Divorţ

Sentinţă civilă 368 din 22.02.2012


SENTINŢA CIVILĂ NR. 368/2012

Asupra acţiunii civile de faţă, instanţa constată următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. 1128/199/2011 din data de 22.09.2011 pe rolul Judecătoriei Buhuşi, reclamanta I. E.C. a chemat în judecată pe pârâtul I.M. solicitând ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună desfacerea căsătoriei încheiate la 30.04.1999 din culpă comună, încredinţarea minorelor spre creştere şi educare reclamantei, obligarea pârâtului la plata unei pensii lunare de întreţinere, reluarea de către reclamantă a numelui avut anterior căsătoriei acela de P..

Cererea a fost legal timbrată cu 39 lei taxă timbru şi 0,3 lei timbru judiciar.

În motivarea cererii reclamanta a arătat că s-a căsătorit cu pârâta la 30.04.1999 iar din căsătorie au rezultat minorele A. M., născut la data de 15.08.1999 şi A. M., născută la 27.06.2005.

La începutul căsătoriei relaţiile s-au desfăşurat în mod armonios iar, ulterior, acestea s-au deteriorat datorită lipsei de comunicare şi nepotrivire de caracter.

În prezent sunt despărţiţi în fapt, reconcilierea lor nemaifiind posibilă, relaţiile de căsătorie fiind grav şi iremediabil vătămate încât continuarea căsătoriei este vădit imposibilă.

În drept reclamanta şi-a întemeiat acţiunea pe prevederile art.37,38 al 1 40 al 3,42 al 1şi3 codul familiei şi art.607-619c.p.c.

În dovedirea acţiunii  a solicitat proba cu acte, martori  şi anchetă socială.

Cererii de chemare în judecată i-au fost anexate: certificatele de naştere ale minorelor şi certificatul de căsătorie.

Legal citat, pârâtul nu s-a prezentat la instanţă şi nu a depus întâmpinare.

Reclamanta şi-a precizat acţiunea solicitând stabilirea locuinţei minorelor la ea, iar autoritatea părintească să  revină in comun ambilor părinţi.

În cauză a fost citată în calitate de Autoritate Tutelară –Consiliul Local Buhuşi,care a efectuat ancheta socială la domiciliul părţilor, referatul de anchetă socială fiind depus la dosarul cauzei.

Reclamanta a solicitat proba cu martora M. M..

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Părţile s-au căsătorit la data de 30.04.1999, din căsătoria părţilor rezultând minorele A.M. n. la data de 15.08.1999 şi A.M. n. la data de 27.06.2005. Părţile sunt despărţite in fapt de un an datorită pârâtului care era violent consuma băuturi alcoolice şi a pierdut apartamentul la jocurile de noroc. Instanţa apreciază că relaţiile dintre părţi sunt grav vătămate, continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, astfel încât că va admite acţiunea aşa cum a fost precizată şi va desface căsătoria din culpă comună.

În temeiul art. 383 al. 3 cod civil reclamanta va reveni la numele avut anterior căsătoriei, acela de P..

În raport, de  conţinutul anchetei sociale efectuată în cauză, din care rezultă că de îngrijirea minorelor, care se află la reclamantă, se ocupă aceasta,  instanţa apreciază că interesul minorelor este de a li se stabili locuinţa la reclamantă, astfel încât, în temeiul art. 400 Cod civil va stabili locuinţa minorelor, la  reclamantă.

Potrivit art. 516 cod civil între părinţi şi copii există o obligaţie legală de întreţinere care se stabileşte potrivit art. 529 cod civil potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.

Potrivit art. 402 cod civil, instanţa prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Instanţa va obliga pârâtul să plătească reclamantei în favoarea minorelor o pensie lunară de întreţinere care va fi stabilită în funcţie de venitul minim pe economie care la data pronunţării hotărârii era de 700 de lei. Pensia de întreţinere se va plăti de la data introducerii acţiunii şi până la majoratul minorelor,conform art.532 cod civil. De asemenea, va obliga şi reclamanta, la prestarea unei întreţineri în natură minorelor conform art. 530 cod civil.

În conformitate cu dispoziţ. art. 397 Cod civil, ambii părinţi au aceleaşi drepturi şi îndatoriri faţă de copiii lor minori.

Instanţa, în urma probatoriului administrat, va dispune ca autoritatea părintească să revină în comun ambilor părinţi.

În temeiul art. 274 Cod pr. civilă va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.