INSTANTA
La data de 12 februarie 2015, cu nr. X a fost inregistrata la instanta actiunea prin care reclamantii X X X, X X si X X, in calitate de mostenitori ai defunctului X X,au solicitat in contradictoriu cu parata X X, pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare cu privire la imobilul teren arabil in suprafata de 3,5 ha , situat in extravilanul orasului X, T60, X, avand ca vecinatati : X , inclus in titlul de proprietatenr.X din12 martie 2010, avandin vedere contractul de vanzare cumparare sub semnatura privata din 25 septembrie 2012.
Nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
In motivare , reclamantii au sustinut ca ei sunt mostenitorii defunctului X X , asa cum rezulta din certificatul de mostenitor nr.29 din 11 februarie 2014, ca tatal lor a semnat cu parata un act sub semnaturaprivata prin care acesta vindea suprafata de 3,5 ha pentru suma de 2000 lei, pret achitat integral la data semnarii contractului , data de la care ei au intrat in stapanirea de fapt a terenului, posesie pe care o exercita si in prezent si pentru ca tatal lor a avut probleme de sanatate si nu a perfectatvanzarea in timpul vietii , iar dupa decesul tatalui lor, parata a refuzat perfectarea actului desi au invitat-o la notar , au promovat prezenta actiune.
In drept s-au invocat disp.art.948 Cod civil, art.1295 Cod civil.
S-a solicitat proba cu acte, interogatoriu, martorul X X.
S-au anexat in copie : acte de identitate, invitatia la notariat din 2 octombrie 2014, cu confirmare de primire, incheierea de certificare nr.5 din 14 octombrie 2014 emisa de Biroul Individual NotarialX X, certificat de atestare fiscala pentru persoane fizice nr.13568 din 28noiembrie 2014, actul de vanzare cumparare incheiat la data de 29 septembrie 2012, certificat nr.42798 din 25 noiembrie 2014 emis de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara X, titlu de proprietate nr.X emis la data de 12 martie 2010 deComisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X, certificat suplimentar de mostenitor nr.29 din 11 februarie 2014.
Prin cererea completatoare depusa la fila 64 dosar, reclamantii in contradictoriu cu paratul X X au solicitat si iesirea din indiviziune cu privire la suprafata de 3,50 ha teren situat in T60, X, inclusain titlul de proprietate nr. X emis ladata de12 martie 2010 de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X, cu precizarea ca X X a decedat in anul 1997, X X fiind fiul acesteia , iar X X, fiica , infiata cu efecte depline, or pentru a perfecta vanzarea trebuie sa se procedeze la iesirea din indiviziune.
S-au anexat in copie extrase din registrul de nastere pentru X X, X X, X X (X prin casatorie).
Desi legal citati , paratii nu s-au prezentat in instanta si nu au indeplinit alte acte de procedura.
In prezenta cauza s-a administrat pentru reclamanti proba cu inscrisuri , proba testimonialain cadrul careia a fost audiat martorul X X , a fost efectuata o expertiza tehnica extrajudiciara , expert X X X, avand ca obiectiv : identificarea suprafetei de teren ce a constituit obiectul inscrisului sub semnatura privata intitulat act de vanzare cumparare , intocmirea schitei, evaluare.
Raportat probatoriului administrat in cauza, instanta retine ca prin inscrisul sub semnatura privata intitulat Act devanzare-cumparare incheiat la data de 29 septembrie 2012, parata X X a vandut numitului X X, autorul reclamantilor X X X, X X si X X, cu pretul de 20.000.000 lei vechi , terenul in suprafata de 3,5 ha situat in tarlaua 66 parcela 1533/18, punctul Comor,mentionat in titlul de proprietate nr.X codul 165032 emis la data de 12 martie 2010 de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X emis pe numele X X, X X, X X.
Cumparatorul XXa intrat in posesia imobiX, dupa cumpararea acestuia.
X X a decedat la data de 24 martie 1997, mostenitorii acesteia fiind paratii X Xsi X X, in calitate de fiu si fiica, asa cum rezulta din actele de stare civila depuse la dosarul cauzei.
Terenul in suprafata de 3,5 ha situat in extravilanul orasului X, jud.Xa fost identificat in raportul de expertiza extrajudiciara, expert tehnic judiciar in specialitatea topografie , X X X, ca fiind in tarlaua 66 parcela 1533/18, punctul Comor si individualizat in anexa nr.1/pagina 1, puncte de contur 1-2-3-4-5-6-7-8-1.
Pretul vanzarii a fost achitat integral de cumparatorul X X la data incheierii actului.
In continutul contractului, vanzatoarea X Xs-a obligat sa se prezinte la notar in termen de 30 de zile de data pe care o va stabili cumparatorul pentru incheierea actului.
Cumparatorul X X a decedat la data de 13 octombrie 2013, iar mostenirea acestuia a fost dezbatura prin certificatul de mostenitor nr.29 din 11 februarie 2014 intocmit de Biroul Individual Notarial X X, mostenitori fiind reclamantii din prezenta cauza.
Desi vanzatoarea X X nu a negat incasarea sumei si incheierea antecontractului de vanzare cumparare, aceasta nu a dat curs notificarii din 2 octombrie 2014, de a se prezenta la notariat pentru perfectarea actului in forma autentica, asa cum rezulta din incheierea de certificare de fapt nr.5 din 14 octombrie2014.
Terenul in suprafata de 3,5 ha situat in tarlaua 66 parcela 1533/18, punctul Comor,mentionat in titlul de proprietate nr.X codul 165032 emis la data de 12 martie 2010 de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X este emispe numele X X, X X, X X,decedata in prezent, mostenitori fiind paratii din prezenta cauza,astfel ca fiecaruia din parati i se cuvine cota indiviza de ?.
Terenul a fost evaluat de expertul tehnic extrajudiciar la suma de 20.000 lei. Reclamantii au solicitat iesirea din indiviziune cu privire la respectiva suprafata de teren si atribuirea imobiX paratei X X.
Calitatea procesuala a reclamantilor de a solicita iesirea din indiviziune a paratilor asupra terenului ce a format obiectul antecontractuluide vanzare cumparare din 29 septembrie 2012 este justificata, avand in vedere ca vanzatoarea parata X X, coproprietara terenului mentionatintitlul de proprietate nr.X codul 165032 emis la data de 12 martie 2010 de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Xnu a solicitat iesirea din indiviziune.
La acest moment, aceasta atitudine pasiva a paratei aduce atingere drepturilor creditorilor reclamanti X X X, X X si X X, in calitate de mostenitori ai vanzatorului X X, nascute din incheierea actului de vanzare cumparare din 29 septembrie 2012 cu privire laterenul in suprafata de 3,5 ha situat in tarlaua 66 parcela 1533/18, punctul Comor,mentionat in titlul de proprietate nr.X codul 165032 emis la data de 12 martie 2010 de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X, motiv pentru care, instanta constata intemeiata cererea de iesire din indiviziunea paratilor cu privire la aceasta suprafata.
Avand in vedere atitudinea paratilor X X si X X cu privire la actiune, instanta va atribui, direct in proprietate, paratei X Xterenul situat inextravilanul orasului X, jud.X in suprafata de 3,5 ha situat in tarlaua 66 parcela 1533/18, punctul Comor,mentionat in titlul de proprietate nr.X codul 165032 emis la data de 12 martie 2010 de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X, teren in valoare de 20.000 lei, cu obligarea paratei X Gh.X sa plateasca paratului X X suma de 10.000 lei cu titlu de sulta .
Cu privire la cererea pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de cat autentic, conform art. 3 din Legea nr. 71/2011, Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
Totodata, conform art.102 alin.1 din Legea nr. 71/2011 Contractul este supus dispozitiilor legii in vigoare la data cand a fost incheiat in tot ceea ce priveste incheierea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea sa.
La data de 29 septembrie 2012, data incheierii inscrisului sub semnatura privata intitulat ,,act de vanzare cumparare, erau in vigoare dispozitiilor Noului civil, intrat in vigoare la data de 1 octombrie 2011, prin urmare incauza sunt aplicabile dispozitiile legiinoi. Potrivitart. 6, pct. 5 din Codul civil, dispozitiile legii noi se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare. Prin inscrisul sub semnatura privata ce face obiectul analizei, in prezentul proces, nu a operat transferul de proprietate asupra imobiX teren de la promitenta vanzatoare la promitentul cumparator. In prezent promitenta vanzatoare esteproprietara imobiX ce a constituit obiectul vanzarii, ca o consecinta a atribuirii prin prezenta hotarare, iar cumparatorul a decedat, actiunea fiind formulata de mostenitorii acestuia. Pentru a opera transferul dreptului de proprietate se impune forma autentica a contractului potrivit art. 557pct.4 din Codulcivil si cu respectarea dispozitiilor art.888 din Codul civil. Potrivit acestor texte Dreptul de proprietate se poate dobandi, in conditiile legii, prin conventie, mostenire legala sau testamentara, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de buna-credinta in cazul bunurilor mobile si al fructelor, prin ocupatiune, traditiune, precum si prin hotarare judecatoreasca, atunci cand ea este translativa de proprietate prin ea insasi.(2) In cazurile prevazute de lege, proprietatea se poate dobandi prin efectul unui act administrativ.(3) Prin lege se pot reglementa si alte moduri de dobandire a dreptului de proprietate.(4) Cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege, in cazul bunurilor imobile dreptul de proprietate se dobandeste prin inscriere in cartea funciara, cu respectarea dispozitiilor prevazute la art.888 Cod civil In temeiul888 Cod civil inscrierea in cartea funciara se efectueaza in baza inscrisului autentic notarial, a hotararii judecatoresti ramase definitiva, a certificatului de mostenitor sau in baza unui alt act emis de autoritatile administrative, in cazurile in care legea prevede aceasta.
Reclamantii, in calitate de mostenitori ai defunctului X X,au dovedit existenta conventiei intre tatal lor X X si parata X Xcu privire la incheierea contractului de vanzarecumparare, ce are ca obiect material,suprafata de teren sus individualizata. S-a nascut pentrupartioobligatie de a face.
Potrivit art. 1527 al.1 Cod civil creditorul poate cere intotdeauna ca debitorul sa fie constrans sa execute obligatia in natura iar potrivit art. 1669si urmatoareledin codul nou civil, referitoare la promisiunea de vanzare si promisiunea de cumparare,cand una dintre partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza, nejustificat, sa incheie contractul promis, cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite. Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat. Dreptul la actiune nu esteprescris si cum s-a expus sunt indeplinite conditiile de validitate ale contractului .In consecinta ,se va admite si cererea reclamantilor privind emiterea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare cumpararesi se va pronunta o hotarare judecatoreasca prin care se va dispune transferul dreptului de proprietate asupra imobiX sus mentionat, din patrimoniul paratei X X in patrimoniul reclamantilor X X X, X Xsi X X, actiunea precizata si completata urmand a fi admisa.
Se va lua act ca nu se solicitacheltuieli de judecata.
Actiunea a fost legal timbrata.
3
Tribunalul Tulcea
Fond -Contencios administrativ-suplimentul postului/treaptă de salarizare
Tribunalul Bihor
Decizia civila nr. 522/R/2010, Hotarare care sa tina loc de act autentic.
Tribunalul Bihor
contopire pedepse si deducere perioada executata
Tribunalul Prahova
ÎNTRERUPEREA/AMÂNAREA EXECUTĂRII PEDEPSEI ÎNCHISORII SAU A DETENŢIUNII PE VIAŢĂ
Judecătoria Onești
pretenţii