Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 199 din 09.03.2011


Tip speţă: sentinta civila

Titlu: plangere contraventionala

Data speţă: 199/09.03.2011

Prin cererea înregistrată sub nr. 199/199/14.02.2011 la Judecătoria Buhuşi, petentul H.V. a formulat plângere contravenţională, împotriva procesului verbal de contravenţie nr. 138/13.01.2011, încheiat de Inspectoratul Judeţean de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava – Inspecţia Judeţeană Bacău în calitate de organ constatator.

Cererea este scutită de plata taxei de timbru şi a timbrului judiciar.

În motivarea plângerii, petentul a arătat că a fost amendat cu suma de 1000 lei, deoarece nu a întocmit contract de prestări servicii cu o instituţie silvică. Petentul a mai arătat că este proprietar de pădure, dar că nu poate achita amenda, deoarece este foarte mare în raport cu veniturile sale.

  În apărare, petentul a depus la dosar copia procesului-verbal de contravenţie şi a confirmării de primire a acestuia.

În pronunţare, în virtutea rolului activ, instanţa a dispus ataşarea unui set de documente depuse de un alt petent, în dosarul cu nr. 239/199/2011 al Judecătoriei Buhuşi, relevante în prezenta cauză, respectiv: un tabel nominal cu proprietarii de terenuri forestiere pe teritoriul com. Bereşti-Bistriţa, jud. Bacău,  care doresc să se asocieze în temeiul art. 92 din codul silvic, un proces-verbal din data de 10.09.2010 întocmit cu ocazia unei şedinţe a proprietarilor de terenuri din această comună şi tabelul nominal cu participanţii la şedinţă.

Plângerea a fost formulată în termenul legal.

Organul Constatator a formulat întâmpinare şi a solicitat respingerea plângerii, arătând în esenţă că procesul-verbal de contravenţie, fiind un act administrativ, beneficiază de prezumţia de legalitate şi că în acelaşi timp, prezumţia de nevinovăţie de care se bucură petentul, nu este absolută, cu atât mai mult cu cât acesta poate administra probe care să demonstreze contrariul celor reţinute în sarcina lui prin procesul verbal de contravenţie. A mai arătat organul constatator în întâmpinare, că procesul-verbal este un înscris autentic, care se bucură de prezumţia de validitate şi face dovada deplină a situaţiei de fapt consemnate, până la proba contrarie, potrivit art. 1169 C. civ. S-a menţionat de asemeni, că procesul-verbal conţine toate elementele prevăzute în mod obligatoriu de disp. art. 16 şi 17 din OG nr. 2/2001.

Organul constatator nu a formulat probe în dovedirea celor reţinute în sarcina petentului.

Părţile au fost legal citate, prezentându-se în instanţă doar petentul, care a invederat că atât el cât şi ceilalţi proprietari de pădure de pe raza comunei, şi-au dat acordul pentru constituirea unei asociaţii a proprietarilor de păduri, în vederea încheierii unui contract de pază a pădurilor cu organele silvice, semnând un tabel in care au fost trecuţi toţi proprietarii.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele::

Prin procesul-verbal de contravenţie nr. 138/13.01.2011, încheiat de Inspectoratul Judeţean de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava – Inspecţia Judeţeană Bacău în calitate de organ constatator, s-a reţinut în sarcina petentului că este proprietar de fond forestier, pentru care nu a încheiat contract de prestări servicii silvice/administrare, cu o structură silvică legal constituită, conform art. 10 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic şi cu HG nr. 483/2006, anexa 1 art. 1.

Petentul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în sumă de 1000 lei, potrivit art. 2, lit. 9 din HG nr. 483/2006.

Din actele depuse la dosar rezultă că procesul verbal de contravenţie a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor de formă prevăzute de O. G. nr. 2/2001, încadrarea juridică şi sancţiunea aplicată fiind conforme cu dispoziţiile Codului Silvic.

Situaţia de fapt, respectiv împrejurarea că este proprietar de pădure şi că nu a încheiat contractul de prestări servicii prevăzut de lege, a fost recunoscută de petent. Acesta din urmă a arătat însă, că el nu a fost de rea credinţă şi că dimpotrivă, a dorit să încheie contractul la care era obligat prin lege.

Instanţa a reţinut că în luna septembrie a anului 2010, primarul comunei Bereşti-Bistriţa i-a convocat pe toţi proprietarii de fonduri forestiere la o şedinţă la căminul cultural, pentru constituirea unei asociaţii a proprietarilor de păduri, în vederea încheierii contractului de pază a pădurilor cu organele silvice. Cu această ocazie, s-a întocmit un proces-verbal şi un tabel cu toţi participanţii, care şi-au dat acordul pentru constituirea asociaţiei şi au semnat pe tabel. Deşi acest tabel a fost depus la organele silvice, în loc să se încheie contractul în discuţie, organul constatator a întocmit procese-verbale de contravenţie tuturor semnatarilor tabelului, fără nici o explicaţie.

Situaţia a fost reţinută aşa cum a rezultat din susţinerile petentului, coroborate cu procesul-verbal întocmit cu ocazia şedinţei şi tabelele anexe, acte ce au fost ataşate dintr-un dosar similar.

Astfel, pe rolul Judecătoriei Buhuşi au fost înregistrate în aceeaşi perioadă zeci de plângeri contravenţionale similare, ale tuturor proprietarilor de păduri de pe raza comunei Bereşti-Bistriţa, care au relatat cu toţii acelaşi aspect: ei au dorit să-şi respecte obligaţia impusă de lege şi chiar au făcut demersuri în acest sens, acesta fiind un fapt de notorietate la nivelul comunei.

Prin urmare, în cauză nu se poate reţine reaua-credinţă a petentului şi pentru acest motiv instanţa urmează a admite plângerea acestuia. Pe cale de consecinţă, instanţa va dispune anularea procesului-verbal de contravenţie şi exonerarea petentului de plata amenzii contravenţionale aplicate.