Furt calificat şi violare de domiciliu-infracţiuni concurente. Schimbare de încadrare juridică

Sentinţă penală 313 din 28.01.2009


Prin sentinta penala nr. 313/28.01.2009 a Judecatoriei Iasi s-a dispus condamnarea inculpatilor B. I. F. si A. C. fiecare la pedeapsa rezultanta de 10 luni închisoare pentru savârsirea infractiunilor de „violare de domiciliu”, prev. si ped. de art. 192 alin. 2 Cod penal si „furt calificat”, prev. si ped. de art. 208 alin. 1, 209 lit. a, g Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, , art. 74 lit. c, 76 lit. c Cod penal  si art. 33 lit. a Cod penal (pentru ambii inculpati).

S-a retinut în sarcina inculpatilor ca, în noaptea de 29/30.10.2006 au patruns fara drept în curtea si locuinta partii vatamate Bulai Gheorghe de unde au sustras bunuri în valoare totala de 1000 euro.

Aparatorului inculpatilor a formulat o cerere de schimbare a încadrarii juridice data faptelor prin actul de sesizare al instantei, respectiv de retinere în sarcina inculpatilor doar a infractiunii de „furt calificat”, motivat de faptul ca aceasta infractiune absoarbe infractiunea de „violare de domiciliu”.

În conformitate cu dispozitiile art. 41 alin. 3 Cod penal, o infractiune este complexa când în continutul sau intra, ca element sau ca circumstanta agravanta, o actiune sau inactiune care constituie prin ea însasi o fapta prevazuta de legea penala. În aceasta cauza, din modalitatea de comitere a infractiunii de catre cei doi inculpati, care nu au intrat în casa prin efractie, escaladare ori folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase, nu se poate retine o încadrare juridica, astfel cum a fost solicitata; fapta de furt comisa pe timp de noapte si de catre doua persoane împreuna nu absoarbe infractiunea de violare de domiciliu, respectiv patrunderea fara drept într-o locuinta, încapere, dependinta fara consimtamântul persoanei care le foloseste.