Competenţa de soluţionare a cererii accesorii. Disjungere cerere accesorie. Art. 123 al. 1 Cod procedură civilă.

Sentinţă civilă 246 din 23.02.2015


Sentinţa civilă nr. 246/2015

Şedinţa publică din 23/02/2015

Cuprins pe materii: Competenţa de soluţionare a cererii accesorii. Disjungere cerere accesorie. Art. 123 al. 1 Cod procedură civilă.

Index alfabetic:- competenţa materială de soluţionare a cererii accesorii.

Capătul de cerere privind  pretenţiile formulate cu titlu de daune morale pentru întocmirea unui proces verbal de contravenţie a cărui anulare se solicită prin plângerea contravenţională reprezintă un capăt de cerere accesoriu de competenţa instanţei sesizate cu cererea principală (plângerea contravenţională).

Aşa cum rezultă din înscrisurile dosarului reclamanta GA a formulat ca cererea principală plângerea contravenţională, cerere ce este de competenţa Judecătoriei, conform disp. art. OG 21/2001. Cu referire directă la modalitatea în care a fost întocmit procesul verbal reclamanta a formulat şi capătul de cerere în pretenţii, apreciind că prin sancţionarea sa contravenţională i s-au adus atingeri  unor drepturi nepatrimoniale, apreciind că agentul constatator i-a adus prejudicii reputaţiei sale şi solicitând obligarea intimatei Poliţia locală la plata daunelor morale. De asemenea, a apreciat că simpla anulare a procesului verbal nu este  suficientă pentru acoperirea prejudiciului moral suferit, motiv pentru care a solicitat daunele morale menţionate.

Potrivit disp. art. 30 al. 2 şi 3  cod proc. civilă cererile în justiţie sunt principale, accesorii, adiţionale şi incidentale. Cererea principală este cererea introductivă de instanţă şi ea poate cuprinde atât capete de cerere principale cât şi capete de cerere accesorii. Al. 4 defineşte cererile accesorii ca fiind acele cereri a căror soluţionare depinde de soluţia dată unui capăt de cerere principal.

Aşa cum rezultă din înscrisurile dosarului reclamanta a formulat cererea în pretenţii în strânsă legătură cu plângerea contravenţională, cererea formulată apărând ca un capăt de cerere accesoriu plângerii contravenţionale formulate iniţial.

În conformitate cu disp. art. 123 al. 1 cererile accesorii, adiţionale precum şi cele incidentale se judecă de instanţa competentă pentru cererea principală, chiar dacă ar fi de competenţa materială sau teritorială a altei instanţe judecătoreşti (cu excepţia cererilor în materia insolvenţei sau concordatului preventiv).

Rezultă aşadar din aceste dispoziţii legale că şi pentru capătul de cerere în pretenţii, pentru daunele morale solicitate de către reclamantă, care a apreciat că prin întocmirea procesului verbal de contravenţie i-a fost lezată reputaţia, competenţa materială aparţine tot judecătoriei Galaţi, chiar dacă cuantumul pretenţiilor depăşeşte suma de 200.000 lei.

Pentru aceste considerente urmează să fie admisă excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Galaţi şi va fi declinată competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Galaţi, va constatat conflictul negativ de competenţă dintre Tribunalul Galaţi – Secţia I civilă – şi judecătoria Galaţi şi în temeiul disp. art. 135 NCPC va sesiza Curtea de Apel Galaţi pentru soluţionarea acestuia.