Restituire indemnizaţie de şomaj. Condiţii.

Hotărâre 1484 din 20.04.2015


Restituire indemnizaţie de şomaj. Condiţii.

Curtea reţine că încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii intervine dacă acestea au realizat venituri lunare mai mari decât limita prevăzută de lege, venituri lunare care, în lipsă de stipulaţie expresă nu se determină prin raportarea venitului impozabil, certificat de către organele fiscale teritoriale subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la numărul de luni aferente unui an fiscal (acest mod de determinare a veniturilor lunare se aplică doar veniturilor prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. f) şi la art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) din lege, aspect care rezultă din art. 6 al HG nr.174/2002).

Or, în speţă, s-a dovedit faptul că reclamanta a realizat în luna noiembrie 2011 din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare şi că aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a comunica agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă la care este înregistrată această situaţie.

 Secţia de contencios administrativ şi fiscal – Decizia nr. 1484/20 aprilie 2015

 Prin sentinţa administrativă nr.../CAF/2014 a Tribunalului Alba – Secţia de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă a fost admisă acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta C.V.D. în contradictoriu cu pârâta AGENŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ A.

S-a dispus anularea deciziei nr…/31.07.2014 emisă de pârâtă.

Împotriva hotărârii instanţei de fond a declarat recurs pârâta Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei De Muncă A.  solicitând admiterea recursului şi casarea sentinţei atacate, în sensul respingerii acţiunii.

În cererea de recurs pârâta a invocat următoarele motive de casare:

•aşa cum a reţinut instanţa de fond dreptul la indemnizaţia de şomaj s-a stabilit ţinând cont de condiţiile necesare pentru obţinerea indemnizaţiei la data solicitării dreptului, dată la care reclamanta a îndeplinit condiţiile pentru a putea beneficia de indemnizaţie de şomaj ţinând cont de documentele justificative prezentate la data depunerii cererii;

•potrivit art. 41, alin. 1, lit. a şi b din Legea nr.76/2002 persoanele beneficiare ale indemnizaţiei de şomaj au obligaţia de a comunica Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă la care sunt înregistrate, în termen de 3 zile, orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor; această prevedere se coroborează cu dispoziţiile art. 44, lit. b conform cărora indemnizaţia de şomaj încetează la data când beneficiarul realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;

•la data stabilirii indemnizaţiei de şomaj singura modalitate de verificare a veniturilor pe care le realiza reclamanta din activităţi independente era adeverinţa emisă de ANAF cu privire la venitul estimat;

•în speţă, ne aflăm în situaţia în care persoana beneficiară a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă după acordarea dreptului la indemnizaţie de şomaj;

•reclamanta a realizat în luna noiembrie un venit lunar în sumă de 1353,62 lei, astfel că au devenit incidente dispoziţiile art.44, lit. b din Legea nr.76/2002;

•în această situaţie încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul indemnizaţiei a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, astfel că în mod corect a procedat pârâta, actul emis fiind conform dispoziţiilor legale.

În drept, s-au invocat dispoziţiile Legii nr.76/2002, H.G. nr.174/2002 şi Ordinului nr.85/2002.

Reclamanta-intimată C.V.D. a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea recursului şi menţinerea hotărârii atacate.

În motivarea întâmpinării se arată că hotărârea instanţei de fond este conformă prevederilor legale aplicabile deoarece venitul realizat se raportează la cel global impozabil pentru anul respectiv, şi nu se calculează fragmentat pentru fiecare lună în curs.

În drept, întâmpinarea nu este motivată.

În recurs nu au fost administrate probe noi.

Recurentul-pârât a invocat motivul de casare prevăzut de art. 488, alin. 1, pct. 8 NCPC, respectiv: hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material.

Prin decizia atacată s-a dispus recuperarea sumei de 4535 lei, reprezentând indemnizaţie de şomaj încasată în perioada 01.11.2011-12.05.2012, ca urmare a realizării din activităţi autorizate potrivit legii, de venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare conform art. 44, lit. b din Legea nr.76/2002.

La baza emiterii acestei decizii a stat registrul-jurnal de încasări şi plăţi din care rezultă că în luna noiembrie 2011 reclamanta a realizat venituri din activităţi independente în sumă de 1353,62 lei.

Instanţa de fond a apreciat că, având în vedere că din adeverinţa de venit pe anul 2011, eliberată de Serviciul Fiscal Orăşenesc C.  în data de 20.08.2014  rezultă că în anul 2011 reclamanta nu a realizat venituri impozabile nu este relevant faptul că în luna noiembrie aceasta a realizat venitul menţionat anterior deoarece prin raportare la întregul an fiscal 2011 veniturile lunare ale reclamantei nu au fost mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă de 500 de lei.

S-a apreciat astfel, că decizia atacată nu a fost legal emisă.

Punctul de vedere al Tribunalului nu poate fi primit având în vedere următoarele:

Art.34, alin.3,  lit.b  din  Legea nr.76/2002 prevede că şomerii prevăzuţi la art. 17 alin.2 beneficiază de indemnizaţii de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii, una dintre ele fiind aceea de a nu realiza venituri sau de a realiza, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare.

Art. 41, alin. 1, lit. b din acelaşi act normativ instituie în sarcina persoanei care beneficiază de indemnizaţie de şomaj obligaţia de a comunica agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă la care este înregistrată orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor în termen de 3 zile de la apariţia modificării.

Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare (art.44, lit. b).

Acest articol este aplicabil persoanelor care deţineau autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare al unei societăţi comerciale anterior datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj, aspect care rezultă din dispoziţiile art. 24 din H.G.  nr.174/2002

Curtea mai reţine că potrivit art. 24,  alin. 2 din acelaşi act normativ încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul menţionat anterior se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

Coroborând aceste dispoziţii legale Curtea reţine că încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii intervine dacă acestea au realizat venituri lunare mai mari decât limita prevăzută de lege, venituri lunare care, în lipsă de stipulaţie expresă nu se determină prin raportarea venitului impozabil, certificat de către organele fiscale teritoriale subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la numărul de luni aferente unui an fiscal (acest mod de determinare a veniturilor lunare se aplică doar veniturilor prevăzute la art. 17 alin. (1) lit.f) şi la art.34 alin.(1) lit.b) şi alin.(3) lit. b) din lege, aspect care rezultă din art.6 al  H.G.  nr.174/2002).

Or, în speţă, s-a dovedit faptul că reclamanta a realizat în luna noiembrie 2011 din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare şi că aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a comunica agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă la care este înregistrată această situaţie.

În aceste condiţii în mod corect a fost emisă de către pârâtă decizia nr… (neatacată de către reclamantă) privind încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj şi decizia atacată în prezentul litigiu prin care s-a dispus recuperarea sumelor încasate necuvenit, fiind fără relevanţă, în speţă, adeverinţa de venit pe anul 2011 emisă de Serviciul Fiscal Orăşenesc C.

Faţă de considerentele expuse anterior, Curtea în temeiul art. 498 alin. 1 NCPC  a admis recursul pârâtei, a casat în tot sentinţa atacată şi a respins acţiunea reclamantei ca neîntemeiată.