviciile de webhosting a efectuat  plăţi prin SMS, de pe un număr de telefon ce a reieşit că aparţinea martorului P.C.V., căruia telefonul ce i-a fost sustras în perioada respectivă (februarie -  martie 2009). Totodată a reieşit că la momentul creării contului  la firma de webhosting menţionată (…………..) învinuitul S.R.a folosit IP-uri ce s-a constatat a fi fost alocate la domiciliul învinuitului I.C.A., ulterior stabilindu-se că S.R. avea acces şi folosea serviciile de internet de la adresa numitului I.C..

Printre site-urile pe care învinuitul S.R. le-a găzduit pe serverele firmei menţionate se regăsesc şi www…………….com, www..........................us, a căror găzduire a solicitat-o, după cum reiese din corespondenţa cu firma de webhosting, la …………., respectiv la ………..,  site-uri despre care, de asemenea, a reieşit că au fost postate pe internet în mod fraudulos, fiind astfel introduse şi cu privire la aceste, fără drept, date informatice şi  rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv în activităţi de “phishing” (=obţinere de date confidenţiale – user, parola, date bancare etc. de la vizitatori ai respectivelor site-uri frauduloase  ce încearcă impersonarea unor site-uri legitime).

 Cu privire la site-ul  http://www.................com,  compania „eBay” a comunicat faptul că acesta  a fost identificat ca fiind un site de phishing prin care se încerca obţinerea ilicită de date confidenţiale de  la utilizatorii „eBay”  care erau îndrumaţi să acceseze site-ul găzduit la adresa menţionată. Acest site de phishing a fost blocat de către eBay.

Cu privire la domeniul ……………………..us, compania  eBay a comunicat faptul că a primit  prin e-mail 6 plângeri de la utilizatorii săi, prin care aceştia reclamau  faptul că mesaje de tip “spoof” (mesaje electronice primite de la o adresa de e-mail  similară cu una folosită companii legitime, ce încearcă să creeze astfel  aparenţa că mesajele ar proveni din partea companiei legitime astfel impersonate) au fost trimise de la adresa de email „ebay ……………………us”. Aceasta adresă de email deşi conţine cuvântul “eBay” nu aparţine eBay ci a fost creeată pe un domeniu special achiziţionat, cu scopul de a creea victimelor convingerea ca aceste mesaje ar veni din partea eBay. Prin aceste mesaje de tip spoof/false, pretinzând că sunt expediate de către eBay, victimele sunt informate ca pot efectua plata pentru bunul pe care doresc să îl achiziţioneze întrucat bunul este asigurat de catre eBay. De asemenea prin aceste mesaje de tip spoof/false li se înainteaza facturi false în care li se indică victimelor să trimită banii prin serviciul de transfer rapid MoneyGram, lucru neacceptat de catre eBay.

Din investigaţiile efectuate în cauză s-a stabilit că inculpatul S.R.utilizează mai multe adrese de email, printre care: ………@gmail.com, ….……[email protected], ……[email protected]…………@yahoo.com, iar în urma  verificărilor efectuate cu privire la adresa de email s………[email protected] ce aparţine acestuia, au fost identificată încă  două  site-uri înregistrate cu date false, anume http://www...............com/secure/ şi http://www............-.............com/login/aiurea.html, ce apar create la data de ……………….

Acestea figurează cu următoarele date de înregistrare:

Registrant:

Tor L.H.

Postboks …….. ……………. 2

K.NO …………

IT

Domain name: M…………-K…………...COM

Administrative Contact:

Leganger Hansen, Tor  …………………@yahoo.com

Postboks …….. K…

K………….NO …………..

IT

+39……………………..

Technical Contact:

Leganger Hansen, Tor  ……………………[email protected]

Postboks 166 ………………………

K……………….., NO …………………

IT

+39…………………………

Registration Service Provider:

A. S.p.A. – S. A..it, ………………[email protected]

+39……………….

+39…………….. (fax)

http://www......................it

Supporto tecnico - Technical support - Asistencia tecnica :

http://............./..................it

Registrar of Record: T., INC.

Record last updated on ………………..

Record expires on …………..

Record created on ……………...

Registrar Domain Name Help Center:

http://....................................com

Domain servers in listed order:

DNS2……………………...COM

DNS……………………….COM

Domain status: clientTransferProhibited

clientUpdateProhibited

Aceste pagini de INTERNET sunt site-uri  de phishing pentru obţinere de conturi eBay şi au fost blocate de către compania eBay la scurt timp de la postare, fiind create pentru a simula pagina de autentificare a eBay. Astfel utilizatorii eBay care accesau paginile respective îşi introduceau datele de acces, username si parola, crezând ca sunt pe site-ul legitim eBay. După introducerea datelor acestea erau sustrase de către autori si folosite pentru a accesa în mod ilegal platforma eBay.

Exemplu pagina phishing aflată pe domeniile mai sus-menţionate:

 

Această pagină de phishing a fost găsită pe laptop-ul folosit de S.R., cu ocazia perchezţiei informatice din data de ……………, regăsindu-se pe DVD-ul anexă la procesul verbal de percheziţie informatică  urmând calea:

\S.R.\LAPTOP ACER\DATE DE INTERES\TOSIBA\E\ebay scam\index.html

Cu privire la domeniul fals “………………….com”,  compania eBay a comunicat faptul că a identificat 10 plângeri/notificări trimise de către utilizatorii eBay prin email la adresa ………………[email protected], plangeri prin care  aceştia reclamă faptul că au primit mesaje nesolicitate de  tip spoof.

Aceste mesaje false au fost trimise de la adresa de email  “……………[email protected], adresă care, deşi conţine cuvântul “eBay” nu aparţine eBay ci a fost creată pe un domeniu special achiziţionat, cu scopul de a crea victimelor convingerea ca aceste mesaje ar veni din partea eBay. Prin aceste mesaje frauduloase, pretinzând ca sunt expediate de către eBay, victimelor li se solicita să îşi aducă la zi datele şi fiind îndrumate să urmeze un link (Gift Certificates ACTIVATE NOW PLEASE CLICK HERE ) ce îi trimite către site-ul de phishing http://www........................com/secure/.

De asemenea, din investigaţiile efectuate cu privire la adresa de email s…………[email protected], utilizată de  învinuitul  S.R.,  a rezultat faptul că acesta a folosit  adresa respectivă pentru a intra ilegal în posesia de conturi de utilizator paypal aşa cum reiese din răspunsul înaintat de eBay, care a identificat  un număr de 28 de plângeri/ notificări trimise de către utilizatori prin email la adresa s………………[email protected], plângeri în care utilizatorii eBay reclamă faptul că au primit mesaje nesolicitate.

Din investigaţiile efectuate cu privire la IP-ul …………………….., utilizat de inculpatul S.R.la adresa sa de domiciliu, au fost identificate  un număr de 80 de conturi de acces la platforma eBay, care au fost accesate sau s-a încercat accesarea lor de la acest IP, după cum urmează:

VERIFICARE IP: …………

……….Sign Out (1)9/9/2010 22:16

……….Sign In Successful (2)9/9/2010 22:15

……………….Sign In Failed (2)9/9/2010 22:13

…………………Sign In Successful (1)9/8/2010 10:49

……………Sign Out (1)7/21/2010 10:24

…………….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:24

………………..Sign In Failed (1)7/21/2010 10:23

……………..Sign In Failed (2)7/21/2010 10:21

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:21

…………..Sign Out (1)7/21/2010 10:21

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:21

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:20

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:20

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:20

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:19

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:19

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:18

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:17

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:17

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:06

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:06

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:06

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:05

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:05

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:05

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:04

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:04

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:03

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:03

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:03

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:03

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:02

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:02

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:02

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:02

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:01

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:01

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:01

……….Sign Out (1)7/21/2010 10:00

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 10:00

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 10:00

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:59

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:59

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:59

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:59

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:58

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:58

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:58

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:57

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:57

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:57

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:57

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:56

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:56

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:56

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:55

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:55

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:55

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:55

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:54

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:54

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:54

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:54

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:54

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:53

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:53

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:53

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:53

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:52

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:52

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:52

……….Sign Out (2)7/21/2010 9:51

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:51

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:51

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:51

……….Sign Out (2)7/21/2010 9:50

……….……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:49

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:49

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:49

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:48

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:48

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:48

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:47

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:47

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:47

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:47

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:47

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:46

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:46

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:46

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:45

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:45

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:45

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:45

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:44

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:44

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:44

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:44

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:43

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:43

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:43

……….Sign Out (2)7/21/2010 9:40

……….Sign In Successful (2)7/21/2010 9:39

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:39

……….Sign Out (2)7/21/2010 9:39

……….Sign In Successful (2)7/21/2010 9:39

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:38

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:38

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:38

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:37

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:37

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:37

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:37

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:37

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:36

……….Sign In Successful (1)7/21/2010 9:36

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:36

……….Sign In Failed (1)7/21/2010 9:35

……….Sign Out (1)7/21/2010 9:35

……….Sign In Successful (1)7/20/2010 23:42

……….Sign In Successful (1)11/8/2009 22:06

……….Sign In Successful (2)11/7/2009 21:02

Verificându-se aceste conturi de acces s-a constatat faptul că aparţin unor utilizatori legitimi ai eBay, învinuitul S.R. intrând ilicit în posesia acestora şi folosindu-le pentru a accesa în mod ilegal platforma eBay. 

Aceste conturi au fost suspendate de către compania eBay şi apoi au trecut printr-un proces de resecurizare.

Trecându-e mai departe la efectuarea de investigaţii asupra acestor conturilor ebay, a reieşit faptul că acestea au fost ulterior folosite pentru a fi postate la vânzare diverse bunuri (utilaje de şantier, autoturisme, bunuri electronice). Toate aceste bunuri listate spre vânzare de către suspecţi au fost blocate de eBay înainte de expirarea perioadei de licitare.

Cu privire la aceste conturi, învinuitul S.R.a arătat că a intrat în posesia lor de la o altă persoană necunoscută, cu care a comunicat doar prin internet, şi doar le-a accesat pentru a le verifica după care le-a trimis mai departe aceleiaşi persoane din _____________, pentru care a creat şi postat site-urile frauduloase.

Starea de fapt, aşa cum a fost reţinută este dovedită cu recunoaşterea parţială a inculpatului, care se coroborează cu declaraţiile martorilor precum şi cu celelalte probe la care s-a  făcut referire mai sus.

Fapta inculpatului de a introduce fără drept date informatice rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice constituie infracţiunea de fals informatic, în formă continuată, prevăzută de art.48 din Legea nr.161/2003 (pedepsită cu închisoare de la 2 ani la 7 ani) respectiv art.325 Cod penal (pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani).

Fapta inculpatului de a deţine fără drept unele date informatice în scopul comiterii de infracţiuni informatice, constituie infracţiunea de  operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice  prevăzută de art.46 alin.2 din Legea nr.161/2003 (pedepsită cu închisoare de la  1 an la 6 ani), respectiv art.364 alin.2 C.pen. (pedepsită  cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă).

Fapta inculpatului de a accesa fără drept un sistem  informatic prin intermediul unor proceduri, programe specializate la care accesul este restricţionat sau interzis pentru  anumite categorii de utilizatori, constituie infracţiunea de acces ilegal la  un sistem informatic prevăzută de art.42 alin.1 şi 3 din Legea  nr. 161/2003, în formă continuată (pedepsită cu închisoarea de la 3 ani la 12 ani) respectiv art.360 alin.1 şi 3 C.pen. (pedepsită  cu închisoarea de la 2 ani la 7 ani).

Toate cele trei infracţiuni au fost săvârşite în concurs real.

Inculpatul va fi condamnat iar la  individualizarea pedepselor se va avea în vedere că este tânăr, a fost relativ sincer, că are antecedente penale, fiind condamnat la o pedeapsă cu suspendare condiţionată, precum şi perioada de  timp în care şi-a desfăşurat activitatea ilicită.

În cauză, după cum se observă, se pune problema aplicării legii mai favorabile.

Este, desigur, evident, că sub aspectul limitelor legale ale pedepselor, legea mai favorabilă este Codul penal în vigoare.

În acelaşi timp, cum instanţa îl va condamna pe inculpat la pedepse cu închisoarea în cuantumuri mai mici decât  minimul special al pedepselor aşa cum sunt stabilite prin  legea veche, şi din acest punct de vedere este mai  favorabil codul în vigoare.

În consecinţă, făcând aplicarea prevederilor art.5 C.pen., inculpatul va fi condamnat în baza art.325 C.pen.  cu art.35 alin.1 C.pen. la 1 an şi 6 luni închisoare pentru infracţiunea de fals informatic în formă continuată; în baza art.365  alin.2 C.pen. la 9 luni închisoare  pentru infracţiunea de deţinere fără drept a unei parole de acces în scopul comiterii de infracţiuni informatice şi în baza art.360 alin.1,3  C.pen. cu art.35 alin.1 C.pen. la 2 ani şi 4 luni închisoare  pentru infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic în formă continuată.

Alăturat pedepselor principale i se vor aplica şi pedepse accesorii în conformitate cu art.65 alin.1 C.pen.

Procedând la contopirea pedepselor în conformitate cu art.39 alin.1 lit.b C.pen., va executa pedeapsa cea mai mare de 2 ani şi 4 luni închisoare sporită cu o treime din cuantumul celorlalte două, care este de 9 luni, urmând să  execute 3 ani şi o lună închisoare.

În baza art.45 alin.5 C.pen. se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie rezultantă  constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b C.pen.

Inculpatul fiind reţinut şi arestat preventiv se va  deduce din pedeapsă, conform art.72 alin.1 C.pen.,  perioada 22 noiembrie 2011 – 9 mai 2012.

Inculpatul a fost condamnat la 1 an închisoare prin sentinţa penală nr……./.…………. a Judecătoriei R., rămasă definitivă la ………….., pedeapsă care a fost suspendată condiţionat conform art.81 C.pen. 1968.

Cum în termenul de încercare a  săvârşit noi infracţiuni intenţionate, deduse judecăţii în cauza de faţă, în conformitate cu art.83 C.pen. 1968 raportat la art.15 din Legea nr.187/2012 se va  revoca suspendarea condiţionată pentru această pedeapsă urmând să fie executată alături de pedeapsa de 3 ani şi o lună închisoare, urmând să execute în final 4 ani şi o lună închisoare.

Se va revoca şi suspendarea  pedepsei accesorii dispusă prin aceeaşi sentinţă.

Partea vătămată eBay s-a constituit parte civilă cu suma de ………… dolari SUA reprezentând echivalentul pierderilor suferite de companie pentru resecurizarea conturilor compromise şi accesate ilegal precum şi cu ………… dolari SUA, reprezentând  daune morale.

Din actele depuse la dosar reiese că cererea este întemeiată pentru suma de 398,5 dolari pe care inculpatul va fi obligat să o plătească cu titlu de despăgubiri.

Fără îndoială că partea civilă a suferit şi un prejudiciu de imagine în urma activităţii ilicite a inculpatului şi în principiu cererea pentru acordarea de daune morale este întemeiată. Tribunalul  apreciază că suma de ……….. dolari SUA este suficientă pentru compensarea acestui prejudiciu şi pe care inculpatul  va fi obligat să o plătească cu titlu de daune morale.

Va fi obligat inculpatul la plata sumei de ……… lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de …….. lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

 ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E :

În baza art.325 C.pen.  cu art.35 alin.1 C.pen. şi cu aplicarea art.5 C.pen.

Condamnă pe inculpatul S.R., fiul lui N. şi E.M., născut la data de ………….. în S., jud. S., cetăţean român, necăsătorit, stagiul militar nesatisfăcut, studii 10 clase, domiciliat în Sibiu, str……. …..., nr…, jud. S., posesor al CI seria … nr………….  eliberată de SPCLEP S., CNP ……………. la  1 an şi 6 luni închisoare pentru  infracţiunea de fals informatic în formă continuată.

În baza art.65 alin.1 C.pen.

Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii  exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b C.pen.

În baza art.365  alin.2 C.pen. cu aplicarea art.5  C.pen.

Condamnă pe inculpat la 9 luni închisoare  pentru infracţiunea de deţinere fără drept a unei parole de acces în scopul comiterii de infracţiuni informatice.

În baza art.65 alin.1 C.pen.

Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii  exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b C.pen.

În baza art.360 alin.1,3  C.pen. cu art.35 alin.1 C.pen. şi cu aplicarea art.5  C.pen.

Condamnă pe inculpat la 2 ani şi 4 luni închisoare  pentru infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic.

În baza art.65 alin.1 C.pen.

Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii  exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b C.pen.

În baza art.39 alin.1 lit.b C.pen.

Contopeşte pedepsele de 1 an şi 6 luni închisoare,  9 luni închisoare şi 2 ani şi 4 luni închisoare şi dispune ca inculpatul să execute pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare sporită la 3 ani şi o lună închisoare.

În baza art.45 alin.5 C.pen.

Aplică inculpatului pedeapsa accesorie rezultantă  constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b C.pen.

În baza art.72 alin.1 C.pen,

Deduce din pedeapsă reţinerea şi arestarea preventivă începând cu 22 noiembrie 2011 şi până la 9 mai 2012 inclusiv.

În baza art.83 C.pen. 1968 raportat la art.15 din Legea nr.187/2012

Revocă suspendarea condiţionată pentru pedeapsa de 1 an  închisoare la care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală nr…./………… a Judecătoriei R. (rămasă definitivă la ………….) şi dispune ca aceasta să fie executată alături de pedeapsa 3 ani şi o lună închisoare aplicată prin sentinţa de faţă, urmând să execute în final  4 ani şi o lună închisoare.

Revocă suspendarea pedepsei accesorii dispusă prin aceeaşi sentinţă.

Obligă inculpatul  să plătească părţii civile eBay, prin reprezentant T.R., citat la Biroul Serviciului Secret din B., str. ………………., nr….., sector …, suma de ….,… dolari SUA cu titlu de despăgubiri şi ………….. dolari SUA cu titlu  de daune morale.

Obligă inculpatul la plata sumei de …………. lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de ……… lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, …./………./……….