Tâlhărie calificată. Lipsire de libertate în mod ilegal. Furt calificat. Concurs real potrivit Noului Cod penal.

Sentinţă penală 847 din 16.11.2015


Prin s.p. nr. 847/16.03.2015, instanţa a dispus, în baza disp. art.  233 alin.(1) - art. 234 alin.(1) lit. d) şi f), alin. 3 din Codul penal,  cu aplicarea art. 77 lit. a) din Codul penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, condamnarea inculpaţilor L. D., S.C., H.C. la pedeapsa închisorii de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată.

În baza disp. art.  205 alin.(1), alin. 3 lit. c din Codul penal, cu aplicarea art. 77 lit. a) din Codul penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, i-a condamnat pe inculpatul L. D., la pedeapsa închisorii de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni, pentru săvârşirea infracţiunii de „lipsire de libertate în mod ilegal”.

În baza disp art. 228 alin.1 – 229 alin. 1 lit. b) şi d), alin. 2 lit. b Cod penal, cu aplicarea  art. 77 lit. a)  Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, i-a condamnat pe inculpatul L. D., la pedeapsa de 1 (unu) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat (parte civilă G.E.).

În baza disp. art. 38 alin. 1 Cod penal a constatat că infracţiunile săvârşite de fiecare inculpat  în prezenta cauză sunt concurente.

În baza disp. art. 38 alin. 1 Cod penal şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal a contopit pedepsele stabilite în prezenta cauză: a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni închisoare, la care a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite - sporul de 1 (unu) an şi 4 (patru) luni închisoare.

Total pedeapsă aplicată fiecărui inculpat.: 4 (patru) ani şi 10 (zece) luni închisoare.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut următoarele:

În noaptea de 07/08.10.2014, în jurul orei 23:30, inculpaţii au pătruns fără drept în curtea persoanei vătămate L. P., de unde au sustras, prin efracţie, diferite bunuri, respectiv: o motocositoare pe benzină marca "Einhel", o drujbă pe benzină marca "Blinky", un flex electric marca "Bosch", un teasc din inox, o plită din fontă, un cric hidraulic, un felinar metalic şi mai multe scule, cauzând un prejudiciu în valoare totală de aproximativ 2000 lei, utilizând totodată acte de violenţă şi ameninţări împotriva persoanei vătămate (inculpatul L. D. a lovit-o pe L. P. cu pumnul în zona capului şi a ameninţat-o), faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tâlhărie calificată, prev. de art.  233 alin.(1) - art. 234 alin.(1) lit. d) şi f), alin. 3 din Codul penal,  cu aplicarea art. 77 lit. a) din Codul penal.

Fapta inculpaţilor care împreună, în noaptea de 07/08.10.2014, în jurul orei 23:30, au pătruns fără drept în curtea persoanei vătămate L. P., de unde au sustras, prin efracţie, diferite bunuri, utilizând totodată acte de violenţă împotriva persoanei vătămate şi lipsind-o pe aceasta de libertate pentru un timp ce a depăşit timpul  necesar comiterii infracţiunii de tâlhărie, prin închiderea acesteia în bucătăria de vară, după ce au legat uşa bucătăriei cu un cablu, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „lipsire de libertate în mod ilegal”, prev. de art.  205 alin. (1), alin. 3 lit. c din Codul penal, cu aplicarea art. 77 lit. a) din Codul penal.

Forma agravată a infracţiunii, respectiv cea prevăzută de art.  205 alin. 3 lit. c din Codul penal a fost reţinută având în vedere că, potrivit concluziile raportului de primă expertiză medico-legală, viaţa victimei a fost pusă în pericol, întrucât s-a arătat că „între traumatismul incriminat şi infarctul miocardic acut antero-septal ar putea exista legătură de cauzalitate mediată de patologia cardiac asociată", iar "în absenţa instituirii unei conduite terapeutice adecvate, infarctul miocardic acut antero-septal ar fi putut duce la decesul victimei”.