Conducerea autovehicolelor sub influența băuturilor alcoolice

Sentinţă penală 119 din 28.04.2015


INSTANTA

La data de 15.12.2014 , cu nr. 6169 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. X2014 al Parchetului de pe langa Judecatoria X prin care s-a dispus trimiterea in judecata , in stare de libertate a inculpatului X X, fiul lui Xsi X, nascut la data de 30.06.1967 in Com. X – X jud. X , domiciliat in sat XCom. X jud. X , cu resedinta in Mun. X str. X nr. X, jud. XCNP X, studii superioare, inginer I.R.B. X , divortat , fara copii minori , pentru a fi cercetat cu privire lasavarsirea infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului, fapta prev. de art.336 alin 1 Cod penal.

Se sustine in actul de sesizare al instantei , cala data de 19.07.2014, in jurul orelor 12.15, inculpatul X X, dupa ce in prealabil consumase o cantitate de aproximativ 2 litri de bere, a condus autoturismul marca Dacia Solenza cu nr. de inmatriculare X pe Bd. X din Mun. X.

Fiind testat de organele de politie cu aparatul alcoolscop s-a stabilit ca inculpatulavea concentratia alcoolului in aerul expirat de0,76 mg/l , iar, in urma analizarii mostrelor de sange luate inculpatului , a rezultat ca acesta avea o alcoolemie de 1,45 g‰ alcool pur in sange.

Potrivit art.344 alin.1 Cod proc. pen. dupa sesizarea instantei prin rechizitoriu, dosarul a fostrepartizataleatoriu judecatorului de Camera preliminara.

Prin incheierea de sedinta data in Camera de Consiliu in data de 03.03.2015 , in baza art. 346 alin. 2 Cod proc. pen . s-a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si efectuarii actelor de urmarire penala si s-a dispus inceperea judecatii cauzei privind pe inculpatul X X.

Din probatoriul administrat in cauza la urmarirea penala , instanta retine urmatoarele.

La data de 19.07.2014 , politistiirutieri din cadrul IPJ X Serviciul Rutier, in timp ce desfasurau activitati organizate privind modul de respectare a normelor rutiere au oprit in trafic autoturismul marca Dacia Solenza cu nr. de inmatriculare X, condus de inculpatul X X, ocazie cu care s-au sesizat din oficiu sub aspectul savarsirii infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanteprevazuta de art. 336 alin.1 C.pen..

In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca la data de 19.07.2014, in jurul orelor 12.15, inculpatul X X, dupa ce in prealabil consumase o cantitate de aproximativ 2 litri de bere, a condus autoturismul marca Dacia Solenza cu nr. de inmatriculare X pe Bd. X din Mun. X fiind oprit pentru control de un echipaj de politie in zona „ Iris”.

Fiind testat de organele de politie cu aparatul alcoolscop, s-a stabilit cainculpatul avea concentratia alcoolului in aerul expirat de 0,76 mg/l , iarin urma analizarii mostrelor de sange luate inculpatului,a rezultat ca acesta avea o alcoolemie de 1,45 g‰alcool pur in sange la orele 12.50 si 1,30g‰ la orele 13.50 , conform buletinului de analiza toxicologica alcoolemie nr. 1154-1155 din data de 22.07.2014.

Situatia de fapt retinuta in sarcina inculpatului se probeaza cu:procesul verbal de constatarea infractiunii flagrante si plansa fotografica;buletin de examinare clinica ;cerere de analiza si proces verbal de prelevare declaratia martorului Xcare declara ca la data de 19.07.2014, in jurul orelor 12.20, in timp ce se deplasa cu o bicicleta in zona Iris a fost oprit de un echipaj de politie care i-au solicitat sa participe in calitate de martor asistent la momentul in care conducatorului autoturismului marca Dacia cu nr. de inmatriculare X va fi testat de politisti cu aparatul alcoolscop.

Martorul declara ca organele de politie i-au adus la cunostinta ca soferul autoturismului se numeste X X, in varsta de 47 de ani din Mun. X si ca a vazut cum acesta a fost testat de politisti cu aparatul alcooltest ocazie cu care rezultatul indicat a fost de 0,76 mg/l.

Din fisa continand inregistrarile aparatului alcoolscop rezulta ca inculpatul avea o concentratie a alcolului in aerul expirat de 0,76 mg/l , iar din buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie nr.1154-1155 din data de 22.07.2014 , rezulta ca inculpatul avea o alcoolemie de 1,45 g‰ .

Fiind audiat inculpatul a recunoscut savarsirea faptei si arata ca la data de 18.07.2014, intre orele 17.00-23.00, a consumat o cantitate de aproximativ 2 l de bere,iar a doua zi, in jurul orei 12.10, a condus autoturismul marca Dacia Solenza cu nr. de inmatriculare X pe str. X din Mun. X pana in momentul in care a fost oprit de organele de politie si testat cu aparatul alcoolscop.

In modalitatea retinuta , fapta inculpatului X X,care la data de 19.07.2014, in jurul orelor 12.15, dupa ce in prealabil consumase o cantitate de aproximativ 2 litri de bere, a condus autoturismul marca Dacia Solenza cu nr. de inmatriculare X, pe Bd. X din Mun. X, avand in sange o alcoolemie de 1,45 g‰ alcool pur , intruneste elementele constitutive ale infractiunii deconducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art. 336 alin.1din Codul penal .

Inculpatul arestudii superioare, esteinginer laI.R.B. X , divortat , fara copii minori sifara antecedente penale.

A recunoscut savarsirea faptei in modalitatea retinuta in rechizitoriu, solicitand din acest motiv judecarea sa pe baza probelor administrate la urmarirea penala.

In aceasta situatie instanta va da eficienta disp. art. 396 alin. 10 Cod proc. pen in sensul reducerii limitelor de pedeapsa prev. de art. 336 alin.1 Cod penal cu o treime.

Fapta inculpatului este pedepsita cu inchisoare de launu la 5 ani sau cu amenda.

Aplicand disp. art. 396 alin. 10 Cod proc. pen. , rezulta ca limitele pedepsei cu inchisoarea sunt de la 8 luni,la 3 ani si 4 luni.

La stabilirea cuantumului pedepsei cu inchisoarea, instanta va avea in vedereimprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite; starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita; conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal, aceste aspecte avand ca rezultat aplicarea unei pedepse spre minimul de 8 luni inchisoare.

Avand in vedere ca pedeapsa stabilitaesteinchisoarea de cel mult 2 ani;inculpatulnu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii;si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii si ca in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata,va face aplicarea disp.art. 83 Codpen.

In consecinta , in baza art. art. 396 alin. (1), (4) C. proc. pen. raportat la art. 83 C. pen., vastabili pedeapsade8 ( opt )luni inchisoare in sarcina inculpatului X Xpentrusavarsireainfractiunii deconducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art. 336 alin.1din Codul penal actual , cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod proc. pen.

In baza art. 83 alin. 1 C. pen.vaamana aplicarea pedepsei de 8 ( opt )luni inchisoarepe un termen de supraveghere de 2 ani de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.

In baza art. 85 alin. 1 C. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Xla datele fixate de acesta; b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea;d) sa comunice schimbarea locului de munca;e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

In baza art. 86 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute in art. 85 alin. (1) lit. c) - e) se vor comunica Serviciului de Probatiune X.

In baza art. 404 alin. (3) C. proc. pen. se va atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii masurilor de supraveghere si ale savarsirii de noi infractiuni in cursul termenului de supraveghere.

In baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. va obliga pe inculpat la plata sumei de 450 leicu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

2