Lipsa unei motivări în fapt concrete, a stabilirii cu certitudine a situaţiei care a atras anularea înregistrării în scopuri de tva, potrivit cu legislaţia în vigoare la momentul emiterii deciziei, determină măsurii luate, un caracter arbitrar.

Sentinţă civilă 1602 din 26.09.2014


Prin Decizia  nr. 50245/30.09.2013, pârâta … în temeiul art. 153 alin. 9/art. 153 ind. 1 alin. 9 sau alin. 11 din Legea nr. 571/2003 modificată şi a Referatului de analiză privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, din oficiu, nr. 50241/30.09.2013, a comunicat reclamantei că înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal a fost anulată, potrivit art. 159 alin. 9 lit. c din Codul fiscal, întrucât persoana impozabilă/asociaţii/administratorii are/au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent precum şi faptul că, la data anulării înregistrării în scopuri de TVA se radiază şi înscrierea  în Registrul operatorilor intracomunitari şi/sau în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, dacă reclamanta era înscrisă în aceste registre.

La data de 02.10.2013, reclamanta a înaintat organului fiscal emitent adresa nr. … prin care a solicitat date privind situaţia concretă care atras măsura luată prin Decizia  nr. …. şi măsurile legale ce se impun a fi luate, ataşând înscrisului Hotărârea Asociatului unic al societăţii privind componenţa Consiliului de Administraţie şi eliberarea din funcţia de administrator a numitului …… precum şi Hotărârea …. privind numirea noului administrator.

Deşi solicitarea a fost înregistrată în evidenţa organului fiscal la data de 10.10.2013, acesta nu a răspuns solicitării formulate, deşi aceasta îndeplinea toate cerinţele referitoare la forma şi conţinutul contestaţiei, cale administrativă de atac împotriva actului administrativ fiscal, reglementată de disp. art. 205 din Codul de procedură fiscală.

Astfel, potrivit art. 206 din Codul de procedură fiscală, contestaţia se formulează în scris şi va cuprinde datele de identificare ale contestatorului, obiectul contestaţiei, motivele de fapt şi de drept, dovezile pe care se întemeiază, semnătura contestatorului sau a împuternicitului acestuia, precum şi ştampila în cazul persoanelor juridice. Obiectul contestaţiei îl constituie numai sumele şi măsurile stabilite şi înscrise de organul fiscal în titlul de creanţă sau în actul administrativ atacat, cu excepţia contestaţiei împotriva refuzului nejustificat de emitere a actului administrativ fiscal.

Reclamanta a indicat prin înscrisul înaintat organului fiscal emitent al actului administrativ fiscal contestat, datele sale de identificare, obiectul contestaţiei, respectiv măsura anulării înregistrării în scopuri de TVA şi a solicitat explicaţii cu privire la situaţia expresă care a atras măsura luată, respectiv persoana care s-ar afla într-una din situaţiile prevăzute de art. 153 alin. 9 lit. c din Codul fiscal. De asemenea au fost ataşate înscrisuri, apreciate de reclamantă ca fiind relevante cu privire la situaţia asociaţilor şi administratorilor societăţii.

În ceea ce priveşte lipsa ştampilei, aceasta putea fi complinită în condiţiile pct. 2.3 din O.P.A.N.A.F. nr. 450/2013 (în termen de 5 zile de la data înştiinţării primite de contestator de la organul de soluţionare a contestaţiei).

Faptul că reclamanta nu a denumit adresa nr. …. „contestaţie” nu creează dubii cu privire la calea procedurală pe care reclamanta şi-ar fi dorit să o parcurgă la momentul solicitării de date şi explicaţii cu privire la măsura luată iar dovezile prezentate încercă să ateste o situaţie care să justifice cererea formulată.

Verificând actele dosarului, Tribunalul reţine că din decizia contestată şi din referatul de analiză privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, din oficiu, nu rezultă cu certitudine motivul care a atras măsura luată, respectiv înscrierea unor infracţiuni în cazierul fiscal al asociaţilor sau administratorilor societăţii sau o eventuală antrenare a răspunderii acestora, solidară cu debitorul declarat insolvent sau insolvabil, situaţie care, având în vedere inclusiv principiul legalităţii care trebuie să domine întreaga activitate a administraţiei fiscale, justifică lipsa motivării în fapt a cererii formulate de reclamantă către organul fiscal, fără a-i modifica natura juridică, aceea de declanşare a procedurii administrative speciale, prevăzute de art. 205 din Codul de procedură fiscală.

Faţă de aceste aspecte, instanţa apreciază că reclamanta, prin depunerea adresei nr. … la organul fiscal emitent, a iniţiat procedura administrativă obligatorie de contestare a actelor administrativ fiscale (tipice sau asimilate) prevăzută de Titlul IX (art. 205 – 218) din Codul de procedură fiscală, cadru normativ special care derogă de la regimul de drept comun în materia procedurii prealabile administrative, reglementat prin art. 7 din Legea nr. 554/2004, astfel că va respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de pârâta Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi.

Analizând conţinutul adresei ….. emisă de A.J.F.P. Galaţi, instanţa reţine că aceasta reia menţiunea că înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată, în temeiul art. 153 alin. 9 lit. c din Codul fiscal, fără a identifica situaţia concretă ce a generat necesitatea măsurii luate, modalitatea în care reclamanta s-ar putea înregistra din nou ca plătitor în scopuri de TVA precum şi recomandarea de a se adresa Compartimentului Cazier Fiscal în vederea comunicării persoanelor asociate sau administratori care au înscrise fapte în cazierul fiscal (fila 5, 6).

 Potrivit art. 218 alin. 2 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, obiectul actiunii judiciare il constituie  deciziile de solutionare a contestatiilor promovate în calea administrativă de atac.