Servitute de trecere

Sentinţă civilă 1025 din 04.07.2012


Sentinţa civilă nr. 1025/04.07.2012 – Materie civilă – Servitute de trecere

INSTANŢA

Deliberând asupra  cauzei civile  de faţă, constată:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe  sub nr. de mai sus , reclamanţii …………………………. au solicitat în contradictoriu cu  pârâtii ……………………………… crearea unei servituţi de trecere pe terenul proprietatea acestuora  din urmă, situat în intravilanul com. B  de la calea publică până la proprietatea reclamantilor  (teren care se află in spatele proprietatilor  pârâtilor), pe o lăţime necesară pentru acces cu mijloc auto.

În motivare, reclamanţii au arătat că, sunt proprietarii  suprafetei  de 2574  mp teren curţi construcţii şi arabil, situat în com. B, împreună cu construcţiile aferente. Reclamanţii au mai arătat că terenul proprietatea acestora este înfundat, singura cale de acces se află pe terenul pârâtilor . De altfel, accesul la terenul proprietatea reclamanţilor  s-a făcut întotdeauna pe terenul pârâtilor , aşa cum rezultă din actele de vânzare-cumpărare  ale reclamanţilor şi documentaţia cadastrală aferentă. Dreptul de trecere le-a fost asigurat reclamanţilor pe cale verbală iar, în prezent, pârâtul nu îşi mai dă acordul în acest sens.

În drept, cererea a  fost întemeiată pe disp. art. 616-618 C. civ.

Cererea a fost legal timbrată cu 18 lei noi şi timbru judiciar în valoare de 0,3 lei noi.

În dovedirea cererii, instanţa a încuviinţat reclamanţilor administrarea probei cu înscrisuri, martori si interogatoriul partilor.

La termenul de judecată din data de ………………………………….., instanţa a încuviinţat reclamanţilor proba cu expertiză tehnică topografică, raportul de expertiză fiind depus la dosarul cauzei (filele 118 su ).

 În ceea ce-l priveşte pe pârâtii ………………………………….., acestia  au  depus întâmpinare prin care au  arătat că reclamanţii au posibilitatea de a utiliza o altă cale de acces şi, anume pe terenul vecinilor situati in lateralul trupului de teren stapanit de reclamati .

 În şedinţa publică din data de ……………………….., instanţa a încuviinţat părtilor  proba cercetării la faţa locului; de asemenea, a încuviinţat obiecţiunile formulate de către pârât la raportul de expertiză şi a dispus completarea acestuia. La data de ……………………….., instanţa s-a deplasat în comuna B , jud. Neamţ, pentru efectuarea cercetării la faţa locului, încheind în acest sens  proces-verbal (fila………………..). .

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Reclamanţii au dobândit în proprietate suprafaţa de 2574 mp teren curţi construcţii şi arabil, situat în com. B , împreună cu construcţiile aferente, Aşa cum rezultă  din documentaţia cadastrală depusă la dosar, terenul proprietate personală a reclamanţilor are ca vecini………………….. . Acest lucru atestă în mod cert că a existat o înţelegere între părţi cu privire la exercitarea de către reclamanţi a unei servituţi de trecere pe terenul pârâtilor , de vreme ce terenul acestora  din urmă face parte din acelasi trup stapanit odinioara in intregime de autorul partilor , BG  care a impartit copiilor sau terenul detinut in prorietate in conformitate cu loturile indicate in raportul de expertiza , stabilind totodata ca aceesul reclamantilor se va face pe terenul paratilor . Asa cum rezultaq din declaratiile martorilor aceasta este calea de acces folosita de reclamanti de aproximativ 30 de ani .

 În prezent, reclamanţii solicită lărgirea căii de acces pe o anumită distanţă (pentru a putea ajunge la terenul acestora cu un vehicul), prin terenul pârâtilor , în schimbul unei sume de bani , însă pârâtii  refuză acest lucru pe motiv că terenul reclamantilor  nu este înfundat iar accesul se poate face si pe la alti vecini drumul astfel trasat fiind mai scurt decat cel uzitat in prezent .

Din coroborarea raportului de expertiză, a suplimentului de expertiză, precum şi a cercetării efectuate de instanţă la faţa locului, rezultă că terenul-proprietate personală a reclamanţilor este înfundat, singura cale de acces aflându-se pe terenul pârâtilor . Astfel, deoarece există deja o cale de trecere pe terenul pârâtilor care se îngustează, nepermiţând accesul cu un vehicul, instanţa constată că este necesar lărgirea căii de acces în vederea posibilităţii folosirii terenului reclamanţilor conform scopului lor social şi economic, în conformitate cu disp. art. 616 C. civ. Suplimentul de expertiză coroborat cu constatările instanţei din cadrul cercetării la faţa locului atestă faptul că nu există alte construcţii pe terenul pârâţilor , iar groapa sapata in vederea turnarii fundatiei  care se află acolo nu împiedică crearea unei căi de acces aşa cum a fost indicată în raportul de expertiză iniţial.

Având în vedere cele expuse mai sus, în baza art. 616-618 C. civ., instanţa va admite acţiunea civilă formulată de reclamanţii …………………………în contradictoriu cu  pârâtii …………………………, având ca obiect „stabilire servitute de trecere” şi, în consecinţă, va stabili o servitute de trecere pentru exploatarea terenului reclamanţilor de la domiciliul acestora, pe terenul pârâtilor , potrivit traseului, indicat în schiţa raportului de expertiză tehnică topografică efectuată în cauză, depusă la fila 118 a dosarului, cu culoare galbena .

În baza art. 616 C. civ., instanţa va obliga reclamantii să plateasca paratilor ……………….. , în compensare, suma de 3900 lei echivalentul utilizării terenului proprietatea acestora.

În baza art. 274 C. proc. civ., instanţa va obliga pârâtii …………… să plătească reclamanţilor suma de 1000 lei noi, reprezentând cheltuieli de judecată.