Minori si familie

Sentinţă civilă 882 din 14.05.2020


Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2020:001.000882

Dosar nr. X

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

Sentinta civilaNr. 882/2020

Sedinta publica de la 14 Mai 2020

Instanta constituita din:

INSTANTA

Prin cererea inregistrata la instanta cu nr. X/189 din 13.05.2020, Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad a formulat in numele intimatei-victime X cerere de emitere a unui ordin de protectie impotriva intimatul-agresor X, ordin prin care sa se dispuna obligarea intimatului-agresor la pastrarea unei distante minime de 100 metri fata de victima si de locuinta acesteia victimei situata in Barlad, strada X, nr.X, judetul Vaslui.

In motivarea cererii, se arata caa data de 12. 05. 2020, in jurul orei 10:00 , X, aflat in proces de divort cu victima X , a mers la locuinta acesteia (cei doi locuiesc separat ) sub pretextul de a-i oferi bunuri alimentare . La refuzul victimei de a le primi, numitul X s-a enervat, a provocat un scandal soldat cu imbrancirea si lovirea victimei cu palma peste fata. Totodata X a amenintat-o pe sotia sa ca ii va da foc atat ei, cat si parintilor acesteia ,precum si autoturismului pe care X il detine.Victima sustine ca a mai fost agresata fizic de sotul sau,insa nu a formulat plangere.

Anterior, in favoarea victimei X a fost emis ordinul de protectie provizoriu nr. X prin care s-au dispus urmatoarele masuri fata de agresorul X, pastrarea unei distante minime de 100 metri fata de victima si de locuinta acesteia.

Dovezile indeplinirii procedurilor reglementate de disp. art. 22 ind. 4 – art. 22 ind.6 din Legea numarul 217/2003. republicata, au fost atasate cererii de emitere a ordinului de protectie adresate instantei.

Paratuls-a prezentat in fata instantei si a aratat ca este de acord cu pastrarea distantei fata de victima si fata de locuinta acesteia.

Reclamantei -victima i-a fost asigurata la cerere asistenta juridica, potrivit art. 3din Legea nr. 217/2003 prin desemnarea unui avocat din oficiu, potrivit delegatiei nr. 349/13.05.2020 emisa de Baroul Vaslui pe numele doamneiavocat X.

Paratului -agresor i-a fost asigurata asistenta juridica, potrivit art. 27 alin 4 din Legea nr. 217/2003 prin desemnarea unui avocat din oficiu, potrivit delegatiei nr. X/13.05.2020 emisa de Baroul Vaslui pe numele domnuluiavocat X.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri si proba testimoniala.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, se retin urmatoarele:

Intimata-victima este sotia intimatului agresor. Acestia sunt casatoriti de 15 ani. In prezent locuiesc separat,deoarece se afla indivort.

Conform art. 4 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea Potrivit art.2 din Legea nr. 217/2003, republicata, protectia si promovarea drepturilor victimelor violentei in familie se realizeaza in conformitate cu urmatoarele principii:

a) principiul legalitatii;

b) principiul respectarii demnitatii umane;

c) principiul prevenirii savarsirii actelor de violenta in familie;

d) principiul celeritatii;

e) principiul parteneriatului;

f) principiul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati;

g) principiul protectiei vietii si sigurantei victimei;

h) principiul respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale;

i) principiul abordarii integrate."

In scopul realizarii acestor principii judecarea cauzei are loc de urgenta potrivit regulilor ordonantei presedintiale cu asigurarea asistentei juridice pentru parat. Totodata aceasta procedura speciala presupune existenta unei situatii faptice cu un grad sporit de pericol pentru victima, astfel incat ordinul de protectie prin el insusi sa aiba menirea de a inlatura starea de pericol. Inart. 23 al Legii nr. 217/2003 se prevede ca “persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri - obligatii sau interdictii:

a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;

c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;

c^1) cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, si, dupa caz, a copiilor, intr-un centru de asistenta dintre cele prevazute la art. 17;

d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiti potrivit prevederilor art. 5, ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;

e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;

e^1) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;

g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;

h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.

(1^1) Masura prevazuta la alin. (1) lit. e^1) se dispune daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) a fost dispusa una dintre masurile prevazute la alin. (1) lit. d) sau e);

b) atunci cand s-a dispus obligarea agresorului de a pastra o distanta minima fata de victima si, dupa caz, membrii familiei acesteia, persoanele protejate isi exprima acordul de a purta un sistem electronic de supraveghere care sa permita verificarea respectarii obligatiei agresorului.”

Ordinul de protectie reprezinta un instrument complex care sa poata fi utilizat in regim de urgenta pentru a inlatura, de indata, expunerea la tratamentele agresive, fizice sau psihice, a victimelor violentei in familie.Scopul acestuia il reprezinta inlaturarea unui pericol la care victimele pot fi expuse, a unui risc de producere a unor situatii de comitere a unor infractiuni grave, prejudicii sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice si care, in cazul minorilor, sunt de natura sa afecteze dezvoltarea armonioasa a acestora.

Ordinul de protectie se poate emite daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa se constate comiterea de acte de violenta, care, conform art. 4 din Legea nr. 217/2003 poate fi, verbala (adresarea printr-un limbaj brutal), psihologica (provocarea unei stari de temere de suferinta psihica, de tensiune, etc.), fizica (vatamare a integritatii corporale ori a sanatatii prin lovire, imbrancire, trantire, etc.), sexuala (agresiune sexuala), economica (interzicerea activitatii profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenta primara), sociala (izolarea de familie), spirituala.

b) actele de violenta sa fie de natura sa puna in pericol viata, integritatea sau libertatea victimei, pericolul sa fie iminent;

c) actele sa fie de violenta in familie (Legea nr. 217/2003 are in vedere prevenirea si combaterea violentei in familie), in sensul ca este comis de un membru de familie al victimei, in acceptiunea extinsa oferita de art. 5 din Legea nr. 217/2003.

Din materialul probator administrat in cauza rezulta caracterul violent al intimatului-agresor fata de sotiasa.

Prin declaratia data in fata instantei martorul X, tatal victimei, a confirmatviolentele exercitate de agresor. In data de 12.05.2020 in jurul amiezei a venit la domiciliul sai fiica sa, X si i -a spus ca in aceeasi zi a venit in vizita sotul ei , X ca sa duca un pachet copiilor. Fiica lui i a spus ca nu primeste pachetul deoarece el are o relatie cu o alta femeie , iar in acel moment X a lovit- o , a strans -o de gat si a venit un vecin ca sa -i desparta in timp ce ea tipa. Apoi fiica sa a sunat la politie. Fiica sa mersese la elcu copii si la scurt timp au sosit si organele de politei care au cerut sa mearga la sediul politiei sa dea o declaratie. Referitor la alte acte de agresiune ale ginerelui sau fata de fiica sa poate preciza ca in urma cu aporximativ 2 ani se afla toti 3 la munca in Anglia si acesta a lovit- o atat pe ea cat si pe sotia sa care era cu ei. In noiembrie 2019 era la serviciu si la anuntat sotia saca ginerele a lovit -o.

A mentionat ca ginerele sau,X a amenintat -o de mai multe ori pe fiica mea spunand ca ii distruge masina, ca ii da foc la casa, ca o loveste. Considera ca fiicei sale ii este teama de sotul ei, iar eli- a sfatuit sa divorteze in mod pasnic.

Asa cum a mentionat anterior fiica sanu a vrut sa primeasca pachetul adus de ginerele sauin data de 12. 05 pe motiv ca acesta traieste cu o alta femeie.

Fata de probele administrate, se apreciaza ca, cererea formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad in numele intimatei-victime X esteintemeiata, integritatea fizica si psihica a ei este afectata de comportamentul agresiv al paratului.

Pentru considerentele aratate, cererea formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad in numele intimatei-victime Xeste intemeiata urmand sa fie admisa.

In consecinta, potrivit art. 27 alin.7 din Legea nr. 217/2003, se va emite un ordin de protectie pentru o perioada de 4 luni prin care se va dispune urmatoarele masuri:

- obliga paratul agresor X sa pastreze o distantaminima de 100 de metri fata de victima X;

- obliga paratul agresor X sa pastreze o distantaminima de 100 de metri fata de locuinta victimei X, din Barlad, str.X, nr.X, jud.Vaslui.

Cu privire la intinderea in timp a acestui ordin, instanta apreciaza, fata de natura evenimentelor, atitudinea partilor, ca o perioada de 6 luni este necesara pentru a se realiza corijarea atitudinii agresorului si pentru ca acesta sa inteleaga gravitatea faptelor si importanta existentei unui climat de liniste in cadrul societatii, precum si faptul ca integritatea fizica si psihica a fiecarui om trebuie respectata si protejata.

De asemenea, fata de materialul probator administrat in cauza instanta apreciaza ca o distanta de minim 100 m fata de victima si domiciliul acesteiaeste suficienta pentru inlaturarea sentimentului de amenintare, neliniste si pentru inlaturarea oricarui pericol pentru integritatea ei fizica si psihica.

Se vor pune in vedere intimatului agresor prevederile art. 32 din Legea nr. 217/2003conform carora incalcarea oricareia dintre masurile dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.

In temeiul art. 31 alin. (1) din legea mentionata, ordinul de protectie se va comunica de indata, Politiei mun. Barlad, care are indatorirea sa supravegheze modul in care se respecta hotararea si sa sesizeze organul de urmarire penala in caz de sustragere de la executare.

Consecinta a admiterii cererii, intimatul agresor va fi obligat sa plateasca cheltuielile avansate de stat, respectiv sa plateasca suma de 500 lei, catre Baroul de Avocati Vaslui, reprezentand onorariu de avocat avansat din fondul Ministerului Justitiei, in temeiul art. 3din Legea nr. 217/2003pentru avocat X, potrivit delegatiei nr. 349/13.05.2020 emisa de Baroul Vaslui si suma de 500 lei, catre Baroul de Avocati Vaslui, reprezentand onorariu de avocat avansat din fondul Ministerului Justitiei, in temeiul art. 27 alin 4 din Legea nr. 217/2003pentru avocat X, potrivit delegatiei nr.X/13.05.2020 emisa de Baroul Vaslui.

In temeiul art. 29 din Legea nr. 217/2003, prezentul ordin de protectie este executoriu.

Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru.

1