Reclamantul MG, în contradictoriu cu pârâţii MC, PI, PO, CM şi PD, a solicitat instanţei să constate că este unicul moştenitor al bunicii sale defuncte MA, decedată la 02.07.2009.
Instanţa a admis acţiunea, constatând că este unicul succesibil acceptant al moştenirii, deci unic moştenitor. Nu rezultă din probatoriu că vreunul dintre pârâţi a făcut acte de acceptare a moştenirii, nu au preluat bunuri şi nici nu au dovedit prin vreun înscris că au acceptat succesiunea. Susţinerile pârâtei PD au fost respinse, întrucât bunurile preluate de aceasta nu fac parte din succesiune, fiind bunurile sale personale dobândite prin contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere şi uzufruct viager; actele depuse de pârâta PD reprezintă dovezi de achitare a taxelor şi impozitelor pentru bunurile personale ale pârâtei, nu pentru bunuri ce compun masa succesorală; nu pot fi luate în considerare declaraţiile martorilor propuşi de pârâta PD întrucât fie nu cunosc decât despre casa bătrânească şi livadă (ce nu fac parte din masa succesorală, fiind dobândite de pârâtă prin contract) şi nu cunosc terenurile din extravilan, fie nu pot indica data, nici măcar anul şi anotimpul, în care pârâta a vrut să lucreze terenul din extravilan şi a fost împiedicată de reclamant. Instanţa a respins cererea reconvenţională formulată de pârâta PD privind stabilirea masei succesorale rămase după defuncta MA, motivat de faptul că aceasta nu este moştenitoare acceptantă a succesiunii şi nu justifică nici un interes în promovarea unei asemenea cereri.
Judecătoria Sectorul 3 București
Nulitate certificat de moştenitor. Calitate procesuala activa.
Judecătoria Bârlad
Succesiune
Curtea de Apel Târgu Mureș
Succesiune. Calitate de moştenitor legal. Filiaţie stabilită de o instanţă judecătorească înainte de intrarea în vigoare a actualului Cod al familiei şi a Decretului nr. 32/1954.
Judecătoria Săliște
succesiune
Judecătoria Alesd
STABILIRE MASA SUCCESORALĂ