Prin sentinţa penală nr. 323/28.01.2011 instanţa a respins, ca neîntemeiată, sesizarea Biroului Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi, formulată prin judecătorul delegat, privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 4 luni închisoare aplicate prin sentinţa penală nr. 3966/19.12.2008 a Judecătoriei Iaşi, rămasă definitivă prin neapelare, condamnatului U.M..
Pentru a hotărî astfel instanţa a reţinut următoarele:
Pe parcursul termenului de încercare de 2 ani condamnatul U.M. a avut faţă de supravegherea exercitată de Serviciul de Probaţiune o atitudine oscilantă, prezentându-se la cea mai mare parte a întrevederilor fixate, absentând nemotivat la unele dintre aceste întrevederi, sesizarea Judecătoriei fiind rezultatul lipsei consecutive la două întrevederi, cumulată cu datele privind plecare acestuia într-o altă localitate, la muncă, fără anunţarea prealabilă a Serviciului cu privire la data plecării şi data întoarcerii.
Instanţa a reţinut însă că această încălcare a măsurilor de supraveghere de către condamnatul U.M. nu s-a datorat relei credinţe, ci unei insuficiente înţelegeri a importanţei respectării întru totul a obligaţiilor impuse şi a consecinţelor omisiunii de a se supune întru totul condiţiilor supravegherii. Urmare a contactului nemijlocit cu condamnatul U.M., instanţa şi-a format convingerea că acesta a tratat nu cu rea-credinţă, ci cu superficialitate supravegherea pe durata termenului de încercare, în acest sens revelatoare fiind şi atitudinea sa pe parcursul judecării prezentei cauze. Astfel, la primul termen de judecată instanţa a procedat la audierea acestuia, punându-i în vedere să se prezinte la Serviciul de Probaţiune şi să reia întrevederile, U.M. prezentându-se în aceeaşi zi la sediul Serviciului, precum şi la ultima întrevedere, la data de 14.01.2011, deşi, astfel cum a declarat în faţa instanţei, precum şi în faţa consilierului de probaţiune, trebuia să plece din nou la muncă în Bucureşti.
Curtea de Apel București
Prescripţia dreptului la acţiune având ca obiect antrenarea răspunderii întemeiată pe dispoziţiile art. 124 din Legea nr. 64/1995.
Curtea de Apel Timișoara
Acţiune în recuperarea pagubei produse unei instituţii publice de către managerul sau angajatul acesteia, promovată în urma emiterii raportului Curţii de Conturi. Momentul de început al termenului de prescripţie a răspunderii
Tribunalul Brașov
STINGEREA IPOTECII PRIN PRESCRIPTIE; EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI LA ACTIUNE
Tribunalul Ialomița
ASIGURĂRI SOCIALE. OBLIGAŢIA DE A FACE. EMITEREA UNEI NOI DECIZII DE RECALCULARE ÎN CARE SĂ SE UTILIZEZE UN STAGIU COMPLET DE COTIZARE D E 20 DE ANI AFERENT GRUPEI I DE MUNCĂ. PRESCRIPŢIA.
Curtea de Apel Galați
Motive de nulitate relativă ale concordatului preventiv omologat vs. Motive de nulitate absolută. Termen de prescripţie