Lipsa calita?ii procesuale pasive a Statului Român în situa?ia ac?iunii având ca obiect constatarea calita?ii de unic mootenitor asupra masei succesorale.

Sentinţă civilă 2498 din 05.10.2011


S.C.2498/05.10.2011

Succesiuni, moşteniri

Lipsa calităţii procesuale  pasive a Statului Român în situaţia acţiunii având ca obiect constatarea calităţii de unic moştenitor asupra masei succesorale.

La data de 21 aprilie 2010 s-a înregistrat la Judecătoria Mediaş acţiunea civilă formulată de către reclamantul V.V. cu domiciliul în I.N. ,str.B.,.jud S. în contradictoriu cu pârâţii S. R. prin M. de F. B.i cu sediul în B.,. şi M.M. p. P. ,cu sediul în M. Str. C. C.,nr.1-3,jud S.,solicitând:

-să se constate deschisă succesiunea după defuncta soţie V. M.,decedată la data de 7 octombrie 1999,cu ultimul domiciliu în I. N.,str.B.,nr.14.

-să se constate calitatea de unic moştenitor al reclamantului, în calitate de soţ supravieţuitor .

-să se constate că masa succesorală rămasă după defuncta se compune din cota de 1 din dreptul de proprietate asupra imobilului casă de piatră şi curte în suprafaţă de 798 mp,situat administrativ în I. N.,str..,înscrisă în CF I. N. 957/II,cu nr top 110.

- să se dispună intabularea în CF a dreptului de proprietate dobândit prin succesiunea în cotă de 1/1 pe numele reclamantului.

În motivarea acţiunii se arată că în urma decesului soţiei,reclamantul este unicul moştenitor ,în calitate de soţ supravieţuitor . Se arată că nu s-a făcut acceptarea moştenirii în

termenul legal de 6 luni prevăzut de art. 700 C pr civilă ,dar a făcut acte de acceptare tacită,respectiv a administrat imobilul, a plătit impozit .

Masa succesorală se compune din cota de 1 din dreptul de proprietate asupra imobilului . Se arată că pârâtul S. R. este proprietar pe 1 din dreptul de proprietate al terenului care este în suprafaţă de 978 mp.

Se menţionează faptul că dreptul de proprietate de 1 din construcţie a fost dobândit prin actul de donaţie de la soţia sa în timpul căsătoriei .

În drept, acţiunea este motivată cu dispoziţiile art. 689 C civil .

Legal citat ,pârâtul S. R. prin M. de F. B. a formulat întâmpinare,solicitând respingerea acţiunii şi admiterea cererii reconvenţionale prin care a solicitat :

-să se constate că există moştenire vacantă după defuncta V. M. ,

-să se constate că masa succesorală se compune din imobilul identificat

-să se constate că statul roman prin M. F. P. culege moştenirea  vacantă prin efectul legii

-să se dispună intabularea statului asupra imobilului în litigiu .

Pârâtul M. M. P. P. a formulat Întâmpinare ,arătând că nu se opune în principiu la admiterea acţiunii .

Prin sentinţa civilă nr 1820 din 15 septembrie 2010 a Judecătoriei Mediaş s-a respins acţiunea reclamantului .

Prin decizia civilă nr 13/2011 a Tribunalului Sibiu  s-a admis apelul reclamantului Voica Vasile împotriva sentinţei atacate pe care a desfiinţat-o  şi s-a trimis cauza spre rejudecare  aceleiaşi instanţe .

La rejudecarea cauzei , s-a respins cererea de abţinere a judecătorului ce a pronunţat sentinţa desfiinţată de instanţa de control .

Examinând actele şi lucrările dosarului , instanţa de rejudecare constată următoarele :

La data de 7 octombrie 1999 a decedat V.M. , dată la care se deschide succesiunea după defunctă .

Reclamantul este soţul supravieţuitor , defuncta şi reclamantul nu au avut copii împreună . Reclamantul a solicitat să se constate calitatea sa de unic moştenitor al defunctei în contradictoriu cu statul român .

Prin decizia nr 2/4 aprilie 2011  a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a admis recursul în interesul legii şi s-a stabilit că în situaţia acţiunilor având ca obiect constatarea calităţii  de unic moştenitor  asupra unei mase succesorale , statul nu are calitate procesuală pasivă  decât în ipoteza în care  s-a emis certificat de vacanţă succesorală , decizia  fiind obligatorie potrivit dispoz.  art. 330/7 alin. 4 din Codul de procedură civilă .

În considerentele deciziei se arată că „instanţa are obligaţia verificării din oficiu  a cadrului procesual  subiectiv determinat de prezenţa părţilor în proces …” În lipsa certificatului de vacanţă succesorală  emis în condiţiile art. 680 Cod civil ,  art. 85 din Legea  nr 36/1995 , „nu există conflict între părţi aflate pe poziţii de contrarietate  juridică şi deci statului nu i se poate opune , în calitate de pârât , pretenţia reclamantului asupra unei moşteniri faţă de care statul este terţ . „

Instanţa supremă intervine şi clarifică practica neunitară a instanţelor judecătoreşti cu privire la calitatea procesuală  a statului chemat în judecată fie prin Ministerul Finanţelor Publice , fie prin unitatea administrativ teritorială  în a cărei circumscripţie se află imobilul  din masa succesorală , astfel cum rezultă şi din cauza de faţă , practica fiind diferită între instanţa de fond şi instanţa de control, în primul ciclu procesual.  Ori , prin decizia pronunţată în recurs în interesul legii , dispoziţia devine obligatorie pentru toate instanţele judecătoreşti. Chiar Procurorul general îşi exprimă opinia  că în aceste cazuri persoana interesată are la îndemână procedura notarială reglementată de Legea nr 36/1995 .

În cauză , calitatea procesuală pasivă a pârâţilor s-a pus în discuţie în primul ciclu procesual . Se constată că nu s-a emis certificat de vacanţă succesorală după defuncta V. M. în favoarea statului .

Prin urmare , se constată că statul prin M. F. P. prin D. F. P. S. , prin M.M.  nu justifică  calitate procesuală pasivă deoarece nu este parte în raportul juridic dedus judecăţii şi nu se află în opoziţie de interese faţă de reclamant .  În consecinţă  se va respinge acţiunea reclamantului . De asemenea , statul  nu justifică nici calitate procesuală activă prin formularea cererii reconvenţionale  întrucât din considerentele deciziei instanţei supreme rezultă că certificatul de vacanţă succesorală  se eliberează la cerere de notarul public în condiţiile Legii nr 36/1995 , astfel că se va respinge  şi cererea reconvenţională a M.F. P.prin D. F.P. S .

Reclamantul trebuie să îşi valorifice dreptul pretins  prin procedura succesorală notarială în condiţiile Legii nr 36/1995 .