Divorţ cu copii

Sentinţă civilă 148 din 17.02.2011


Tip speţă: sentinta civila

Titlu: divort cu copii

Data speţă: 148/17.02.2011

Prin cererea înregistrată sub nr. 1681/199/16.12.2010 la Judecătoria Buhuşi, reclamanta P. M. l-a chemat în judecată pe pârâtul P.M.C. pentru desfacerea căsătoriei încheiate între părţi şi pentru încredinţarea celor doi minori rezultaţi din căsătorie.

Cererea a fost legal timbrată, cu 39 lei taxă judiciară de timbru şi 1 leu timbru judiciar.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că în timpul căsătoriei pârâtul a avut faţă de ea o atitudine violentă, atât verbal, cât şi fizic şi că din ianuarie 2009 este plecat în Italia, unde trăieşte în concubinaj cu o altă persoană.

A mai precizat reclamanta, că din căsătorie au rezultat doi copii şi a solicitat ca în urma divorţului, aceştia să-i fie încredinţaţi spre creştere şi educare.

  În dovedire, reclamanta a depus la dosar copii de pe următoarele înscrisuri: cartea sa de identitate şi certificatul său de naştere, certificatul de căsătorie şi certificatele de naştere ale minorilor şi a solicitat audierea a doi martori.

În cauză s-a efectuat ancheta socială la domiciliul reclamantei.

 Părţile au fost legal citate, prezentându-se în instanţă doar reclamanta

 Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

 Părţile s-au căsătorit la data de 10.08.2002, din căsătoria lor rezultând minorii A.-M. născută la data de 24.10.2005 şi M.-A. născut la data de 19.06.2007.

Din pricină că pârâtul obişnuia să consume băuturi alcoolice şi avea un comportament verbal agresiv faţă de reclamanta şi pentru că nu se ocupa de creşterea şi îngrijirea copiilor, relaţiile dintre părţi sau deteriorat. În anul 2009 pârâtul a plecat în Italia şi nu a mai menţinut legătura cu familia.

În prezent copiii locuiesc cu reclamanta în casa bunicii paterne, reclamanta fiind cea care se ocupă de creşterea şi întreţinerea lor.

Reclamanta lucrează la o secţie  de croitorie în oraşul Buhuşi şi are un salariu lunar de 600 lei, iar pârâtul trimite ocazional bani mamei lui, aceasta cumpărându-le cele necesare minorilor. În aceste condiţii, reclamanta nu a solicitat obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorilor.

 Situaţia de fapt a fost reţinută aşa cum a rezultat din înscrisurile depuse de reclamantă la dosar, din ancheta socială efectuată în cauză, coroborate cu declaraţiile martorilor audiaţi de instanţă.

Astfel, martorii M. I.şi A. C. au confirmat faptul că pârâtul este plecat de aproximativ 3 ani în Italia şi că minorii sunt în prezent crescuţi de reclamantă.

Martora A. a relatat că relaţiile dintre părţi s-au deteriorat din cauza pârâtului, care consuma băuturi alcoolice, vorbea urât cu reclamanta şi o lăsa mai tot timpul singură cu minorii. 

 Având în vedere situaţia de fapt reţinută şi motivele mai sus-arătate, instanţa apreciază că pârâtul este cel care se face vinovat de destrămarea relaţiilor de familie şi că în condiţiile arătate, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate, continuarea căsătoriei nemaifiind posibilă.

 Pentru aceste motive, în temeiul art. 38 C. fam., instanţa va admite cererea, urmând a dispune desfacerea căsătoriei din vina pârâtului.

În temeiul art. 40 al. 3 C. fam., reclamanta va purta în viitor numele avut anterior căsătoriei.

 Având în vedere situaţia reţinută, vârsta şi interesele minorilor, precum şi recomandările autorităţii tutelare, instanţa în temeiul art. 42 al.1 C. fam., va încredinţa minorii spre creştere şi educare mamei.

 Instanţa va lua act că reclamanta nu solicită pensie de întreţinere în favoarea minorilor şi nici cheltuieli de judecată.

Domenii speta