Drepturi banesti

Sentinţă civilă 131 din 14.02.2013


Dosar nr. 2386/89/2012litigiu muncă

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ NR. 131/2013

Şedinţa publică de la 14 Februarie 2013

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE

Asistent judiciar

Asistent judiciar

Grefier

Pe rol fiind pronunţarea asupra cauzei civile privind pe reclamantul B V,  în contradictoriu cu pârâţii SC B PRODUCT SRL IAŞI, şi Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi,  având ca obiect litigiu de muncă - drepturi băneşti.

INSTANŢA DE JUDECATĂ

Asupra cauzei civile de faţă;

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalul Vaslui sub nr. 2386/89 la data de 25.06.2012, reclamantul B V a chemat în judecată pârâta SC B Product SRL laşi, solicitând obligarea pârâtei la plata concediile medicale pentru perioada aferentă lunilor august 2011-mai 2012 în cuantumul stabilit de lege pentru boala de care suferă.

Analizând în condiţiile art. 137, alin. 1 Cod procedură civilă, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi, instanţa de judecată reţine.

Reclamantul este acela care declanşează procedura judiciară lui îi revine obligaţia de a justifica atât calitatea sa procesuală cât şi calitatea procesuală a pârâtului.

Această obligaţie îşi are temeiul în art. 112 Cod procedură civilă  care prevede că cererea de chemare în judecată trebuie să cuprindă printre alte elemente obiectul, motivele de fapt şi de drept pe care îşi întemeiază pretenţia reclamantul.

În ceea ce îl priveşte pe pârât se impune a se verifica dacă el este obligat în acel raport.

Reclamantul a solicitat obligarea pârâtei SC B PRODUCT SRL la plata concediilor medicale pentru perioada august 2011 – mai 2012. Între reclamant şi pârâta Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi nu există un raport obligaţional direct care să oblige această pârâtă la plata indemnizaţiei. Procedura de decontare este cea prevăzută de dispoziţiile OUG nr. 158/2005 şi normele metodologice cuprinse în Ordinul nr. 351/130/2011, dispoziţii potrivit cărora nu există un raport între asigurat şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, decontarea făcându-se între angajat şi angajator, între angajator şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Faţă de cele arătate, instanţa va admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi şi în consecinţă va respinge contestaţia ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă.

Din materialul probator existent la dosarul cauzei, instanţa costată următoarea situaţie de fapt şi de drept:

Reclamantul a fost angajat al pârâtei şi pe parcursul derulării contractului individual de muncă acesta a beneficiat de concedii medicale pentru incapacitate de muncă în perioada august 2011 – mai 2012.

Potrivit dispoziţiilor art. 36, alin. 2 din OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.

Acesta nu este un termen de decădere, astfel încât apărările pârâtei potrivit cărora reclamantul nu a prezentat în termen certificatele medicale face ca acţiunea să fie neîntemeiată, nu pot fi primite.

În dreptul substanţial, conceptul de decădere evoca intervalul înlăuntrul căruia titularul unui drept subiectiv este obligat de lege să-l exercite într-un anumit termen ori într-un anumit mod sub sancţiunea stingerii. Textul nu prevede o astfel de sancţiune, prin urmare este doar un termen de recomandare, înlăuntrul termenului de prescripţie cel îndreptăţit putând formula o cerere de chemare în judecată având ca obiect obligarea la plata concediilor medicale.

În ceea ce priveşte procedura de decontare se reţine că angajatorul are obligaţia de plată integrală a concediului medical prezentat de salariat. După plata indemnizaţiei, în situaţia în care sumele plătite depăşesc suma contribuţiilor datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, angajatorul poate solicita restituirea sumelor achitate cu titlu de indemnizaţie concediu medical.

Această procedură este reglementată de Ordinul nr. 351/130/2011 privind modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 60/32/2006

Potrivit art. (1) Evidenţa obligaţiilor de plată către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, reprezentând contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, se realizează pe baza Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate prevăzută la art. 296^19 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Persoanele prevăzute la art. 5 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sunt obligate să depună la casele de asigurări de sănătate în a căror rază administrativ-teritorială îşi au sediul social, respectiv domiciliul, exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical însoţit de un centralizator al cărui model este prevăzut în anexa nr. 18, numai în condiţiile în care se solicită restituirea sumelor reprezentând indemnizaţii plătite asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.”

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 77:

(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie.

(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depăşesc obligaţia lunară de plată a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurări de sănătate solicitarea scrisă conform modelului prevăzut în anexa nr. 12, la care se ataşează Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevăzut în anexa nr. 18, precum şi, după caz, dovada achitării contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioară pentru care se solicită restituirea."

Prin urmare, decontarea se face integral de angajator, ulterior acesta recuperându-şi sumele achitate de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Din textele de lege nu rezultă nicio obligaţie directă de plată a indemnizaţiei din partea pârâtei Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi către reclamantul BV, decontările făcându-se între angajat şi angajator şi, ulterior, între angajator şi Casa de Asigurări de Sănătate.

Având în vedere aceste considerente instanţa de judecată va admite în parte cererea reclamantului, urmând a obliga pârâta să achite reclamantului concediile medicale aferente lunilor august 2011 – mai 2012, mai puţin suma de 129 lei ce a fost achitată pe parcursul judecării prezentei cauze.

Conform prevederilor art. 270 Codul muncii, prezenta cauză este scutită de taxa judiciară de timbru şi timbrul judiciar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi şi, pe cale de consecinţă:

Respinge acţiunea formulată de reclamantul BV, în contradictoriu cu pârâta Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi, ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă.

Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamantul B V,  în contradictoriu cu pârâta SC „B Product” SRL Iaşi,.

Obligă pârâta să achite reclamantului concediile medicale aferente lunilor august 2011 – mai 2012, mai puţin suma de 129 lei ce a fost achitată pe parcursul judecării prezentei cauze.

Obligă pârâta să achite reclamantului suma de 700 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată – onorariu apărător.

Definitivă.

Cu drept de recurs, în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 14 Februarie 2013.

 Preşedinte,Grefier,

Asistenţi judiciari,