Fara titlu

Sentinţă penală 89 din 05.05.2010


Dosar nr. 388/239/2010

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA HÂRLĂU, Judeţul IAŞI 

JUDECĂTORIE

Şedinţa publică din 05 Mai 2010

PREŞEDINTE - C.C.S.

Grefier E. C.

Ministerul Public a fost reprezentat prin

PROCUROR - M. I. A.

SENTINŢA PENALĂ Nr. 89

La ordine fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul Z. V., inculpatul P. R. D., inculpatul P. C., inculpatul P. P., partea responsabilă civilmente P. M., partea responsabilă civilmente P. A. ş.a.,  având ca obiect furt calificat (art. 209 C.p.) , violare de domiciliu (art.192 C.p..

La apelul nominal făcut în şedinţa publică : lipsă părţile.

S-a expus referatul cauzei de către grefierul de şedinţă învederând instanţei că procedura de citare este completă cu părţile.

Dezbaterile la fond au avut loc în şedinţa publică din data de 28.04.2010, susţinerile părţilor fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când, din lipsă de timp pentru deliberare, s-a amânat pronunţarea cauzei pentru astăzi, când:

 

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de faţă;

Prin rechizitoriul nr.591/P/2009 încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău şi înregistrat pe rolul Judecătoriei Hârlău sub nr.388/239/2010 au fost trimişi în judecată  inculpaţii Z. V. pentru săvârşirea infr. de "violare de domiciliu" şi "furt calificat", fapte prev. şi ped. de art.192 alin.2 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal şi art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,e,g,i Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal , art.33 lit.a Cod penal, şi  art.75 lit.c Cod penal ; P. C. pentru săvârşirea infr. de "violare de domiciliu" şi "furt calificat", prev. de art.192 alin.2 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal , art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,e,g,i  Cod penal ,cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, art.33 lit.a Cod penal şi art.99 alin.3 Cod penal; P. R. D. pentru săvârşirea infr. de "furt calificat" prev. de art.208 alin.1, 209 al.1 lit.a,e,g,i Cod penal cu art.41 alin.2 Cod penal, art.75 lit.c Cod penal şi inculpatul P. P. pentru săvârşirea infr.  de "furt calificat" prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,g Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal  şi art.75 lit.c Cod penal.

În actul de sesizare s-au reţinut următoarele:

În perioada aprilie 2009- ianuarie 2010, în baza rezoluţiei infracţionale unice, inculpaţii şi învinuiţii au săvârşit mai multe acte materiale de furt calificat şi violare de domiciliu, după cum urmează:

1. In noaptea de 08/09.04.2009 inculpaţii  Z. V. şi P.C. au pătruns fără drept în curtea părţii vătămate P. C. pe poarta de acces neasigurată şi din interiorul autoturismului marca Dacia cu nr. de înmatriculare lS-25-MIR au sustras o borsetă cu acte şi un radio casetofon, părăsind locul faptei. Borseta cu acte au abandonat-o sub un pod situat în vecinătatea Primăriei Scobinţi, judeţul  Iaşi iar radiocasetofonul a fost

vândut de către inculpatul  P. C., numitului O. D. l. din satul Buhalniţa, comuna Cepleniţa.  Acesta din urmă nu a putut fi audiat întrucât este plecat în Italia, dar actele premergătoare efectuate în cauză au condus la concluzia că sus numitul nu a cunoscut provenienţa bunului achiziţionat de la inculpat, astfel că se va dispune soluţia neînceperii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infr. de "tăinuire", prev. de art. 221 al. 1 Cod penal, nefiind întrunite elementele constitutive.

Fiind audiaţi, inculpaţii Z. V. şi P.C . au recunoscut comiterea infracţiunilor, iar cu ocazia reconstituirii au descris şi arătat în prezenţa martorilor asistenţi M.D. şi M. D., modul în care au comis fapta .

In cursul cercetărilor borseta sustrasă de către inculpaţi a fost găsită de martorul D. P., fiind restituită părţii vătămate.

Prejudiciul în sumă de 220 lei (radiocasetofonul auto) nu a fost recuperat, partea vătămată P. C. declarând că se constituie parte civilă în procesul pena!.

2. In aceeaşi noapte, 08/09.04.2009 inculpaţii  Z. V. şi P. C. au pătruns fără drept, pe poarta de acces în curtea locuinţei părţii vătămate R. C. din comuna Scobinţi, judeţul  Iaşi unde se afla parcat autoturismul marca Wolswagen cu nr. de înmatriculare IS-04-WLN ce nu avea portierele asigurate, din interiorul căreia au sustras un radiocasetofon cu CD, marca Sony. Din cercetări a rezultat că bunul sustras a fost vândut de către inculpatul  P. C. numitului D. P., în schimbul sumei de 300 lei, fără a-i spune acestuia despre provenienţa bunului. Numitul D. P. nu a putut fi audiat fiind plecat din ţară, însă a fost audiată mama acestuia, D. E., care a confirmat că, fiul său a achiziţionat un radio-casetofon auto de la inculpat.

Faţă de numitul D. P. se va dispune neînceperea urmăririi penale sub aspectul săv. infr. de "tăinuire" prev. de art. 221 al. 1 Cod penal. nefiind întrunite elementele constitutive.

Cu ocazia audierii, inculpaţii au recunoscut comiterea faptei, iar cu ocazia reconstituirii, în prezenţa martorilor asistenţi P.I . A. H. precum şi a apărătorului desemnat din oficiu, au executat în  ordine toate activităţile pe care le-au desfăşurat în noaptea  de 08/09.04.2009.

Prejudiciul în cuantum de 450 lei nu a fost recuperat, partea vătămată constituindu-se parte civilă în procesul penal.

3. In noaptea de 21 decembrie  2009 inculpaţii Z. V. şi P.C. au pătruns fără drept în curtea locuinţei părţii  vătămate P.C. din  comuna  Scobinţi, judeţul  laşi şi din  interiorul autoturismului i marca  Dacia Papuc cu nr. de înmatriculare IS-06- SYO parcat  şi neasigurat, au sustras un radiocasetofon cu CD marca ELTTA.

Ulterior, inculpatul P. C. i-a oferit spre vânzare bunul sustras numitului P. I. în schimbul sumei de 100 lei (sumă pe care nu a primit-o de la cumpărător) fără a-i spune acestuia despre provenienţa bunului.

Numitul P. I. a predat organelor de poliţie bunul provenit de la inculpat, acesta fiind restituit părţii vătămate care a declarat că nu se constituie parte civilă în procesul penal. Faţă de numitul P.I. se va dispune neînceperea urmăririi  penale sub aspectul săv. infr. de tăinuire, prev. de art. 221 al. 1 Cod penal, nefiind  întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni.

Fiind audiaţi, inculpaţii au recunoscut comitere  infracţiunii.

Prejudiciul în sumă de 240 lei a fost recuperat.

4. În noaptea de 21/22.01.2010 inculpatul Z. V., P. C.  şi P. R. D.  au sustras bunuri dintr-un microbuz  ce era parcat în loc public (pe stradă), aparţinând unui cetăţean german  S.  M. K., autoturism ce avea portbagajul neasigurat - respectiv un GPS cu  încărcător, un radio player marca JVC, trei CD-uri, cleşti de alimentare pentru acumulatori, două veste reflectorizante, două truse medicale, o electropompă auto, un tester pentru antigel, un triunghi reflectorizant, un stingător, două seturi becuri, o cheie pentru roţi şi o canistră PVC cu motorină.

Cu prilejul percheziţiilor domiciliare efectuate la domiciliile inculpaţilor  Z. V. şi P. C. T., au fost identificate bunurile sustrase, care au fost restituite părţii  vătămate  care a declarat că nu se constituie parte civilă în procesul penal .

 Cu ocazia audierii, inculpaţii au recunoscut comiterea faptei . Din cercetări a rezultat că inculpatul  P. C. T. a cunoscut provenienţa bunurilor achiziţionate de la inculpat.

Prejudiciul în sumă de 1281 lei a fost recuperat.

5. In aceeaşi noapte 21/22.01.2010 inculpaţii  Z. V., P. C. şi P. P. au sustras din tarlaua denumită popular "L.H." cultivată cu viţă de vie aparţinând părţii  vătămate V. G. un nr. de 21 spalieri din beton.

Spalierii i-au vândut  inculpatului P. C. T. în schimbul sumei de 150 lei, acesta  din urmă cunoscând provenienţa bunurilor achiziţionate.

Banii i-au împărţit  în mod egal.

Spalierii sustraşi au fost recuperaţi de la domiciliul  învinuitului P. C. T. fiind restituiţi părţii  vătămate care a declarat că nu se constituie parte civilă în procesul penal .

Atât inculpaţii cât şi învinuitul  au recunoscut comiterea faptei.

Prejudiciul în cuantum de 220 lei a fost recuperat integral.

6. În aceeaşi noapte, 21/22 ianuarie 2010, inculpaţii  Z. V.,! R. D. şi P. C., anterior de a sustrage bunurile din microbuzul aparţinând părţii vătămate S. M. K., prin escaladarea gardului împrejmuitor din partea din faţa  locuinţei părţii vătămate D. T. din comuna Scobinţi, judeţul Iaşi, au pătruns în interior cu intenţia de a sustrage câinele de rasă ciobănesc, de talie mare, ce se afla într-un ţarc. Întrucât atât câinele în cauză cât şi câinii vecinilor au început să latre tare, pentru a nu fi prinşi, cei trei inculpaţi au fugit prin grădina din spatele casei părţii vătămate care are o latură neîngrădită

7. In noaptea următoare,22/23 ianuarie 2010, inculpaţii  Z. V. şi P. C. au revenit la locuinţa părţii vătămate D. T. au pătruns în curte pe poarta de acces ce nu era asigurată, au dezlegat sârma de la ţarcul în care se afla câinele, pe care l-au momit cu mămăligă pentru a nu lătra şi cu ajutorul unui lanţ de sârmă, l-au extras în exterior părăsind locul faptei prin grădina din spatele casei. Câinele a fost vândut de către inculpatul P. C. cu suma de 150 lei numitului P. D., crescător de ovine din comuna  Scobinţi, fără a-i aduce la cunoştinţă provenienţa animalului. Numitul P. D. a predat organelor de poliţie câinele, acesta fund restituit părţii vătămate, care a declarat că nu se constituie parte civilă în procesul penal .

 Prejudiciul recuperat a fost evaluat la suma de 5000 lei. lnculpaţii fiind audiaţi, au recunoscut comiterea faptei, arătând cu ocazia reconstituirii, în prezenţa martorilor asistenţi C. D. şi C. C., modul în care au procedat la data de 22/23 ianuarie 2010 . Faţă de numitul P. D. se va dispune neânceperea urmăririi penale pentru săv. infr. prev. de art. 221 al. 1 Cod penal nefiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii.

8. La sfârşitul lunii ianuarie 2010 (data exactă nu a fost stabilită însă a fost stabilit intervalul 18-29.01.2010) inculpatul  Z. V. singur, pe timp de noapte, a pătruns fără drept pe poarta de acces neasigurată în curtea părţii vătămate C. N. din comuna  Scobinţi, sat Feteşti, Judeţul  laşi şi din autoturismul marca Dacia Papuc, având nr. de înmatriculare lS-04-RIS ale cărui portiere nu erau asigurate, a sustras o trusă cu scule şi fişă de bujii, bunuri pe care le-a dus la locuinţa sa. In aceeaşi noapte, s-a reîntors, pătrunzând din nou în curtea părţii vătămate C. N. de unde a sustras un carburator, din acelaşi autoturism menţionat mai sus.

Bunurile sustrase, au fost identificate, fiind ascunse într-o glugă de coceni din spatele locuinţei inculpatului Z. V., cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate, la data de 02.02.2010. Bunurile au fost restituite părţii vătămate care a declarat că nu se constituie parte civilă în procesul penal .

 Prejudiciul recuperat integral a fost evaluat la 1104 lei.

Inculpatul cu ocazia audierii a recunoscut comiterea faptei .

9. In noaptea de 26/27 ianuarie 2010 inculpatul Z. V. şi P. C. au pătruns fără drept pe poarta de acces în curtea părţii vătămate T. C. din comuna Scobinţi,Judeţul  laşi  şi de aici într-un garaj unde se afla parcat un autoturism marca VW cu nr. de înmatriculare IS-12- CAM din interiorul căruia au sustras un stik de memorie cu tot cu modulul Radio şi o truă de chei.

Din cercetări a rezultat că numitul P. F. indicat de către partea vătămată în sesizarea formulată nu a participat la comiterea faptei,  dispunându-se neînceperea urmăririi penale în ceea ce-l priveşte, sub aspectul săvârşirii  infr. prev. de art. 192 al. 2 Cod penal,, art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a, g Cod penal.

Bunurile sustrase de la partea vătămată au fost identificate la domiciliile inculpaţilor Z. V. şi P. C. de unde au fost ridicate şi predate părţii vătămate, care recuperând integral prejudiciu! în cuantum de 200 lei, a declarat că nu se constituie parte civilă în procesul penal .

Cu ocazia audierii cei doi inculpaţi au recunoscut comiterea faptei.

10. In noaptea de 01/02 februarie 2010 inculpatul  Z. V. singur, a pătruns fără drept în curtea părţii vătămate N. C. din  comuna Scobinţi, judeţul  Iaşi pe poarta ce era asigurată şi din interiorul autoturismului Dacia Papuc cu nr. de înmatriculare lS-05-YIH a sustras un breloc cu cip de comandă pe care se afla cheia de contact precum şi alte două chei de la uşa din spate şi de la rezervor.

Prejudiciul în sumă de 1000 lei a fost recuperat, bunul sustras fiind restituit părţii vătămate, care a declarat că nu se constituie parte civilă în procesul penal .

Cu ocazia audierii, inculpatul Z. V. a recunoscut comiterea faptei, afirmând că a luat cheia întrucât nu a găsit alte bunuri.

Inculpatul P. C. T. nu a putut fi audiat în cursul urmăririi penale. In sarcina acestuia s-a reţinut săv. infr.de "tăinuire" şi "complicitate "furt calificat", constând în aceea că a achiziţionat spalierii sustraşi de către inculpaţii  P. C., Z. V. şi P. P. cunoscând că aceştia  provin din săvârşirea unei fapte prev. de legea penală (fapta de la pct. 5); ulterior, în două rânduri a cumpărat un radio-caseofon auto respectiv un GPS de la inculpatul  P. C., cunoscând provenienţa bunului  (decizia nr. 2 din 21 ianuarie 2008 a I.C.C.J, MO partea 1 nr. 859/19.12.2008).

In temeiul art.38 Cod procedură penală  s-a dispus disjungerea cauzei în ce priveşte P. C. T., trimiterea la Postul de Poliţie Scobinţi, Judeţul  laşi în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infr. prev. de art. 221 al. 1 Cod penal, art. 26 Cod penal,  rap. la art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. a, g, e Cod penal. cu art. 41 al. 2 Cod penal cu art. 75 lit. c Cod penal, cu art. 33 lit. a Cod penal.

Inculpaţii Z. V., P. C. şi P.R. D. au fost cercetaţi în stare de arest preventiv în baza mandatelor  emise de către  Judecătoria Hârlău, respectiv nr. 5/U/04.02.2010, nr. 6/U/04.02.2010, nr.7/U/04.02.2010, măsură menţinută de către Tribunalul Iaşi prin respingerea ca nefondate a recursurilor declarate de către cei trei inculpaţi.

Prin încheierea din 22.02.2010 s-a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hîrlău privind prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Z. V., P. R. D. şi P. C., încheiere ce a fost menţinută de către instanţa de recurs.

Cu excepţia  lui C. N. , părţile vătămate  prezente au declarat că au  recuperat integral prejudiciile cauzate şi că nu se constituie părţi civile în cauză.

Această parte vătămată, C. N., a declarat că a recuperat  prejudiciul creat însă doreşte să i se restituie cheltuielile de transport la instanţă sens în care va depune un bon de benzină.

Interogaţi inculpaţii, cu excepţia lui P. P., au recunoscut toate faptele şi actele materiale  pentru care au fost trimişi în judecată aşa cum au fost reţinute prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hîrlău.

Inculpatul P. P.a înfăţişat că în timpul  urmăririi penale a recunoscut fapta întrucât a fost forţat de către lucrătorii de poliţie care l-au agresat  verbal prin înjurii şi ameninţări. A mai precizat inculpatul că nu a fost audiat şi de către procuror.

În cauză s-au administrat următoarele mijloace de probă: sesizările şi declaraţiile părţilor vătămate, procese-verbale de constatare a efectuării actelor premergătoare, procese-verbale de cercetare la faţa locului şi planşe fotografice, procese-verbale de reconstituire şi planşe fotografice, declaraţiile martorilor, adrese de evaluare  predare - primire, procese verbale de percheziţie domiciliară şi planşe fotografice, procese-verbale de examinare a telefonului mobil ridicat de la locuinţa inculpatului Z. V. cu ocazia percheziţiei domiciliare şi planşe foto, alte acte necesare urmăririi penale, referat de evaluare privind pe inculpatul  P. C. , declaraţiile inculpaţilor şi procesele-verbale de aducere la cunoştinţă a învinuirilor şi a dreptului la apărare.

Analizând materialul probator administrat în cauză în raport de dispoziţiile legale în vigoare instanţa reţine  că inculpaţii se fac vinovaţi de săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată aşa cum în mod corect au fost reţinute şi descrise  prin rechizitoriul  Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău.

La stabilirea vinovăţiei inculpaţilor instanţa a procedat la aprecierea coroborată a tuturor  mijloacelor de probă administrate în cauză.

Concludente cauzei sunt depoziţiile  martorilor M.D., M. D., A.  H., P. I., C. D., C. C. care au  asistat ca martori asistenţi la reconstituirile efectuate de către lucrătorii de poliţie atunci când inculpaţii au recunoscut faptele şi au arătat, în prezenţa acestor  martori, modul de comitere a faptelor.

Martorii B. C. , D.G. , M. P. au asistat  la percheziţiile domiciliare efectuate la  domiciliile  inculpaţilor unde  s-au găsit  majoritatea  bunurilor  sustrase,  bunuri ce au fost  consemnate în procesele verbale ataşate dosarului  şi care au fost ridicate şi predate persoanelor vătămate pe bază de procese-verbale.

Astfel, din procesul verbal încheiat la  03.02.2010 (fila 171 dosar), în urma percheziţiei efectuate la locuinţa lui P. D., într-o anexă, s-au găsit, pe lângă alte bunuri sustrase, şi spalierii marcaţi aparţinând părţii vătămate P. C.  (a se vedea şi planşele fotografice de la fila 78 dosar urmărire penală).

În declaraţia dată în timpul urmăririi penale P.  C. T.  a înfăţişat că a cumpărat, în luna ianuarie 2010,  de la inculpatul P. P. mai mulţi spalieri din beton.

În cauză nu s-au conturat indicii din care să rezulte că inculpatul P. P. a fost  agresat de către lucrătorii de poliţie iar acest inculpat a fost audiat şi de către procuror, acesta recunoscând fapta şi în faţa acestui organ.

Coroborând depoziţiile martorilor, procesele verbale încheiate în urma percheziţiilor, a reconstituirilor şi a cercetărilor la faţa locului cu declaraţiile de recunoaştere ale inculpaţilor din timpul urmăririi penale dar şi a declaraţiilor de recunoaştere din timpul judecăţii date de către cei trei inculpaţi amintiţi  în precedent, instanţa reţine vinovăţia inculpaţilor în săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată.

Coroborând probele administrate în cauză instanţa reţine că inculpatul Z. V., atât singur cât şi împreună cu  alţii (majori şi minor) în perioada 2009 - ianuarie 2010 a comis un  număr de 10 acte materiale , după cum urmează:

1. În seara zilei de 08.04.2009 , acţionând cu intenţie directă împreună cu un minor a pătruns fără drept pe poarta de acces în curtea părţii vătămate P. C. unde era parcat un autoturism marca Dacia 1310 ale cărui portiere nu erau asigurate şi din interiorul căruia sustras un radio casetofon şi un borset cu acte, prejudiciul nu a fost recuperat; În aceeaşi noapte, împreună cu un minor, au pătruns fără drept pe poarta de acces în curtea părţii vătămate R. C. şi, dintr-un  autoturism parcat şi neasigurat, au sustras un radiocasetofon, prejudiciul fiind recuperat.

2. În seara zilei de 21.12.2008, după lăsarea întunericului, împreună cu un  minor s-au deplasat la locuinţa părţii vătămate P. C. pentru a sustrage bunuri. Ajunşi la faţa locului  inculpatul Z. V. a rămas în faţa porţii de acces asigurând paza, timp în care inculpatul minor a pătruns în interior şi din autoturismul parcat marca Dacia papuc a sustras un radiocasetofon.

3.În noaptea de 21/22.01.2010 împreună cu alţii şi un minor a sustras bunuri dintr-un microbuz parcat în loc public al cărui portbagaj nu era asigurat.

4.În aceeaşi noapte ,21/22.01.2010 împreună cu alţi doi printre care un minor a pătruns prin escaladarea gardului împrejmuitor în curtea locuinţei părţii vătămate D. T. cu intenţia de a-i sustrage câinele  de rasă, întrucât atât câinele vizat cât şi câinii vecinilor au început  să latre tare, pentru a nu fi prinşi au fugit prin grădina din spatele casei.

5.În noaptea de 21/22.01.2010 după furtul comis  din microbuzul cetăţeanului german despre care s-a făcut vorbire mai sus împreună cu alţi doi printre care şi un minor, au sustras de pe o tarla denumită popular  "La Halacu", cultivată cu viţă de vie, proprietatea părţii vătămate V. G. un nr. de 21 spalieri.

 6.În noaptea de 22/23.01.2010 împreună cu un minor au pătruns fără drept în curtea părţii vătămate D. T. de unde au sustras un câine de rasă.

 7.La sfârşitul lunii ianuarie 2010 singur pe timp de noapte a pătruns fără drept în curtea părţii vătămate C. N. în două rânduri şi din interiorul  autoturismului Dacia papuc a sustras o trusă c u scule , fişă de bujii şi un carburator.

8.În noaptea de 26/27.01.2010 împreună cu un  minor au pătruns fără drept în curtea părţii vătămate T. C. pe poarta de acces neasigurată şi de aici într-un garaj unde era parcat un autoturism ce nu avea portierele încuiate din interiorul căruia a sustras un stik de memorie şi  un modul radio şi o trusă de scule.

9.În noaptea de 01/02.02.2010 singur a pătruns fără drept în curtea părţii vătămate N. C. pe poarta de acces ce nu era asigurată şi din interiorul autoturismului marca Dacia Papuc parcat în acel loc a sustras din contact o cheie cu cip de comandă .

Coroborând  probele administrate în cauză se reţine că inculpatul P. C., împreună cu alţii a comis în perioada aprilie 2009 - ianuarie 2010 mai multe acte materiale, după cum urmează:

În noaptea de 08.04.2009 , acţionând cu intenţie directă, împreună cu

altul  a pătruns  fără drept în curtea părţii vătămate P. C., pe poarta de acces neasigurată şi din interiorul autoturismului parcat în acel loc al cărui portiere nu erau încuiate a sustras un radio-casetofon  şi o borsetă cu acte ; în aceeaşi noapte împreună cu altul a pătruns fără drept în curtea părţii vătămate R. C., în acelaşi mod, pe poarta de acces  şi din interiorul autoturismului  marca VW ce nu avea portierele  încuiate a sustras un radio casetofon ; în noaptea de 21/22.12.2009 împreună cu altul a pătruns fără drept în curtea părţii vătămate P. C., pe poarta de acces neasigurată şi din interiorul autoturismului Dacia Papuc ale cărei portiere nu erau încuiate a sustras un radio-casetofon ,; în noaptea de 21/22.01.2010 împreună cu alţii a pătruns prin escaladarea gardului împrejmuitor în curtea părţii vătămate  D.T. cu intenţia de a-i sustrage câinele de rasă, şi datorită împrejurării că acesta, precum şi câinii vecinilor au început să latre, pentru a nu fi prinşi, au părăsit în fugă locul faptei, prin grădina din spatele casei; în aceeaşi noapte, împreună cu alţii, în loc public a sustras din microbuzul aparţinând unui cetăţean german în care a pătruns prin portbagajul găsit neasigurat, mai multe bunuri (GPS, radio-casetofon, etc.) şi scule auto; în aceeaşi noapte, împreună cu alţii au sustras 21 spalieri de pe terenul cultivat cu viţă de vie aparţinând părţii vătămate V. G., teren situat în locul denumit popular "Halacu"; în noaptea de 22-23.01.2010  împreună cu altul a pătruns fără drept în curtea părţii vătămate D. T. pe poarta de acces şi dintr-un ţarc au sustras un câine de rasă, de talie mare; în noaptea de 26/27.01.2010 împreună cu altul  a pătruns fără  drept în curtea  părţii vătămate T. C. şi de aici într-un garaj unde se afla parcat un autoturism ce nu avea portierele încuiate şi din interiorul acestuia au sustras un stik de memorie cu tot cu modulul radio şi o trusă de chei auto.

Coroborând probele administrate în cauză se reţine că inculpatul P.R. D., împreună cu alţii (major şi minor) a comis un număr de două acte materiale, acţionând  cu  intenţie directă, în seara zilei de 21.01.2010, după lăsarea întunericului, împreună cu alţii printre care şi un minor , prin escaladarea  gardului împrejmuitor au pătruns în curtea părţii vătămate D. T., cu  intenţia de a sustrage câinele de rasă şi întrucât acesta precum şi  câinii vecinilor au început să latre, pentru a nu fi prinşi, au fugit prin grădina din spatele casei; în aceeaşi noapte împreună cu alţii şi un minor  a sustras dintr-un microbuz parcat în loc public, aparţinând părţii vătămate M. K., mai multe bunuri şi scule auto.

Coroborând probele administrate în cauză instanţa reţine că inculpatul P. P., acţionând  cu intenţie directă, pe timp de noapte, împreună cu alţii (majori şi minori) au sustras  un număr de 21 spalieri de beton  de pe terenul cultivat cu viţă de vie, proprietatea părţii vătămate  V. G.

Pentru faptele inculpaţilor care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de "violare de domiciliu" şi "furt calificat", 192 alin.2 Cod penal cu aplicarea  art.41 alin.2 Cod penal şi art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,e,g,i Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, art.33 lit.a Cod penal, art.37 lit.a Cod penal şi  art.75 lit.c Cod penal , instanţa urmează  să le aplice pedepse cu închisoarea la dozarea  cărora va avea în vedere criteriile generale de individualizare  ale pedepselor prev. de  disp.art.71 Cod penal, gradul de pericol social al fiecăreia dintre faptele comise de către inculpaţi în stare de concurs  real şi  formă continuată, împrejurările săvârşirii faptelor (pe timp de noapte, împreună cu un minor) dar şi persoanele inculpaţilor care s-au prezentat în faţa instanţei  şi nu au încercat să zădărnicească  aflarea adevărului  .

În ceea ce priveşte pe inculpaţii Z. V. şi P. C.,  deşi aceştia nu au antecedente penale, instanţa va reţine numărul mare de acte  materiale de furt calificat şi violare de domiciliu săvârşite singuri sau împreună  cu ceilalţi coinculpaţi, modalitatea de comitere a faptelor (pe timp de noapte , prin efracţie sau prin pătrunderea fără drept  în curţile părţilor vătămate), prejudiciul ridicat creat ca urmare a acestor fapte , prejudiciu care a fost recuperat în urma acţiunilor organelor de cercetare penală  şi nu la iniţiativa inculpaţilor, faptul  că inculpatul Z. V. a comis mai multe acte materiale în condiţiile  circumstanţei agravante prev. de art.75 lit.c Cod penal (antrenând un minor în activitatea infracţională).

Relativ la inculpatul P. C. instanţa va reţine de asemenea numărul mare de acte materiale comise de acest inculpat, dar şi persoana inculpatului  care deşi a devenit major în timpul urmăririi penale era minor la data comiterii faptelor , având în vedere şi referatul  de evaluare în care s-au reţinut implicarea activă în cunoştinţă  de cauză  în comiterea faptelor , frecventarea de către  inculpat  a unui anturaj cu preocupări infracţionale, consumul de alcool, dezinteres pentru continuarea studiilor, nivel scăzut de conştientizare a consecinţelor  infracţionale comise, lipsa unui control din partea familiei, concluzionându-se  asupra unei  intervenţii  care să îi asigure  un nivel  strict de supraveghere, instanţa urmând să orienteze pedeapsa sub  minimul prevăzut de lege având în vedere şi disp.art.109 Cod penal.

 Constatând că fapta comisă de către inculpatul P. P. a fost săvârşită în stare de recidivă postcondamnatorie dar şi  în termenul de încercare stabilit prin sentinţa penală nr.420/2007 a Judecătoriei Hîrlău instanţa va face aplicarea art.83 Cod penal.

Constatând că inculpatul P. R. D. a comis fapta în termenul de încercare stabilit prin sentinţa penală nr.180/2009 a Judecătoriei Hîrlău se va face aplicarea , de asemenea, a disp. art.83 Cod penal şi în cazul acestui inculpat.

 În baza art.71 alin.2 Cod penal se va interzice inculpaţilor drepturile prev. de art.64 lit.a) teza a II- a şi b) Cod penal pe durata legală. Astfel potrivit practicii CEDO (a se vedea în acest sens decizia Curţii Europene în cauza Sabău şi Pârcalab împotriva României, hotărârea din 28 septembrie 2004, publicată în "O.G.nr.484 din 08.06.2005) nu pot fi interzise  ab initio toate drepturile prevăzute de art.64 Cod penal ca şi pedeapsa accesorie, ci doar acele drepturi care se impun  în legătură cu natura, felul şi gravitatea infracţiunilor săvârşite de către inculpaţi

 Se va face aplicarea în cauză a dispoz.art.350 Cod procedură penală şi art.88 Cod penal.

 În cauză prejudiciile cauzate au fost recuperate, partea vătămată C. N. solicitând contravaloarea cheltuielilor de transport la instanţă însă la dosarul cauzei aceasta nu a depus acte justificative , sens în care instanţa va respinge ca neîntemeiată  acţiunea civilă formulată de această parte, conform  art.346 Cod procedură penală cu referire la art.998-999 Cod  civil.

Văzând şi dispoziţiile art.191 Cod procedură penală, va obliga pe inculpaţi la plata cheltuielilor judiciare către stat incluzând şi onorariile avocaţilor din oficiu care vor fi achitate iniţial din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei conform art.189 Cod procedură penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 1. Condamnă pe inculpatul Z. V. , fiul V. şi V., născut la data de ..........., în oraşul Hîrlău, judeţul Iaşi, cu domiciliul în comuna Scobinţi, judeţul Iaşi, studii 6 clase generale, stagiul militar neândeplinit, agricultor, necăsătorit,  necunoscut cu antecedente penale, CNP .........., la :

- 1(un)an închisoare pentru săvârşirea infr. prev. şi ped. de art.192 alin.2 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2, art.33 lit.a, art.74 lit.a,c, art.75 lit.c , art.76 lit.c şi art.80 Cod penal;

- 2(doi) ani închisoare pentru săvârşirea infr. prev. şi ped. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,e,g,i Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2, art.33 lit.a, art.74 lit.a,c, art.75 lit.c, art.76 lit.c şi art.80 Cod penal.

Conform art.33 lit.a şi art.34 lit.b Cod penal inculpatul va executa

pedeapsa cea mai grea de 2(doi) ani închisoare.

 Conform art.71 alin.2 Cod penal interzice  inculpatului  exercitarea drepturilor prevăzute de disp. art.64 lit.a) teza a II-a şi b) Cod penal pe durata legală.

 Menţine starea de arest a inculpatului şi deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive începând din 03.02.2010 la zi.

 2. Condamnă pe inculpatul P. C., fiul lui M. şi A., născut la data de ........., în oraşul Hîrlău, judeţul Iaşi, cu domiciliul în comuna Scobinţi, judeţul Iaşi, studii 7 clase generale,  fără ocupaţie, necăsătorit,  necunoscut cu antecedente penale, CNP ...................., la ;

 -  6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infr. prev. de art.192 alin.2 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2, art.33 lit.a, art.99 alin.3, art.74 lit.a,c şi art.76 lit.d Cod penal;

 -  1(un) an închisoare pentru săvârşirea infr. prev. şi ped. de art.208 alin.1 - 209 alin.1 lit.a,e,g,i Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2, art.33 lit.a, art.99 alin.3, art.74 lit.a,c şi art.76 lit.d Cod penal,

Conform art.33 lit.a şi art.34 lit.b Cod penal inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 1(un)an închisoare.

Conform art.71 alin.2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute la art.64 lit.a) teza a II-a şi b) Cod penal, pe durata legală.

Menţine starea de arest a inculpatului şi deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive, începând cu data de 03.02.2010 la zi.

3. Condamnă pe inculpatul P. P., fiul lui M. şi A., născut la data de  ..........., în oraşul Hîrlău, judeţul Iaşi, cu domiciliul în comuna Scobinţi, judeţul Iaşi, neşcolarizat, recidivist, CNP ............, la pedeapsa de 1(un)an închisoare pentru săvârşirea infr. prev. şi ped. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,g Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal, art.74 lit.c, art.75 lit.c, art.76 lit.c şi art.80 Cod penal;

Constată că  inculpatul a săvârşit fapta în termenul de încercare stabilit prin sentinţa penală nr.420 din 17.10.2007 a Judecătoriei Hîrlău definitivă prin neapelare la 6.11.2007 şi în consecinţă:

 Conform art.83 Cod penal revocă suspendarea condiţionată dispusă prin  sentinţa mai sus amintită şi dispune executarea  în întregime a pedepsei de 2 (doi) ani închisoare aplicată prin această sentinţă, pedeapsă care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată prin prezenta sentinţă.

 Total pedeapsă de executat pentru inculpat  3(trei) ani închisoare. 

 Conform art.71 alin.2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de disp.art.64 lit.a) teza a II-a şi b) Cod penal, pe durata legală.

 Menţine starea de arest a inculpatului şi deduce din pedeapsa aplicată durata arestării preventive efectuată în cauza în care s-a pronunţat sentinţa penală nr.420/2007 a Judecătoriei Hîrlău, respectiv perioada 20.03.2006 - 18.04.2006 precum şi reţinerea şi arestarea preventivă din prezenta cauză începând din 03.02.2010 la zi.

 4. Condamnă pe inculpatul P.R. D., fiul lui N. şi S., născut la data de  ..........., în oraşul Hîrlău, judeţul Iaşi, cu domiciliul în comuna Scobinţi, judeţul Iaşi,  studii 8 clase generale, muncitor particular în construcţii, necăsătorit, stagiul militar nesatisfăcut,  cunoscut cu antecedente penale, CNP .............., la pedeapsa de 1(un) an închisoare pentru săvârşirea infr. prev. şi ped. de art.208 alin.1 - 209 alin.1 lit.a,e,g,i Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2, art.74 lit.c, art.75 lit.c, art.76 lit.c şi art.80 Cod penal.

 Constată că inculpatul a săvârşit fapta în termenul de încercare stabilit prin sentinţa penală nr.180 din 29.06.2009 a Judecătoriei Hîrlău definitivă la data de 17.07.2009 şi în consecinţă:

 Conform art.83 Cod penal revocă suspendarea condiţionată aplicată prin sentinţa amintită mai sus şi dispune executarea în întregime a pedepsei de 6(şase) luni închisoare aplicată inculpatului prin aceeaşi sentinţă, pedeapsă care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată prin  prezenta sentinţă.

 Total pedeapsă de executat pentru inculpat 1(un) an şi 6(şase) luni închisoare.

 Conform art.71 alin.2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de disp.art.64 lit.a) teza a II-a şi b) Cod penal pe durata legală.

 Menţine starea de arest a inculpatului şi deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive începând din 03.02.2010 la zi.

 5. Constată că prejudiciile cauzate au fost recuperate.

Respinge acţiunea civilă formulată de către partea vătămată C. N., domiciliată în comuna Scobinţi, sat Feteşti, judeţul Iaşi.

6. Onorariile avocaţilor din oficiu (delegaţia nr.364/2010 - avocat P. A. - 300 lei, delegaţia nr.360/2010 avocat P. Ş. - 300 lei, delegaţia nr.363/2010 avocat P. A. - 300 lei,delegaţia nr.361/2010 - avocat P. Ş.- 300 lei, delegaţia nr.362/2010 avocat P. A. - 300 lei şi delegaţia nr.365/2010 avocat P. A. .- 300 lei  B.A.Hîrlău din timpul urmăririi penale şi delegaţia nr. 45/2010 . avocat B. I.- 300 lei, delegaţia nr.70/2010 avocat C. C. -300 lei şi delegaţia nr.44/2010 - avocat T. D.L. - 300 lei din timpul cercetării judecătoreşti) vor fi acoperite iniţial din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei.

 Obligă pe fiecare dintre inculpaţii P. R. D. şi P. C. în solidar cu părţile responsabile civilmente - părinţii să plătească către stat câte 1300 lei cheltuieli judiciare (din care 300 lei la urmărirea penală, 900 lei onorarii avocaţi oficiu şi 100 lei la cercetarea judecătorească).

 Obligă pe Z. V. şi P. P. să plătească către stat câte 1000 lei cheltuieli judiciare din care (300 lei la urmărirea penală, 600 lei onorarii avocaţi oficiu şi 100 lei la cercetarea judecătorească).

 Cu drept de apel în termen de 10 zile de la  pronunţare pentru părţile vătămate P. C., T. C. şi pentru partea responsabilă civilmente P. A. şi de la comunicare pentru părţile lipsă.

Pronunţată în şedinţa publică de la 05 Mai 2010.

Preşedinte,Grefier,

SCC/CE/3ex

24.05.2010

1

Dosar nr.388/239/2010

Domenii speta