Infractiuntiunea de conducere a unu autovehicul pe drumurile publice

Sentinţă penală 189 din 11.02.2010


SENTINŢA PENALA NR. 87 din 11 februarie 2010

Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti nr. 1951/P/2009 a fost trimis în judecată inculpatul C. L. pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice,de către o persoană care are în sânge o îmbibatie alcoolică peste limita prevăzută de lege , prev. de art.87 alin.l din OUGnr. 195/2002.

Se reţine în actul de sesizare a instanţei, că pe data de 28.06.2009. inculpatul a condus pe drumurile publice un autovehicul, având în sânge o îmbibatie alcoolică mai mare decât limita prevăzută de lege.

Din probatoriul dosarului administrat în cauză respectiv materialul de urmărire penală, declaraţia inculpatului dată în faza de cercetare judecătorească, instanţa reţine,

ÎN FAPT:

La data de 28.06.2009, inculpatul se deplasa cu autoturismul Dacia cu nr. de înmatriculare BC-89-KAT pe DJ 118. pe raza oraşului C, pe strada A..

A fost oprit de organele de poliţie ,care au constatat că este sub influenţa băuturilor alcoolice şi l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de 0,78 mg/l în aerul expirat.

Inculpatul a fost condus la Spitalul din C. în vederea recoltării probelor biologice.

Din buletinul de analiză toxicologică, aflat la fila 8 dosar urm. penală, se reţine că inculpatul avea în sânge o îmbibatie alcoolică de 1,40 gr.%o , a doua recoltare a probei biologice refuzând-o.

Prezent în instanţă, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, motivând că a consumat băuturi alcoolice deoarece fusese botezul fiicei sale iar seara a trebuit să meargă la spital cu aceasta deoarece se simţea rău.

Recoltarea celei de a doua probă biologică a refuzat-o deoarece i s-a spus că este suficientă prima.

Motivaţia inculpatului nu se regăseşte însă în declaraţia dată în faza de urmărire penală şi chiar dacă ar fi reală nu este de natură să îl absolve de răspundere penală.

Din fişa de cazier a inculpatului solicitată de la IPJ B., se reţine că a mai fost condamnat la mai multe pedepse cu închisoarea, ultima condamnare fiind de 3 luni conf. s.p.nr.656/22,04.2003, arestat la data de 21.11.2003.liberat condiţionat la data de 28.01.2004 cu un rest de pedeapsă rămas neexecutat de 23 zile.

Acesta nu este recidivist însă nu a fost reabilitat judecătoreşte.

Instanţa urmează a reţine ca dovedită situaţia de fapt.

ÎN DREPT:

Fapta inculpatului, care a condus pe dramurile publice un autovehicul, având în sânge o îmbibatie alcoolică de 1,40 gr.%o, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, de către o persoană care are îe sânge o îmbibatie alcoolică peste limita legală, prevăzută de art.87 alin.l

2 din OUG 195/2002 , pentru care se va dispune condamnarea acestuia la pedeapsa închisorii.

La individualizarea pedepsei, conf. art.72 C.penal, se va avea în vedere gradul de pericol social concret al faptei, situaţia că inculpatul este cunoscut cu antecedente penale chiar dacă nu este recidivist.

Faţă de situaţia că inculpatul nu este recidivist, ,se apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privarea lui de libertate.

Se vor interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.a teza a II a şi litera b ,C. penal în condiţiile şi pe durata prev. de art.71 C.penal.

In baza art.81 C.penal se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani plus durata pedepsei, conform art.82 C.penal.

Conf. art.71 alin.5 C.penal, se va suspenda condiţionat şi executarea pedepsei accesorii.

Se va atrage atenţia inculpatului că dacă în timpul termenului de încercare va mai comite o altă infracţiune, se va revoca suspendarea condiţionată a executării pedepsei, conf. art.83 C.penal.

CHELTUIELI:

Inculpatului i s-a desemnat în faza de cercetare judecătorească, avocat din oficiu, conf. prevederilor art.171 alin.3 C.pr.penală.

Se va dispune în baza art.189 C.pr.penală, ca plata onorariului de avocat din oficiu să se achite din fondurile M.J,

In baza art.191 alin.l C.pr.penală, va fi obligat inculpatul să restituie statului cheltuielile judiciare avansate în faza de urmărire penală şi cea de cercetare judecătorească, în care se va include şi onorariul de avocat din oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

In baza art.87 alin.l din OUG 195/2002 , pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe dramurile publice de către o persoană care are în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita prevăzută de lege, condamnă pe inculpatul C.L. la 1( an) închisoare.

Interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.a teza a II a şi litera b .C.penal în condiţiile şi pe durata prev. de art.71 C.penal.

In baza art.81 C.penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei.pe durata unui termen de 3 ani prev. de art.82 C.penal.

Conf. art.71 alin.5 C.penal, suspendă condiţionat şi executarea pedepsei accesorii.

Atrage atenţia inculpatului că dacă în timpul termenului de încercare va mai comite o altă infracţiune, se va revoca suspendarea condiţionată a executării pedepsei. conf. art.83 C.penal.

Dispune în baza art.189 C.pr.penală plata onorariului de avocat din oficiu în sumă de 200 lei din fondurile MJ către BA M. (av.P. M.).

în baza art.191 alin.l C.pr.penală, obligă inculpatul la 300 lei cheltuieli judiciare către stat din care 200 lei onorariu avocat oficiu,

Cu apel îe 10 zile de la pronunţare.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 11 februarie 2010.