Contestatie la executare

Sentinţă civilă 1388 din 27.05.2015


INSTANTA,

Judecatoria X s-a sesizat din oficiu cu privire la eroarea materiala strecurata in Sentinta civila nr. x, pronuntata in dosarul nr. x, in sensul ca, in dispozitivul sentintei din eroare s-a mentionat “Cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Judecatoria X” in loc de “Cu drept de apel in 10 de zile de la comunicare, ce se va depune la Judecatoria X”.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca, in cauza, sunt incidente dispozitiile art. 442 Cod procedura civila potrivit carora (1) Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale cuprinse in hotarari sau incheieri pot fi indreptate din oficiu ori la cerere.

(2) Instanta se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu. Partile vor fi citate numai daca instanta socoteste ca este necesar ca ele sa dea anumite lamuriri.

(3) In cazul hotararilor, indreptarea se va face in ambele exemplare ale hotararii.

Instanta constata ca, potrivit dispozitiilor art. 717 din Legea nr. 134/2010, privind codul de procedura civila ( art. 718, dupa republicare): “ Hotararea pronuntata cu privire la contestatie poate fi atacata numai cu apel (…)

Potrivit art. 650 alin 3 din Legea nr. 134/2010: ”hotararile pronuntate de instanta de executare sunt executorii si pot fi atacate numai cu apel in termen de 10 zile de la comunicare, daca prin lege nu se dispune altfel.”

Si dispozitiile art. 651 alin 4 C.proc. civ (dupa modificarea intervenita prin Legea nr. 138/2014 si dupa republicare ) sunt in sensul ca : “ In toate cazurile instanta de executare se pronunta prin incheiere executorie care poate fi atacata numai cu apel, in termen de 10 zile de la comunicare daca prin lege nu se dispune altfel.”

Fata de aceste motive urmeaza a retine ca, din eroare in cuprinsul dispozitivului Sentintei civile nr. x s-a consemnat “Cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Judecatoria X”, corect fiindCu drept de apel in 10 de zile de la comunicare, ce se va depune la Judecatoria X”, urmand a se dispune indreptarea erorii strecurate.

Avand in vedere situatia creata, instanta considera ca, in situatia in care vreuna dintre partile din prezentul dosar, s-a prevalat de termenul de apel indicat in sentinta nr. X, cu depasirea termenului de 10 zile prevazut dedispozitiile legale citate anterior, aceasta are posibilitatea de a solicita, in termen de 15 zile de la primirea prezentei incheieri, instantei de apel repunerea in termenul de formulare a caii de atac,potrivit dispozitiilor art. 186 C. proc. civ, avand in vedere ca intarzierea poate fi apreciata ca s-a datorat unor motive temeinic justificate, respectiv eroarea din cuprinsul sentintei civile. Cauza temeinica de impiedicare a fost definita si de ICCJ in decizia nr. 3180/2006, prin care s-a stabilit ca aceasta echivaleaza cu cazul fortuit, forta majora sau alta cauza care a pus partea in situatia de a nu putea actiona asa cum ii cereau interesele si in lipsa careia ar fi actionat in conformitate cu aceste interese.

2