Conţinut speţăNatura juridică a unui act administrativ
Prin Decizia nr. 1471/R din 27.02.2014, pronunţată în dosarul nr. 2676/96/2012, de Curtea de Apel Târgu Mureş, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, s-a admis recursul formulat de D.G.R.F.P. BRAŞOV prin A.J.F.P. HARGHITA, împotriva Sentinţei nr. 4454/15.10.2013 pronunţată de Tribunalul Harghita, în dosarul nr. 2676/96/2012 şi s-a modificat integral sentinţa atacată în sensul că s-a respins ca inadmisibilă acţiunea în contencios administrativ formulată de către reclamanta COMUNA.
Instanţa de control judiciar a reţinut că, este întemeiată critica pârâtei prin care invocă faptul că actul atacat prin acţiunea de contencios administrativ dedusă judecăţii nu are natura juridică a unui act administrativ.
Potrivit art. 2 alin. 1 lit. c din Legea nr. 554/2004, act administrativ reprezintă actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice; sunt asimilate actelor administrative, în sensul prezentei legi, şi contractele încheiate de autorităţile publice care au ca obiect punerea în valoare a bunurilor proprietate publică, executarea lucrărilor de interes public, prestarea serviciilor publice, achiziţiile publice; prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte categorii de contracte administrative supuse competenţei instanţelor de contencios administrativ.
Actul administrativ pentru a fi supus cenzurii instanţelor judecătoreşti, trebuie să producă efecte juridice, să creeze, să modifice sau să suprime o situaţie juridică subiectivă sau obiectivă.
În cauză, instanţa reţine că prin adresa nr. 16.705/09.07.2012 ce face obiectul cauzei, pârâta a informat reclamanta cu privire la obligaţia de plată către bugetul de stat a sumei de 304.000 lei, conform Notei de constatare a Camerei de Conturi a Judeţului Harghita.
În consecinţă, adresa anterior menţionată nu poate fi calificată ca fiind act administrativ, chiar dacă emană de la o autoritate administrativă, scopul emiterii ei nefiind producerea de efecte juridice de sine stătătoare specifice dreptului administrativ, ci doar de a informa reclamanta cu privire la obligaţia de plata.
Raportat la cele reţinute, instanţa nu apreciază necesar a se pronunţa şi asupra celorlalte critici invocate de pârâtă.
Faţă de cele expuse, întrucât actul atacat de reclamantă nu are natura juridică a unui act administrativ, Curtea, în temeiul art. 312 alin. 1-3 C. proc. civ., a admis recursul formulat de pârâtă împotriva Sentinţei nr. 4454/15.10.2013 pronunţată de Tribunalul Harghita, în dosarul nr. 2676/96/2012, a modificat integral sentinţa atacată în sensul că a respins ca inadmisibilă acţiunea în contencios administrativ formulată.
Curtea de Apel Suceava
Proces verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare. Contestare. Lipsa culpei.
Curtea de Apel București
Domeniu. Drept administrativ Litigiu privind achiziţiile publice
Tribunalul Prahova
Act administrativ cu caracter individual.Calificare.Exceptia lipsei procedurii prealabile
Curtea de Apel Oradea
RECURS CONTENCIOS ADMINISTRATIV. ANULARE ACT ADMINISTRATIV FISCAL. OBLIGAŢIA COLECTĂRII TVA AFERENTĂ LIVRĂRILOR DE BUNURI.
Curtea de Apel Craiova
Calitatea de colaborator al securităţii. Decizia Colegiului CNSAS. Lege declarată neconstituţională.