Vătămare corporală gravă

Sentinţă penală 12 din 13.02.2012


SENTINŢA PENALĂ NR. 12

ŞEDINŢA PUBLICĂ DE LA 13 FEBRUARIE 2012

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi nr. 101/P/2010/14.06.2011, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului A. C. R.pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă prev. de art. 184 al. 2,4 Cod penal.

Prin s.p. 94/24.10.2011 a Judecătoriei Buhuşi, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 4 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Prin aceeaşi sentinţă, instanţa a disjuns latura civilă a cauzei.

Instanţa reţine că partea vătămată L. C. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 200.000 de lei din care 50.000 lei daune materiale reprezentând cheltuieli cu tratamentul, îngrijirea, transportul, medicamentele, cu însoţitorul pentru munca de zi cu zi, diminuarea salariului întrucât nu mai poate munci după acelaşi program, diminuarea veniturilor familiei precum şi 150.000 lei daune morale reprezentând suferinţa fizică pe care a suportat-o şi o suportă, ca o consecinţă a traumatismului la coloana vertebrală pentru care a stat 7 luni în concediu medical.

În dovedirea laturii civile, partea vătămată a depus înscrisuri (filele 32-58 dosar) şi a solicitat proba cu martorii I. F.şi P. M..

Asigurătorul de răspundere civilă a depus întâmpinare solicitând ca despăgubirile materiale să se acorde în măsura în care vor fi dovedite iar, în privinţa daunelor morale, a solicitat ca acestea să fie stabilite  exclusiv în acord cu practica Curţii de Apel Bacău şi în concordanţă cu principiile consacrate în practica uzuală a CEDO.

Din depoziţia martorei I. F. rezultă că aceasta a ajutat partea vătămată în gospodărie de la jumătatea lunii februarie 2010 până la sfârşitul lunii iulie 2010, aceasta venea de 3 ori pe săptămână şi a fost plătită cu 50 lei pe zi.

Partea vătămată a fost ajutată de mama şi soţul său. Aceasta nu se putea ridica singură, purta corset şi mergea însoţită. Şi înainte de accident martora ajuta partea vătămată în gospodărie.

Martora P. M. a relatat că partea vătămată are dureri  şi în prezent iar, datorită programului de la serviciu, şi-a dat demisia.

Aceasta a fost ajutată de părinţi şi o altă persoană (care a fost plătită) dar şi de soţul acesteia care a venit în ţară. Înainte de accident partea vătămată nu a avut probleme medicale.

Partea vătămată a depus acte medicale, reţete şi a dovedit că a stat în concediu medical 7 luni. De asemenea, a cheltuit cu transportul la Iaşi pentru a fi expertizată din punct de vedere medical, a achitat expertiza în sumă de 66,19 lei, a achitat 50 lei contravaloarea consultaţiei la Iaşi şi 26 lei contravaloarea certificatului medico-legal. Partea vătămată a fost internată şi la Spitalul Judeţean Bacău- Secţia Ortopedie traumatologie în perioada 11.02.-15.02.2010.

Instanţa apreciată că partea vătămată nu a dovedit în totalitate prejudiciul material, instanţa reţinând că a cheltuit 3700 lei.

În ceea ce priveşte daunele morale, instanţa reţine că partea vătămată a suferit un traumatism vertebral cu fractură - tasare corpvertebral T12 pentru care s-a practicat imobilizare în corset gipsat, iar leziunile au necesitat 80-90 zile îngrijiri medicale. De asemenea, la data efectuării expertizei medico-legale la IML Iaşi aceasta prezenta o incapacitate adaptivă de 10%, fără deficienţă funcţională şi cu capacitate de muncă păstrată. Aceasta a depăşit 90 zile de concediu medical  fiindu-i prelungit acest concediu de DMPS - Cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă, până la data de 09.08.2010.

Faţă de numărul de zile de îngrijiri medicale, de afecţiunile suferite, instanţa apreciază că partea vătămată este îndreptăţită la plata daunelor morale dar într-un cuantum  mai mic, aşa cum a fost apreciat de instanţă.

Potrivit art. 49 din Legea 136/1995, „asigurătorul acordă despăgubiri în baza contractului de asigurare pentru prejudiciile de care asigurătorul răspunde faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de vehicule […] şi pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul civil”.

Urmează ca instanţa să admită în parte acţiunea civilă şi, în temeiul art. 14,146 Cod pr.penală şi 1357 Cod civil raportat la art. 49-50 din Legea 136/1995, va obliga asigurătorul de răspundere civilă SC Carpatica Asigurări SA Sibiu la plata daunelor materiale şi morale, aşa cum au fost dovedite şi respectiv apreciate de instanţă.

Partea vătămată a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău- unde a fost internată.

Serviciul de ambulanţă Bacău s-a constituit parte civilă cu contravaloarea cheltuielilor de transport cu ambulanţa în sumă de 432,4 lei. La rândul său, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău s-a constituit parte civilă cu contravaloarea cheltuielilor de spitalizare ale părţii vătămate în sumă de 627,71 lei.

Urmează ca instanţa, în temeiul art. 13 din Legea 95/2006 raportat la art. 49-50 din Legea 136/1995, să oblige acelaşi asigurător la plata despăgubirilor civile către cele două părţi civile.

În temeiul art. 193 coroborat cu art. 49 -50 din Legea 136/1995 va obliga acelaşi asigurător la plata cheltuielilor judiciare efectuate de partea vătămată reprezentând onorariu apărător.