Proces verbal de constatare a contravenţiei. Efectuarea de acte sau fapte de comerţ cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită.

Decizie 12A din 16.01.2015


OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor

- Legea  nr. 12/1990 republicată,  privind  protejarea  populaţiei  împotriva  unor  activităţi  comerciale  ilicite

Având în vedere faptul că la adresa percheziţionată - adresa de autorizare a întreprinderii individuale -  au fost descoperite mai mute produse alcoolice şi nealcoolice în cantităţi nejustificat de  mari şi fără o provenienţă dovedită, nu poate fi primită apărarea dovedită cu martorii audiaţi în cauză, că aceste produse erau achiziţionate în scopul uzului familial, pentru organizarea unui botez.

Decizia nr. 12A/16.01.2015 - Secţia a II a Civilă,  de Contencios Administrativ şi Fiscal

Prin procesul verbal petenta Întreprinderea Individuală, a fost sancţionată contravenţional cu  amendă în cuantum de 6000 lei şi cu măsura contravenţională complementară a confiscării produselor, pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art.2 al.1 lit.f din Legea nr.12/1990 şi sancţionată conform art. 1 lit. e din Legea nr. 12/1990. Pentru aplicarea sancţiunii contravenţionale s-a reţinut în sarcina sa că, la data de 25.04.2013, deţinea în vederea comercializării, la sediul Întreprinderii Individuale, situat în Reşiţa, bere, sucuri, pastă de dinţi, detergenţi, fără a putea prezenta documente de provenienţă.

Potrivit dispoziţiilor art. 1 lit. e din Legea  nr. 12  din 06.08.1990 republicată,  privind  protejarea  populaţiei  împotriva  unor  activităţi  comerciale  ilicite, efectuarea  de acte  sau  fapte  de  comerţ cu  bunuri  a căror  provenienţă nu este  dovedită, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 6.000 lei şi 20.000 lei şi cu măsura confiscării produselor, potrivit dispoziţiilor art.  2 din Legea  nr.  12/1990.

Din înscrisurile de la dosar tribunalul reţine faptul că  Intreprinderea Individuală, este înregistrată la ORC , iar la cerere a solicitat suspendarea activităţii pe perioada 29.11.2011-28.11.2014. Deşi a solicitat expres suspendarea activităţii pe o perioadă de 3 ani, intimata a solicitat autorităţii publice locale prelungirea anuală a autorizaţiei de funcţionare pentru spaţiul comercial din Reşiţa, fapt ce conduce la concluzia desfăşurării în continuare a activităţii comerciale deşi nelegale.

În urma percheziţiei domiciliară din data de 25.04.2013 la adresa indicată în autorizaţie  au fost găsite mai multe bunuri, în cantităţi nejustificate, pentru care nu au fost prezentate documente justificative.

Astfel, în urma celor constatate a fost întocmit procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, întocmit de pârât ,contestat sub prezenta cauză .

Susţinerea făcută în apel că aceste produse erau rămase de la magazinul ce a funcţionat în imobil nu pot fi primite de tribunal, în condiţiile în care, dacă era fondul de marfă al activităţii comerciale suspendate la cerere, ar fi trebuit să existe documente justificative, sau aceste produse să fie deja expirate, în raport cu data suspendării activităţii comerciale legale – 2011.

Având în vedere faptul că la adresa percheziţionată au fost descoperite mai mute produse alcoolice şi nealcoolice în cantităţi nejustificat de  mari şi fără o provenienţă dovedită, nu poate fi primită apărarea dovedită cu martorii audiaţi în cauză şi necontestată în fapt, că aceste produse erau achiziţionate în scopul uzului familial, pentru organizarea unui botez.