Minori

Sentinţă civilă 2348 din 12.06.2013


Prin cererea înregistrată  sub nr.1071/207/2013 reclamantul AMG a solicitat instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, în contradictoriu cu pârâta OD să se  dispună exercitarea autorităţii părinteşti privind pe minora  AAL născută în data de ….2003, de către ambii părinţi, stabilirea legăturilor personale cu minora în domiciliul său după un  program anume stabilit: o săptămână în vacanţa de  primăvară, o săptămână în vacanţa de iarnă şi o lună în vacanţa de vară (august).

În motivarea cererii, arată reclamantul, că a fost căsătorită cu pârâta, iar prin sentinţa civilă nr.5280 din 3 dec.2009 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul civil nr…./207/2009 s-a  desfăcut prin divorţ căsătoria, fiindu-i încredinţată minora spre creştere şi educare mamei pârâte.

Susţine reclamantul, că în prezent pârâta locuieşte  împreună cu minora în Italia , iar de circa 3 ani de zile , deşi există hotărâre judecătorească , pârâta nu a permis niciodată reclamantului să o ia pe minoră  în domiciliul său.

Se arată de asemenea, că minora este înscrisă la şcoală în Italia, iar în prezent situaţia acesteia s-a înrăutăţit considerabil, deoarece pârâta nu are un loc de muncă stabil, nu are o locuinţă proprie, atât pe teritoriul Italiei cât şi în ţară,

Susţine reclamantul că programul de vizitare al minorei stabilit de instanţă nu a fost niciodată stabilit de pârâtă care nu a adus-o pe minoră în ţară, tocmai cu intenţia de a o îndepărta de tată şi de rudele sale din Romania.

În drept, se invocă dispoz. art.-397, 401, 261, 262, 263 C. civil.

În sprijinul şi dovedirea cererii s-a anexat la dosar copia sentinţei civile nr. 5280 din 3 dec.2009 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul civil nr.3058/207/2009 şi chitanţa privind achitarea taxei judiciare de timbru.

În data de 15.02.2013  pârâta-reclamantă OD a formulat cerere reconvenţională  solicitând exercitarea autorităţii părinteşti în mod exclusiv de către aceasta în ceea ce priveşte pe minora AAL născută în data de ...2003, stabilirea locuinţei (rezidenţei) minorei în Italia, …., modificarea programului de legături personale cu minora, încuviinţat reclamantului, în baza sentinţei civile nr.5280/2009, în sensul încuviinţării legăturilor personale  în vacanţa de iarnă şi în vacanţa de vară cu posibilitatea luării minorei în domiciliul tatălui şi  obligarea acestuia de a o aduce pe  minoră în domiciliul  său din Italia; obligarea reclamantului la plata majorată a pensiei de întreţinere.

În motivarea cererii arată pârâta-reclamantă  că prin sentinţa civilă nr.5280/3.12.2009 s-a dispus desfacerea căsătoriei, iar minora a fost încredinţată spre creştere şi educare acesteia, stabilindu-se program de legături personale cu aceasta  pentru tatăl  reclamant.

Precizează pârâta- reclamantă, că împreună cu minora au reşedinţa stabilită în Italia, …,  minora fiind înscrisă  la şcoala din loc. O… în clasa a IV-a, în anul şcolar 2012-2013.

În drept, se invocă dispoz. art.398, 403, 499 şi art.531 N.C.C.

S-a anexat la dosar  chitanţa privind achitarea taxei judiciare de timbru, procura specială  autentificată sub nr.496 din 14.02.2013, cartea de identitate a pârâtei, , copia sentinţei civile nr.5280/3.12.2009.

La termenul din data de 13.03.2013 pârâtul a depus la dosar întâmpinare, solicitând respingerea cererii reconvenţionale formulată  de pârâta OD.ca nelegală şi netemeinică.

S-a învederat instanţei că exercitarea autorităţii părinteşti exclusiv de către pârâtă, este o măsură extremă,  similară cu cea  a decăderii din drepturile părinteşti şi este prejudiciabilă intereselor minorei AL.

Pe de altă parte, se arată că, păstrarea legăturilor permanente cu tatăl este benefică minorei şi o poate ajuta în toate deciziile pe care aceasta le are de luat, iar  o relaţie normală părinte-copil impune dreptul copilului de a se bucura de ambii părinţi care se pot ocupa de îngriji de creşterea şi educarea minorei, fără a-i produce traume sau suferinţe.

La termenul din data de 27.03.2013 s-a dispus efectuarea anchetelor psihosociale la domiciliile părţilor, fiind  înaintată anchetă socială efectuată de către autoritatea tutelară de pe lângă Primăria comunei B… jud. Olt cât şi ancheta socială efectuată de către  Serv. Social şi Învăţământ Public din cadrul Primăriei din O… – Italia.

În conformitate cu dispoz. art.264 C. civil, a fost ascultată în camera de consiliu minora exprimându-şi opţiunea ca pe viitor să locuiască împreună cu mama sa în domiciliul căreia se află în prezent.

De asemenea, au fost audiaţi martorii  PI şi CA ale căror declaraţii au fost consemnate şi ataşate la dosar.

Examinând întregul material probator administrat în cauză, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

Prin sentinţa civilă nr. 5280 din 3 dec.2009 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul civil nr…/207/2009 s-a declarat desfăcută căsătoria încheiată  între părţi în data de 30.11.2002, din vina ambilor soţi,  fiindu-i încredinţată  mamei pârâte minora  AAL născută în data de ….2003.

Potrivit dispoz. art.483 alin.1 C. civil  autoritatea părintească este ansamblul de drepturi  şi îndatoriri care privesc atât persoana cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.

Conf. alin.2 al aceluiaşi text de lege, părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al,copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate, iar potrivit alin.3 ambii părinţi răspund pentru creşterea copilului lor minor.

Ori de câte ori,  există neînţelegeri între părinţi cu privire  la exerciţiul drepturilor  sau la îndeplinirea îndatoririlor părinteşti,  instanţa de tutelă, după ce îi ascultă pe părinţi şi luând în considerare condiţiile raportului referitor la ancheta psihosocială, hotărăşte interesul superior al,copilului. Ascultarea copilului este obligatorie.

În actuala reglementare a Codului civil instanţa constată faptul că, autoritatea părintească  revine ambilor părinţi  şi numai în situaţii excepţionale  şi strict prevăzute de lege, autoritatea părintească  poate să fie exercitată de către  un singur părinte şi numai în următoarele situaţii prev. de art.507 NCCiv.: dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie,  decăzut din exerciţiu drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv,  se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa.

Ori, în prezenta cauză, instanţa apreciază că interesul superior al minorei,  justifică ca ambii părinţi  să exercite împreună şi în mod egal autoritatea părintească, întrucât dispoz. art.503 alin.1 NCCiv prevăd că, părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească.

Având în vedere considerentele expuse mai sus, instanţa va admite în parte acţiunea formulată de reclamant sub aspectul capătului de cerere privind modul de exercitare al autorităţii părinteşti.

Cât priveşte cererea reconvenţională formulată de pârâta reclamantă, instanţa urmează să o admită în parte, reţinând că:

Potrivit noilor reglementări prev. în Codul Civil în art.400 alin.1 se prevede că în lipsa  înţelegerii dintre părinţi  sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa stabileşte locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.

Conform materialului probator administrat în cauză, referat de anchetă psihosocială întocmit de către Serviciul abilitat din cadrul Primăriei O.. – Italia, rezultă faptul că, minora  AL locuieşte împreună cu mama sa în Italia, la aceeaşi adresă din O… începând cu data de 15.10.2008.

Instanţa reţine faptul că, minora frecventează în mod regulat clasa a IV-a din Şcoala Primară din O… obţinând rezultate foarte bune, fiind bine integrată în clasă şi printre colegi.

De asemenea, se reţine şi faptul că, minora este foarte bine îngrijită de către mamă, cele două locuind într-un imobil închiriat, adecvat, curat şi mobilat, aceasta având propria sa cameră, mobilată corespunzător, adecvată vârstei sale,  copilul exprimându-şi opţiunea atât în faţa instanţei de judecată cât şi în faţa asistentului social din cadrul Primăriei din O., că este bine cu mama şi vrea să rămână cu aceasta.

Se constată de asemenea, că potrivit referatului de anchetă socială, mama minorei a lucrat întotdeauna cu demnitate şi seriozitate, iar în luna mai 2013 aceasta va începe să lucreze la o unitate  de cazare hotelieră din O...

Cele constatate  în referatul de anchetă psihosocială întocmit de Serv. specializat din cadrul Primăriei O.., se coroborează şi cu depoziţia martorului C. A., martor care a constatat personal  condiţiile locative ale minorei, din Italia.

Ori, în această cauză instanţa constată că, situaţia minorei AL,  care locuieşte împreună cu mama pe teritoriul Italiei este una benefică minorei, mama fiind cea care îi acordă acesteia sprijinul material şi moral în dezvoltarea fizico-psihică de care se bucură copilul.

Cum minora, de la data despărţirii prin divorţ a părinţilor a locuit  în permanenţă alături de mama sa,  instanţa apreciază că interesul superior al copilului impune ca stabilirea locuinţei să se facă conform  criteriilor mai sus menţionate.

Deci, locuinţa minorei va fi stabilită în locuinţa mamei acesteia, rezidentă în Italia loc. O….

Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a  solicitat instanţei şi stabilirea legăturilor personale cu minora care să se desfăşoare în mod efectiv în interesul minorei, considerând: ca mama să fie obligată s-o aducă în domiciliul tatălui pe minoră în cadrul unui

program de legături personale de o săptămână în cadrul vacanţei de primăvară,  o săptămână în cadrul vacanţei de iarnă şi o lună în vacanţa de vară (luna august) urmând ca acesta să o readucă pe minoră în domiciliul mamei sale.

Potrivit art.403 C. civil în cazul schimbării împrejurărilor, instanţa poate  modifica măsurile cu privire la  drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copii lor minori la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.

Instanţa constată faptul că, prin cererea reconvenţională şi mama a solicitat modificarea programului de legături personale cu minora încuviinţat  reclamantului în baza sentinţei civile nr…./3.12.2009 pronunţată de Judecătoria Caracal în dosarul nr.3058/207/2009, în sensul încuviinţării legăturilor personale în vacanţa de iarnă şi în vacanţa de vară cu posibilitatea luării minorei în domiciliul reclamantului şi obligaţia acestuia de a o aduce pe minoră în domiciliul (rezidenţa) pârâtei de pe teritoriul Italiei la adresa menţionată.

Reţine instanţa faptul că, minora AL în Italia nu beneficiază de vacanţă de primăvară, având vacanţă de iarnă şi vacanţă de vară, fapt pentru care, conform dispoz. art.401 N.C.Civ. instanţa va încuviinţa legături personale reclamantului cu fiica sa conform programului:  o săptămână  în vacanţa de iarnă şi  2 săptămâni în vacanţa de vară ( în luna  august ) , cu posibilitatea luării minorei  de către tată în domiciliul  acestuia  din Romania şi obligaţia acestuia  de a o înapoia pe minoră  şi a o  readuce  în domiciliul ( reşedinţa ) mamei sale din  Italia , O…. . 

La stabilirea acestui program de vizită, instanţa va avea în vedere strict interesul superior al minorului, dar şi dreptul părintelui separat de copilul lui de a avea legături personale cu acesta,  cu menţiunea că,  acest drept al tatălui nu incumbă o obligaţie din partea mamei de a suporta cheltuielile materiale constând în c/v costului transportului minorei din  Italia – România şi invers, fapt pentru care instanţa  îl va obliga pe reclamant la suportarea  cheltuielilor transportului minorei atât la venirea în ţară cât şi la plecare.

În baza dispoz. art.499 C. civil, tatăl şi mama sunt obligaţi în solidar să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

Prin urmare, reclamantul va fi obligat la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorei în cuantum de 170 lei lunar, având în vedere venitul minim pe economia naţională la care se raportează cota de ¼ , întrucât acesta nu realizează venituri nefiind angajat în muncă.

Pensia de întreţinere se va datora începând cu data solicitării, respectiv 15.02.2013 până la intervenirea unei cauze de modificare sau de încetare a obligaţiei, instanţa având în vedere faptul că, în prezent au crescut nevoile de creştere şi educare ale minorei, faţă de data pronunţării sentinţei civile nr…./2009, crescând de asemenea şi venitul minim pe economia naţională, din România.

Compensează cheltuielile de judecată, în parte şi obligă reclamantul la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către pârâtă.

Postat 27.06.2013

Domenii speta