Desfacerea căsătoriei, stabilirea domiciliului minorului

Sentinţă civilă 1274 din 01.07.2015


Constată că prin actiunea inregistrată pe rolul acestei instante la 16.10.2014 sub nr. 4167/260/2014, reclamanta PL, ,  a solciitat in contradictoriu cu pârâtul  PI, desfacerea căsătoriei,  stabilirea domiciliului minorului la mamă, autoritatea părinteasca să fie exercitată în comun de către ambii părinti, reluarea numelui aut anterior  căsătoriei si  obligarea pârâtului la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului.

Actiunea a fost legal timbrată, cu chitanţă  anulată la dosar.

Analizând actele dosarului, instanţa retine următoarele:

Constată că  părtile s-au căsătorit in 2003 si in timpul mariajului acestuia s-a născut minorul PD  n  la . . . .

Din actele dosarului rezulta ca acest minor a apărut dintr-o relatie extraconjugală  a reclamantei.

Aspectul a  fost recunoscut de reclamantă care a renuntat pe parcursul  solutionarii procesului la celelalte  capete de cerere din actiunea introductivă, cu exceptai capetelor de cerere privind desfacerea căsătoriei si revenirea la numele anterior.

Pârâtul a  introdus cerere reconventională  cu mai multe capete de cerere legate de minorul in cauză, după care raportat la recunoasterea reclamantei că  sotul mamei nu este tatăl  copilului din căsătorie, şi-a mentinut reconventionala doar cu privire la desfacerea căsătoriei si revenirea reclamantei la numele anterior căsătoriei.

Cu privire la aceste capete de cerere, părtile au formulat probatorii, dar la termenul de intrumentare pârâtul a  lipsit.

A fost audiată  martora BF, bunica reclamantei,  care declară  că  părtile  s-au separat in fapt  fără  ca relatiile de familie să  fie reluate, unul din  motive fiind si aparitia  minorului,  dar si neintelegeri  in familie legate de gelozia pârâtului si aspecte materiale pentru care părtile s-au  separat in fapt de mai multe ori de-a lungul timpului.

Instanta in lipsa unui probatoriu formulat de către pârât, va aprecia că  relatiile de familie sunt iremediabil deteriorate si raportat la art.  379 C. civ. va desface căsătoria părtilor , admiţând in parte actiunea reclamantei si reconventionala  pârâtului, din cupa comună a părtilor.

Instanta a avut in vedere atât  legătura extraconjugala a pârâtei, cât si relatile tensionate din familie generate de gelozia pârâtului, orientându-se spre o culpă comună.

Reclamanta va reveni la numele de M

Instanţa  va compensa in parte cheltuielile  de judecată  ale părtilor  privind  taxele de timbru pentru actiune si reconventională  si onorariile de apărător, pana la concurenta sumelor, obligând pe pârât la 500 lei  cheltuieli de judecată  reprezentând onorariu apărător.

 Onorariile de apărător au fost diferite in sensul că  reclamanta a avut 1000 lei, iar pârâtul 500 lei.

Domenii speta