Anulare act mostenitor

Sentinţă civilă 123 din 23.01.2014


S.C. nr. 123/23.01.2014

Obiectul principal al dosarului: Civil - anulare act - nulitatea absolută a certificatului de moştenitor

Potrivit dispoziţiilor art. 1134 din Codul civil, „cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin eliberarea certificatului de moştenitor pot cere instanţei constatarea sau, după caz, declararea nulităţii acestuia şi stabilirea drepturilor lor, (…)”, iar în conformitate cu disp. art. 436 alin. (1) din Codul de procedură civilă, „când pârâtul a recunoscut în tot sau în parte pretenţiile reclamantului, instanţa, la cererea acestuia din urmă, va da o hotărâre în măsura recunoaşterii”.

În cauză, pârâta DS a achiesat la solicitarea reclamantei DE de constatare a nulităţii absolute a certificatului de moştenitor nr. ……. emis de BNP A DD şi MA, care face obiectul primului capăt de cerere, afirmând că este de acord cu declararea nulităţii acestui act notarial în măsura în care reclamanta face dovada că este fiica defunctului DE, iar certificatul de naştere seria ……. atestă legătura de filiaţie dintre reclamantă şi defunct, astfel că, faţă de disp. art. 436 alin. (1) din Codul de procedură civilă, anterior evocate, instanţa va lua act de achiesarea pârâtei şi va constata nulitatea absolută a certificatului de moştenitor nr. …….. emis de BNP A DD şi MA.

Cât priveşte solicitarea reclamantei de constatare a nulităţii absolute a certificatului de moştenitor suplimentar nr. …… eliberat de BNP S şi C, instanţa constată că nefiind rudă cu defuncta DE, reclamanta nu are vocaţie succesorală la moştenirea sa, susţinerile pârâtei sub acest aspect fiind întemeiate; cu toate acestea, instanţa observă că reclamanta nu a formulat cererea prevalându-se de o pretinsă calitate de moştenitoare a defunctei, ci exclusiv în considerarea faptului că, prin intermediul certificatului de moştenitor suplimentar, a fost inclusă în masa partajabilă a defunctei DE cota de 1/2 dintr-o construcţie finalizată în anul 2012, aşa cum rezultă din procesul – verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. ……., construcţie care nu ar fi existat la momentul deschiderii succesiunii defunctei, consecinţa fiind diminuarea, în mod corespunzător, a masei succesorale rămase de pe urma defunctului DE.

Or, în condiţiile în care susţinerile reclamantei s-ar dovedi întemeiate, instanţa constată că desfiinţarea certificatului de moştenitor suplimentar nr. ……… poate fi urmată de includerea în masa partajabilă a defunctului DE a întregului drept de proprietate asupra imobilului situat în comuna Limanu, sat 2 Mai…………, cu consecinţa majorării emolumentului său din moştenirea defunctului tată, astfel că reclamanta are atât legitimare procesuală activă cât şi interesul pentru a formula o astfel de cerere, motiv pentru care instanţa va respinge ca neîntemeiate excepţia lipsei de interes şi excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei sub aspectul cererii de constatare a nulităţii absolute a certificatului de moştenitor suplimentar nr. ……. eliberat de BNP S şi C, excepţii invocate de pârâtă.

Continuând raţionamentul pentru a soluţiona fondul acestei cereri, instanţa reţine că, deşi reclamanta a solicitat nulitatea absolută a certificatului de moştenitor suplimentar nr. ………, fără a preciza dacă nulitatea este totală sau parţială, solicitarea sa nu ar putea fi întemeiată decât în parte, respectiv în privinţa construcţiilor menţionate în cuprinsul certificatului, câtă vreme terenul pe care sunt edificate aceste construcţii a fost dobândit de către defuncţii DE şi DE în temeiul contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. ………. de Notariatul de Stat Judeţean Constanţa; or, fiind dobândit în timpul căsătoriei celor doi defuncţi, terenul are indiscutabil regimul juridic al unui bun comun, situaţie în care inserarea în cuprinsul certificatului de moştenitor suplimentar a menţiunii potrivit căreia masa succesorală a defunctei DE cuprinde cota de 1/2 din terenul în suprafaţă de 458 mp situat în comuna Limanu, sat 2 Mai, ……….., nu contravine niciunei dispoziţii legale.

În privinţa construcţiilor care se află pe acest teren, instanţa constată că, pentru edificarea acestora, a fost emisă autorizaţia de construire nr. …….. a Primăriei comunei Limanu, că, prin procesul – verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. …….., întocmit de reprezentanţii Primăriei comunei Limanu, s-a constatat realizarea integrală a construcţiilor şi că acestea au fost înscrise în evidenţele fiscale ale autorităţii publice locale la data de ………., ca urmare a declaraţiei fiscale depuse de către pârâta DS, aşa cum rezultă din adresa nr. ……… a Primăriei comunei Limanu. (…).

În concluzie, reţinând existenţa construcţiilor în patrimoniul defunctei DE ca urmare a edificării acestora în timpul vieţii sale, instanţa constată că inserarea în cuprinsul certificatului de moştenitor suplimentar nr. …… eliberat de BNP S şi C a menţiunii potrivit căreia masa succesorală a defunctei DE cuprinde şi cota de 1/2 din construcţiile edificate pe terenul în suprafaţă de 458 mp situat în comuna Limanu, sat 2 Mai………., corespunde realităţii, motiv pentru care va respinge ca neîntemeiată cererea reclamantei privind constatarea nulităţii absolute a certificatului de moştenitor suplimentar.