Dosar nr. 1719/201/2012art. 178 alin. 1 c.p.
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA CALAFAT
CALAFAT
SENTINŢA PENALĂ Nr. 128/2012
Şedinţa publică de la 24 Mai 2012
Completul compus din:
PREŞEDINTE Dorina Stoenescu
Grefier LP
Ministerul Public reprezentat prin procuror VC de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat
Pe rol ,soluţionarea acţiunii penale pusă în mişcare împotriva inculpatei CC pentru săvârşirea infracţiunii prev., de art. 178 alin. 1 cod penal.
La apelul nominal, făcut în şedinţă publică au răspuns inculpata , asistată de av. LR şi martorii CM şi NI .
Procedura completă.
S-a făcut referatul oral al cauzei de grefierul de şedinţă, după care inculpata a declarat că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare al instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Faţă de această declaraţie, instanţa a procedat la audierea inculpatei, după care apreciindu-se cauza în stare de judecată, s-a acordat cuvântul în fond.
Reprezentantul Parchetului, după ce a făcut o prezentare a stării de fapt şi o analiză a probelor administrate a arătat că vinovăţia inculpatei este dovedită şi a solicitat condamnarea ei la o pedeapsă a cărei executare să fie suspendată condiţionat.
S-a mai solicitat să se facă aplicare în cauză prevederilor art. 320 1 cod pr.penală, iar inculpata să fie obligată la cheltuieli judiciare.
Av.LR pentru inculpată, a solicitat ca la individualizarea pedepsei să se aibă în vedere poziţia sinceră a inculpatei, faptul că nu este cunoscută cu antecedente penale şi să se facă aplicare prev. art. 320 1 cod pr.penală şi art. 81 cod penal.
În ultimul cuvânt, inculpata regretă săvârşirea faptelor.
J U D E C A T A
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat nr. 84 din 20.04.2012 a fost trimisă în judecată penală inculpata CC pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 178 alin. 1 cod penal.
În fapt s-a reţinut că în perioada 18.12.2008-5.02.2010 şi 19.05.2010-28.05.2010 inculpata CC a fost internată la Spitalul de Psihiatrie PM, fiind diagnosticată cu tulburare organică de personalitate . crize de suspensie a cunoştinţei, epilepsie. Conform foii de observaţie a urmat un tratament cu Carbamazepină, Farmatidină, Ranitidină şi Diazepam.
La 11.10.2010 inculpata a născut-o pe CMC , care la naştere a prezentat o stare bună de sănătate.
La 23.11.2010 inculpata s-a prezentat la medicul de familie care i-a prescris fenobarbital şi diazepam şi a atenţionat-o , în mod expres ca în timpul administrării medicamentelor să nu alăpteze noul născut , iar alimentaţia acestuia să constea în lapte praf. Inculpata a ignorat recomandările medicului şi a alimentat copilul cu lapte matern .
La 25.11.2010 soţul inculpatei , martorul CM s-a prezentat la medicul de familie aducându-i la cunoştinţă că a găsit-o decedată la domiciliu pe fiica sa în vârstă de 6 săptămâni.
În urma efectuării constatării medico-legală s-a stabilit că moartea minorei s-a produs datorită intoxicaţiei medicamentoase.
Din probele administrate în cauză şi anume : declaraţiile martorilor CM şi NI, date în faza de urmărire penală, certificatul constatator al decesului, fişa de consultaţii medicale, raportul de constatare medico-legală şi raportul de expertiză medico-legală, instanţa a reţinut următoarele:
În mai multe rânduri, în perioada 2008-2010 inculpata CC a fost internată la Spitalul de Psihiatrie PM , fiind diagnosticată cu tulburare organică de personalitate; crize de suspensie a cunoştinţei, epilepsie. Conform foii de observaţie clinică generală, inculpata CC a urmat un tratament cu Carbamazepină, Farmatidină, Ranitidină şi Diazepam.
Având în vedere diagnosticul şi prescripţiile medicilor specialişti, medicul de familie al inculpatei , martorul NI, i-a prescris în mod regulat fenobarbital şi diazepam , medicamente necesare tratamentului.
La 11.10.2010 inculpata a născut-o pe CMC la Spitalul Calafat , care la naştere şi la externare a prezentat o stare bună de sănătate.
După naştere, inculpata s-a prezentat la medicul de familie la 23.11.2010 , iar acesta i-a prescris fenobarbital şi diazepam, aşa cum procedase şi anterior. Având cunoştinţă de faptul că inculpata a născut, medicul NI a atenţionat-o în mod expres pe inculpată ca în timpul administrării medicamentelor să nu alăpteze nou născutul, iar alimentaţia acestuia să constea în lapte praf. Datorită situaţiei financiare precare, inculpata a ignorat recomandările medicului de familie şi a alimentat copilul cu lapte matern, socotind fără temei, că prin acţiunea sa nu va pune în pericol viaţa fiicei sale.
La 25.11.2010 martorul CM, soţul inculpatei, s-a prezentat la cabinetul ,medicului de familie , aducându-i la cunoştinţă că a găsit-o decedată, la domiciliu, pe fiica sa în vârstă de 6 săptămâni.
Pentru lămurirea împrejurărilor în care s-a produs decesul, în cauză s-a dispus efectuarea unei constatări medico-legale , iar IML Craiova , prin raportul nr. 4460 din 9.08.2011 a concluzionat că moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii , consecinţa intoxicaţiei medicamentoase, iar sângele recoltat de la cadavru conţinea aproximativ 90 ug/ml fenobarbital şi 0, 17 ug/ml nordazepam
În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize psihiatrice a inculpatei , al cărui rezultat a concluzionat că inculpata are discernământul faptelor şi consecinţelor acestora păstrat şi l-a avut păstrat şi la data comiterii faptelor.
În drept fapta inculpatei întruneşte conţinutul constitutiv al infracţiunii prev. de art. 178 alin.1 cod penal.
La stabilirea şi aplicarea pedepsei instanţa va avea în vedere gradul de pericol social al faptelor, poziţia sinceră a inculpatei, împrejurarea că nu este cunoscută cu antecedente penale.
În cauză se apreciază că prevenţia generală şi specială poate fi atinsă, aplicându-se o pedeapsă a cărei executare să fie suspendată condiţionat, pe termenul de încercare prev. de art. 82 cod penal, făcându-se aplicare în cauză prevederilor art. 320 1 cod pr.penală.
În conformitate cu art. 71 alin. 2 cod penal se vor interzice inculpatei drepturile prev. de art. 64 lit. a , teza a II-a şi lit . b cod penal, iar în baza art. 71 alin. 5 cofd penal se va dispune suspendarea executării pedepsei accesorii.
Inculpata va fi obligată la cheltuieli judiciare către stat, conform art. 191 cod pr.penală.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
În baza art. 178 alin. 1 cod pen. cu aplic. art. 320 1 c.pr.pen., condamnă pe inculpata CC , fiica lui T si I, născută la 17.03.1980 în C, cu domiciliul în PM, jud. Dolj, fără ocupaţie, căsătorită, fără antecedente penale, la 1 an şi 6 luni închisoare.
În baza art. 81 C.pen,. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe termenul de încercare prev. de art. 82 c.pen. de 3 ani şi 6 luni.
Atrage atenţia inculpatei asupra consecinţelor prev. de art. 83 c.pen.
În baza art. 71 alin. 2 c.pen., interzice inculpatei drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b cod pen.
În baza art. 71 alin. 5 c.pen. dispune suspendarea executării pedepsei accesorii.
Obligă pe inculpată la 2000 lei cheltuieli judiciare către stat , din care 200 lei onorariu avocat oficiu către BA Calafat .
Sentinţă cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare.
Pronunţată în şedinţa publică de la 24 Mai 2012
PREŞEDINTE
Dorina StoenescuGrefier,
LP
Red DS 2 ex.
MZ. 11 Iunie 2012
Tribunalul Bacău
Ucidere din culpă
Judecătoria Dej
Fara titlu
Judecătoria Babadag
ucidere din culpa
Tribunalul Buzău
APEL PENAL. Ucidere din culpă. Nerespectarea măsurilor de protecţia muncii
Curtea de Apel Oradea
Ucidere din culpă. Culpă fără prevedere. Proporția culpei inculpatului în producerea accidentului și a consecințelor acestuia. Reţinerea unei culpe și în sarcina victimei. Legătura de cauzalitate