Ordonanta de plata

Hotărâre 0 din 01.11.2013


Prin cererea înregistrată la data de 8.10.1013 sub nr.5349/204/2013 pe rolul Judecătoriei Câmpina creditoarea SC I SA prin administrator judiciar Padeea Insolv SPRL a solicitat în contradictoriu cu debitoarea SC F SRL obligarea acesteia la plata sumei de 43775 lei reprezentând contravaloarea creanţei compensate-TVA nerambursat-în conformitate cu contractul de cesiune nr.3 încheiat între părţi în data de 26.03.2012 precum şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii creditoarea a arătat că a încheiat cu debitoarea SC F SRL contractul de cesiune nr.3/26.03.2012 prin care cesionarul SC I SA s-a subrogat în drepturile cedentului SC F SRL, în sensul ca cedentul a transmis cesionarului parţial din creanţa reprezentând TVA de rambursat în valoare de 43755 lei, conform decontului nr……./…..,. SC I SA , ca urmare a încheierii contractului de cesiune, în calitate de cesionar a achitat cu ordinul de plată către SC F SRL suma de …. lei la data de 26.02.2012 reprezentând parţial contravaloare TVA, suma având ca destinaţie bugetul A-AFP C.

Ca urmare a achitării obligaţiei de plata ce revenea SC F SRL, SC I.

SA urma sa-si compenseze sumele restante la buget cu suma de …..1ei conform

decontului nr. …../…..

Creditoarea arată în continuare că la data de 02.04.2012, SC F SRL a notificat A.-AFP C., prin adresa nr. 9/02.04.2012, cu privire la compensarea de TVA de restituit din Decontul nr……/… cu datoriile restante ale SC I SA Braşov conformcontractului de cesiune nr. 3/26.03.2012, dar pana la data prezentei, SC I SA Braşov nu a beneficiat de compensarea sumelor sale restante la buget cu suma de …..1ei reprezentând TVA de rambursat din Decontul nr. 9497688/26.03.2013.

Consideră astfel creditoarea că având in vedere faptul ca suma reprezentând contravaloarea creanţei achitata de către cesionar, in conformitate cu art. 2 din contractul de cesiune de creanţa nr.3/2012, nu a fost achitata in termen de către debitoare, aceasta datorează suma de ……1ei, această sumă fiind certa, lichida si exigibila in conformitate cu disp art. 662 N.c.pr.civ.

În drept au fost invocate prevederile art.662 Cpc, art.1013-1021 Cpc.

În dovedire creditoarea a depus la dosarul cauzei copii de pe următoarele înscrisuri : contract de cesiune nr…/…., lista furnizorilor neachitaţi din data de 30.06.2012, adresă către DGFP P.-AFP C., notificare cesiune, adresă DGFP P., ordin de plată, somaţie din data de 02.09.2013, confirmare de primire, sentinţa civilă nr.8/CC/Sind a T. B.

În conformitate cu disp. art 1018 NCPC s-au citat părţile  pentru explicaţii şi lămuriri, comunicându-se  debitoarei  cererea de chemare în judecată dar fără ca aceasta  să depună  întâmpinare  şi fără  să se prezinte în  instanţă.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Între părţi s-a încheiat la data de 26.03.2012 contractul de cesiune de creanţă nr…. prin care debitoarea în calitate de cedent să cesioneze creditoarei creanţa în cuantum de ….. lei reprezentând TVA de rambursat.S-a menţionat, de asemenea, în contract că plata creanţei se va face prin compensare, după efectuarea compensării creanţelor fiscale  cedentul nemaiavând nici o pretenţie cu privire la restituirea sumei de … lei.

Aşa cum rezultă din înscrisul de la fila 9 creditoarea, SC I SA, a notificat debitorul cedat, respectiv DGFP P., cu privire la cesiunea de creanţă intervenită între părţi. Prin adresa de la fila 11, DGFP P. a răspuns creditoarei în sensul că prin raporul de inspecţie fiscală nu s-a aprobat TVA solicitată la rambursare în sumă de …lei, nefiind posibilă compensarea.

Potrivit art.1013 Cpc procedura ordonanţei de plată se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui ănscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege.

Instanţa constată că în cauză s-a încheiat un contract de cesiune de creanţă. creanţa cedată constând în TVA de rambursat de la DGFP P. Deşi în contractul de cesiune nu s-a specificat un preţ al creanţei, creditoarea din prezenta cauză a achitat către debitoare suma de ….lei conform ordinului de plată de la fila 12. Această sumă este cerută a fi restituită în prezenta cauză.

Instanţa reţine însă că izvorul acestei obligaţii de plată nu este un înscris recunoscut de părţi în sensul dispoziţiilopr art.1013 Cpc anterior menţionate, în contractul de cesiune de creanţă nespecificându-se o astfel de obligaţie.

Este adevărat că din probele administrate în cauză rezultă faptul că patrimoniul debitoarei s-a mărit cu o sumă pe care creditoarea nu şi-a putut-o recupera prin compensare, dar această situaţie nu poate fi analizată în procedura sumară a ordonanţei de plată fiind necesară administrarea unor probe complexe pe calea dreptului comun.