Verificare măsură de siguranţă prev. de art. 114 Cod penal.

Sentinţă penală 3306 din 09.11.2012


Sub numărul 15014/245/2012 a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Iaşi sesizarea formulată de către judecătorul delegat la Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi, privind verificarea  măsurii de siguranţă a internării medicale prevăzute  de art. 114 din Codul penal, constând în internarea M.V.,internată în cadrul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă „Pădureni – Grajduri ”, judeţul Iaşi, măsură dispusă faţă de bolnavă prin sentinţa penală nr.2685/2007 a Judecătoriei Bacău, modificată prin decizia penală nr.419/2008 a Tribunalului Bacău, modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.230/2009 a Curţii de Apel Bacău.

În motivarea sesizării s-a arătat că bolnava se află internată în Spitalul  de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranţă  „Pădureni-Grajduri”, judeţul Iaşi în baza sentinţei penale mai sus menţionate şi de  la data ultimei verificări a  internării medicale a bolnavului  şi până în prezent au trecut 6 luni , impunându-se verificarea din nou a măsurii de siguranţă .

Cu adresa nr.944/PSH din 02.07.2012 a fost comunicat instanţei de judecată raportul de expertiză medico-legală psihiatrică privind pe bolnavă, raport întocmit de către Institutul de Medicină Legală Iaşi în care s-a concluzionat că aceasta prezintă  diagnosticul de „deficienţă mintală uşoară cu tulburări comportamentale remise”,  recomandarea fiind de  înlocuire a măsurii de siguranţă  prev  de art 114 Cod penal  cu măsura de siguranţă  prev  de art. 113Cod penal, constând în dispensarizarea sa şi urmărirea atentă a tratamentului prescris, ce va fi efectuat într-un centru pentru îngrijirea persoanelor HIV pozitive, centru de pe raza judeţului de unde provine.

Analizând actele dosarului, instanţa a reţinut că bolnava a fost internată în Spitalul de Psihiatrie pentru Măsuri de Siguranţă „Pădureni Grajduri”, judeţul Iaşi,începând cu luna mai 2009, cu diagnosticul de  „oligofrenie gr. I cu tulburări psihice de tip psihopat şi subpsihotic, HIV” după săvârşirea infracţiunii de „prostituţie”.

În cuprinsul raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 944/PSH/02.07.2012 s-a aratat că bolnava este internată în spitalul cu regim protejat  mai sus menţionat după comiterea infracţiunii de „prostituţie”, provine dintr-o unitate spitalicească cu regim instituţionalizat, a absolvit 2 clase de şcoală elementară cu mai multe repetenţii,este fără ocupaţie, primeşte o pensie de handicap atât pentru suferinţa sa psihică cât şi pentru sindromul imuno-depresiv,este necăsătorită şi  nu are copii.

S-a concluzionat că M.V.prezintă diagnosticul „deficienţă mintală uşoară cu tulburări comportamentale remise” şi s-a recomandat înlocuirea măsurilor de siguranţă prevăzute de art. 114 Cod penal cu măsurile prevăzute de art. 113 Cod penal constând în dispensarizarea sa şi urmărirea atentă a tratamentului prescris ce va fi făcut într-un centru pentru îngrijirea persoanelor HIV pozitive, centru de pe raza judeţului de unde provine.

Deşi concluziile raportului  de expertiză medico-legală psihiatrică nr.944/02.07.2012 întocmit de către Institutul de Medicină Legală Iaşi  au fost în sensul înlocuirii măsurii de siguranţă  prev  de art 114 Cod penal  cu măsura de siguranţă  prev  de art 113Cod penal,constând în dispensarizarea sa şi urmărirea atentă a tratamentului prescris, ce va fi efectuat într-un centru pentru îngrijirea persoanelor HIV pozitive, centru de pe raza judeţului de unde provine, instanţa a constatat că  în prezenta cauză se impune menţinerea măsurii internării medicale luate faţă de bolnavă, prin raportare atât la  starea de sănătate mintală a acesteia din momentul de faţă, cât mai ales, în considerarea pericolului pe care această stare mintală îl prezintă în condiţiile în care bolnava este diagnosticată cu HIV şi a fost internată tocmai ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni de prostituţie, bolnava întreţinând raporturi sexuale cu peste 60 de persoane. În aceste condiţii, instanţa a constatat că urmare a stării sale de sănătate, menţinerea internării se impune pentru înlăturarea stării de pericol pe care o prezintă o prezintă în momentul de faţă ca urmare a stării sale de sănătate, cele două afecţiuni necesitând o supraveghere strictă şi nu una care trebuie să depindă de programul bolnavei sau al altor instituţii specializate.

Faţă de aceste considerente, în baza dispoziţiilor art. 434  alin 1 din Codul de procedură penală, instanţa a menţinut măsura de siguranţă a internării medicale prev. de art. 114 din Codul penal, constând în internarea bolnavei M.V. în cadrul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă „Pădureni – Grajduri”, judeţul Iaşi.