Infracţiunea de distrugere

Sentinţă penală 289 din 25.09.2015


Constată că prin rechizitoriul nr.1531/P/2014 al Parchetului Moineşti, jud. Bacău şi înregistrat sub nr....../260/2014 pe rolul Judecătoriei Moineşti, a fost trimis în judecată inculpatul A.R.V.  pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, faptă  prev. de disp. art. 253 alin.1 NC.pen

În actul de sesizare a instanţei se arată că în data de 15.05.2014 inculpatul A.R.V. a distrus mai multe bunuri de la Căminul Social  ce aparţine Direcţiei de Asistenţă Socială M. , cauzând un prejudiciu în cuantum de 950 lei nerecuperat.

Din probatoriul administrat în cauză, materialul de urmărire penală şi declaraţiile date în faza de cercetare judecătorească, instanţa a reţinut următoarele:

Inculpatul A.R.V. , a fost cazat în Căminul Social al Direcţiei de Asistenţă Socială M. , din anul 2012 până pe data de 13.05.2014, când a fost evacuat datorită neplăţii utilităţilor.

In noaptea de 13/14.05.2014, A.R.V. a dormit pe holul Căminului Social, dimineaţa a mers la conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială M., pentru a discuta problema camerei, i s-a comunicat că nu mai este primit în Cămin, fapt pentru care acesta în semn de protest a urcat în podul clădirii, ameninţând că se aruncă.

Pentru a ajunge în pod, A.R.V. a smuls grilajul metalic a distrus usa de acces în pod, apoi a aruncat un geam de la luminator jos cu tot cu rama din lemn, adresând diverse ameninţări.

Astfel a distrus un grilaj metalic, o uşă din lemn şi un geam de la Căminul Social Moineşti.

Martorii N.V.L. G.V., C.B.P. şi I.E. , confirmă cele reţinute prin rechizitoriu.

Fiind audiat la urmărirea penală ,  A.R.V. recunoaşte că a urcat în podul Căminului Social, dar nu recunoaşte distrugerea bunurilor.

Legal citat , inculpatul nu s-a prezentat în instanţă.

 Prin adresa nr. 71812 din data de 11.06.2014, U.A.T. M..., prin Direcţia de Asistenţă Socială, comunică valoarea bunurilor distruse ca fiind de 950 lei cu care se constituie parte civilă în procesul penal.

Situaţia de fapt fiind dovedită , în drept , fapta inculpatului A.R.V., care la data de 15.05.2014 a distrus mai multe bunuri de la Căminul Social ce aparţine Direcţiei de Asistenţă Socială M. , cauzând un prejudiciu în cuantum de 950 lei nerecuperat, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de distrugere, faptă  prev. de disp. art. 253 alin.1 NC.pen pentru care se va dispune pedeapsa cu închisoarea.

La individualizarea pedepsei , conform art. 74 NCP se va face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Din studiul fişei cazier rezultă că inculpatul , prin sp nr....../23.05.2011 pronunţată de Judecătoria Moineşti , rămasă definitivă la data de 03.06.2011, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Fapta ce face obiectul prezentei cauze a fost săvârşită în termenul de încercare susmenţionat.

Astfel , în baza art.83 Cod penal 1968 ,cu referire la art.15 din Legea  nr.187/2012 dispune revocarea suspendării executării pedepsei de 2 ani închisoare dispusă prin sp nr...../23.05.2011 pronunţată de Judecătoria Moineşti, rămasă definitivă la data de 03.06.2011 , pe care o va executa alături de prezenta.

 În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), d) C. pen., vor fi interzise inculpatului , ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.

În baza art. 65 alin. (1) raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi d) C. pen., se va interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În baza art. 397 alin. (1) N.C.proc.pen. rap. la art. 1.349 N.C.civ., faţă de disp. art. 25 alin. (1) N.C.proc.pen. va fi obligat inculpatul către partea civilă la plata sumei de 950 lei contravaloare prejudiciu.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen.  obligă pe inculpat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.