Ucidere din culpă

Sentinţă penală 89 din 10.10.2011


Dosar nr. 838/199/2011

JUDECĂTORIA BUHUŞI

SENTINŢA PENALĂ Nr.89

Şedinţa publică de la 10 Octombrie 2011

Prin rechizitoriul parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi nr.227/P/27.06.2011, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului U. A. E. pentru săvârşirea  infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art.178 al.1,2 şi 5 Cod penal.

S-a reţinut în sarcina inculpatului, că  la data de 23.03.2011, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală, pe DN15 (str.Libertăţii, oraş Buhuşi) pe direcţia de mers Bacău – Piatra Neamţ, pe fondul vitezei neregulamentare şi a lipsei de experienţă în conducerea autoturismului, a accidentat mortal victimele P. şi B., aflate în afara părţii carosabile, pe trotuar.

Inculpatul, nu s-a prezentat la instanţă, dar a depus o declaraţie autentificată , prin care a solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza urmăririi penale, conform art.3201 Cod pr.penală.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În seara zilei de 23.03.2010, în jurul orei 19,50, inculpatul se întorcea din municipiul Bacău spre domiciliul său, aflat în com.B., jud.Bacău, conducând autoturismul cu nr. de înmatriculare xxx,  pe care în achiziţionase în aceeaşi zi din oraşul Bacău de la numitul E.. Pe drumul Naţional DN 15 (str.Libertăţii din oraşul Buhuşi, jud.Bacău) , la km 348+400m, pe fondul vitezei neregulamentare în localitate şi a lipsei de abilităţi de conducere, încercând să depăşească un alt autoturism care circula în aceeaşi direcţie de mers cu el, a intrat în derapaj, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a pătruns pe trotuarul şi spaţiu verde, aflate în stânga direcţiei sale de deplasare (contrasens), pe direcţia traiectoriei intrând în impact cu persoanele aflate acolo, respectiv P. şi B.şi apoi cu gardurile imobilelor nr.90 şi 92, pe care le-a avariat. Victimele, au decedat instantaneu, având în vedere modul deosebit de violent în care a avut loc impactul autoturismului cu acestea.

După comiterea accidentului, inculpatul a fugit la sediul Poliţiei oraşului B., pentru a nu fi linşat de rudele şi vecinii victimelor, anunţând totodată accidentul şi fiind testat cu alcotestul tip Drager, rezultatul a fost negativ.

S-a stabilit faptul că inculpatul era titular al permisului de conducere categoria B din luna februarie 2011, neavând experienţă în conducerea autovehiculelor. Conform raportului de expertiză privind dinamica producerii accidentului, singurul vinovat de producerea accidentului rutier este inculpatul.

Situaţia de fapt reţinută, rezultă din procesul verbal de cercetare la faţa locului, planşele foto, buletinul de analiză toxicologică alcoolemie, declaraţiile părţilor vătămate, rapoartele medico legale, declaraţiile martorilor, expertiza tehnică auto, coroborate cu declaraţiile inculpatului şi recunoaşterea acestuia.

În drept, fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă prevăzute de art.178 al.1,2,5 Cod penal.

La individualizarea judiciară  a pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute de art.72 Cod penal dar şi persoana inculpatului care  este infractor primar şi care a avut o poziţie sinceră, instanţa urmând a  da eficienţă prevederilor art.3201Cod pr.penală şi a reduce cu o treime limitele de pedeapsă.

Urmează, ca instanţa să reţină în favoarea inculpatului circumstanţele atenuante prevăzute de art.74 lit.a, c 76 lit.d Cod penal.

Coroborând gradul de pericol social al infracţiunii cu finalitatea  aplicării sancţiunii penale, instanţa apreciază că scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins fără executare în regim de detenţie, instanţa urmând să dispună suspendarea condiţionată a executării pedepsei în temeiul art. 81 Cod penal.

Va stabili termenul de încercare conform art.82 Cod penal şi va atrage atenţia asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal.

Având în vedere jurisprudenţa CEDO, în cauzele Sabou şi Pârcălab împotriva României şi Hrist contra Marii Britanii, instanţa, va interzice exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza aIIa, b Cod penal pe durata şi în condiţiile art.71 al.2 Cod penal, pedeapsa închisorii nefiind compatibilă cu exercitarea funcţiilor publice la care se referă textul de mai sus.

În temeiul art.71 al.5 Cod penal, va suspenda pedeapsa accesorie aplicată inculpatului.

Va constata că inculpatul a avut apărător ales la instanţă.

Având în vedere că părţile vătămate s-au constituit părţi civile, instanţa va disjunge latura civilă a cauzei, şi va dispune formarea unui nou dosar ce va fi atribuit manual aceluiaşi complet.

Red.PA