ROMÂNIA
JUDECĂTORIA INEU, JUDEŢUL ARAD Operator 2827
DOSAR NR.
SENTINŢA PENALĂ NR.46/2012
Şedinţa publică din 19 aprilie 2012
Preşedinte :
Grefier :
Ministerul Public a fost reprezentat de procuror.. din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu.
S-a luat în examinare plângerea împotriva soluţiei procurorului introdusă de petenta D.S., împotriva rezoluţiei din 02.12.2011 data în dosar penal nr.. a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu şi a rezoluţiei din 16.01.2012 din dosar nr.. a primului procuror din cadrul aceluiaşi Parchet, privind pe intimaţii B.G. şi D.F.
La apelul nominal nu s-a prezentat nimeni.
Procedura de citare este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei, de către grefierul de şedinţă, după care instanţa constată că s-a depus la dosar din partea petentei un înscris prin care solicită audierea unor martori, cerere pe care instanţa o respinge, a declarat încheiată cercetarea judecătorească şi a trecut la soluţionarea cauzei conform probelor existente la dosar.
Reprezentantul Parchetului de pe lângă judecătoria Ineu în baza art.278 1 al. 8 lit.a Cod procedură penală a pus concluzii de respingere a plângerii petentei împotriva rezoluţiei din 02.12.2011 data în dosar penal nr.. a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu şi a rezoluţiei din 16.01.2012 din dosar penal nr.. a primului procuror din cadrul aceluiaşi Parchet, menţinerea soluţiilor date în dosarele susmenţionate, cu obligarea petentei la plata cheltuielilor judiciare către stat.
J U D E C A T A
Asupra plângerii de faţă înregistrată la data de 03.02.2012, petenta a solicitat desfiinţarea rezoluţiei din 02.12.2011 data în dosar penal nr.. a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu şi a rezoluţiei din 16.01.2012 din dosar penal nr.. a primului procuror din cadrul aceluiaşi Parchet, prin care a fost confirmată propunerea de neîncepere a urmăririi penale a intimaţilor B.G. şi D.F. pentru infracţiunile prevăzute şi pedepsite de art. 246 şi art.247 cod penal, respectiv de art. 249 şi art. 193 cod penal.
În vederea soluţionării plângerii a fost acvirat dosarul nr.. al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu şi rezoluţia din 16.01.2012 din dosar nr..
Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine în fapt următoarele :
Prin rezoluţia din 02.12.2011 data în dosar penal nr.. al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu, s-a confirmat propunerea de neîncepere a urmăririi penale a intimaţilor B. G. pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite art. 246 şi art.247 cod penal şi D.F., pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite art. 249 şi art. 193 cod penal, întrucât faptelor le lipseşte latura subiectivă şi obiectivă.
În fapt procurorul a reţinut că petenta deţine un contract de furnizare a energiei electrice încheiat cu SC E.E. SA din data de 09.02.2010. La data de 21.06.2010 petentei D.S. i-a fost trimisă factura nr.. în suma de 82,92 lei, scadentă la data de 06.07.2010.
În data de 13.08.2010 petentei i s-a înmânat preavizul nr.. pentru neplata facturii emise la 21.06.2010. La data de 01.09.2010 petenta a fost deconectată de la reţeaua de energie electrică conform ordinului de deconectare nr../31.08.2010. în data de 02.09.2010, conform ordinului de plata.. la SC E.E. SA s-a înregistrat plata facturii emise la 21.06.2010. Petenta D.S. nu a putut fi conectată la reţeaua de energie electrică deoarece la data deconectării pe numele său era emisă factura nr../21.10.2010 în valoare de 154,05 lei factură care nu a fost achitată. Notificarea de reziliere a contractului nr../18.04.2011 a fost trimisă petentei de către Biroul Creanţe B. aparţinând SC E.E. SA drept urmare a faptului că petenta avea un sold la data notificării în sumă de 154,05 lei reprezentând factura nr../21.10.2010.
Conform procedurilor interne ale SC E.E. SA dacă la 6 luni de la deconectare există o factură în sold se solicită rezilierea contractului prin expedierea unei notificări de reziliere, reconectarea fiind posibilă doar după achitarea soldului la zi.
Împotriva acestei soluţii a formulat plângere petenta, iar prin rezoluţia din 16.01.2011 din dosar nr.. a primului procuror din cadrul aceluiaşi Parchet, s-a respins ca neîntemeiată plângerea petentei, apreciindu-se că în mod corect soluţia dată în cauză este temeinică şi legală.
Petenta a formulat plângere în termen şi împotriva acestei soluţii şi a solicitat admiterea plângerii, desfiinţarea rezoluţiilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu.
Analizând plângerea petentei instanţa constată ca aceasta este nefondată, soluţia dată de procuror fiind temeinică şi legală, având în vedere actele premergătoare efectuate.
Astfel, pentru existenţa laturi obiective a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanei prevăzută şi pedepsită de art.246 cod penal se cere ca funcţionarul public să nu îndeplinească un act sau să-l îndeplinească în mod defectuos şi prin aceasta să cauzeze o vătămare a intereselor legale ale unei persoane.
Elementul material constată în neîndeplinirea unui act ori îndeplinirea în mod defectuos a acestuia. Cum din actele premergătoare efectuate a rezultat că petenta a fost debranşată respectându-se normele interne de lucru ale SC E.E. SA pentru ca petenta nu şi-a achitat la timp debitele restante, faptei de abuz în serviciu îi lipseşte elementul material necesar pentru existenţa laturii obiective a acestei infracţiuni, cum în mod corect a reţinut şi procurorul.
Şi în privinţa infracţiunii de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi prevăzută şi pedepsită de art.247 cod penal în mod corect s-a reţinut că nu este întrunită latura obiectivă a acestei infracţiuni.
Pentru existenţa elementului material al acestei infracţiuni este necesar ca îngrădirea de către un funcţionar public a folosinţei sau exerciţiului drepturilor unei persoane, să se facă fără nici un temei legal (a se vedea în acest sens Cod Penal Comentat, volum II - Partea specială, Matei Basarab şi colectivul, Editura Hamangiu 2008). Dacă îngrădirea folosinţei sau exerciţiului drepturilor unui cetăţean s-a făcut în baza unui temei legal, fapta nu constituie infracţiune, lipsindu-i elementul material. Tot din actele premergătoare efectuate rezultă că debranşarea petentei s-a făcut respectându-se normele interne ale SC E.E. SA, astfel că şi acestei fapte îi lipseşte latura obiectivă.
Referitor la infracţiunea de neglijenţă în serviciu prevăzută şi pedepsită de art.249 cod penal şi acestei infracţiuni îi lipseşte latura obiectivă deoarece notificarea trimisă de intimata D.E. s-a făcut cu respectarea prevederilor legale.
Pentru existenţa laturii obiective a infracţiunii de ameninţare prevăzută şi pedepsită de art.193 cod penal, răul cu care se ameninţă trebuie să fi injust. De aceea nu constituie infracţiune ameninţarea cu realizarea unui drept împotriva celui ameninţat, prin folosirea unei căi legale chiar dacă aceasta ar expune pe cel ameninţat la anumite consecinţe păgubitoare, (în acest sens Drept Penal Român - partea specială Octavian Login, Tudorel Toader, Casa de editură şi presă „Şansa SRL Bucureşti 1999”, Tribunalul regional Timişoara - decizia 3614/1955 şi Tribunalul Regional Iaşi - decizia 2145/1965).
Din plângerea petentei rezultă că intimata D.E. i-a comunicat acesteia că dacă nu va achita debitul restant va fi acţionată în instanţă de către SC E.E. SA, iar această faptă nu constituie infracţiunea de ameninţare, nefiind întrunite cerinţele esenţiale ale laturii obiective.
În consecinţă, în baza motivelor arătate mai sus, instanţa consideră că procurorul a făcut o apreciere corectă a actelor premergătoare efectuate şi a dat o soluţie temeinică şi legală.
Având în vedere cele expuse, în baza art.2781al.8 lit.a Cod procedură penală instanţa respinge ca nefondată plângerea petentului D.S. împotriva rezoluţiei din 02.12.2011 data în dosar penal nr.. a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu şi a rezoluţiei din 16.01.2012 din dosar penal nr.. a primului procuror din cadrul aceluiaşi Parchet, pe care le menţine.
În baza art.192 al.2 Cod procedură penală obligă pe petenta D.S. să plătească statului 50 lei cheltuieli judiciare.
Pentru aceste motive, în numele legii,
H O T Ă R Ă Ş T E
În baza art.278/1 al.8 lit. a cod procedură penală, respinge ca nefondată plângerea petentei D.S., pentru desfiinţarea rezoluţiei din 02.12.2011 data în dosar penal nr.. a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu şi a rezoluţiei din 16.01.2012 din dosar penal nr.. a primului procuror din cadrul aceluiaşi Parchet, privind pe făptuitorii B.G. şi D.F., pe care le menţine.
În baza art.192 al.2 cod procedură penală, obligă petenta să plătească 50 lei cheltuieli judiciare către stat.
Definitivă.
Pronunţata în şedinţa publică din 19 aprilie 2012.
Preşedinte Grefier
Judecătoria Caracal
Nerespectarea ordinelor de protectie
Judecătoria Onești
Art. 178 CP OUG 195/2002
Curtea de Apel Constanța
Abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor. Calitatea subiectului activ - magistrat. Lipsa elementelor constitutive.
Tribunalul Caraș Severin
Acţiune în constatarea caracterului abuziv al unor clauze ale contractului de credit bancar. Pretenţii.
Judecătoria Reghin
Abuz de incredere