În cazul divizării totale a unei societăţi comerciale prin convenţia societăţilor (existente sau nou înfiinţate) succesoare în drepturi se poate stabili ca pasivul societăţii să fie preluat doar de una dintre societăţile succesoare în drepturi deşi activul a fost împărţit într-un alt mod, respectiv între toate societăţile.
Prin sentinţa civilă nr.2422/01.11.2006, a Judecătoriei Balş a fost admisă în parte acţiunea reclamantei şi a fost obligată pârâta SC D.V SRL la plata sumei de 563,93 lei RON, respingându-se acţiunea faţă de pârâtele SC C.L. SRL, A.E SRL şi SC A.E SRL.
Prin Decizia civilă nr.9/22.02.2007 a Tribunalului Olt s-a respins recursul pârâtei SC D.V.SRL ca neîntemeiat.
Instanţa de fond a motivat că spre deosebire de cazul înfiinţării unei societăţi comerciale când clauzele leoniene sunt interzise ( fiind lovită de nulitatea absolută o clauză prin care un asociat a participat numai la câştig nu şi la pierderi ) în situaţia divizării totale a unei societăţi comerciale prin convenţia societăţilor (existente sau nou înfiinţate) succesoare în drepturi se poate stabili ca pasivul societăţii să fie preluat doar de una dintre societăţile succesoare în drepturi deşi activul a fost împărţit într-un alt mod, respectiv între toate societăţile.
Numai în situaţia când societatea care a preluat pasivul este insolvabilă o clauză de genul celei menţionate anterior este lovită de nulitate absolută deoarece în acest caz ar fi fraudate interesele creditorilor societăţii divizate.
Tribunalul București
ANULARE HOTĂRÂRE AGA. REGULA DUBLEI MAJORITĂŢI
Curtea de Apel Brașov
Faliment. Inadmisibilitatea transmiterii universale a patrimoniului societăţii comerciale unipersonale cu răspundere limitată către asociatul unic , ca urmare a dizolvării societăţii prin faliment.
Curtea de Apel Oradea
Recurs contencios administrativ. Anulare decizie de instituire măsuri asiguratorii emisă de ANAF
Curtea de Apel Târgu Mureș
Cota parte din profitul societăţii. Conflict de muncă
Curtea de Apel Alba Iulia
Procedura insolvenței. Recurs. Contestație împotriva raportului şi a planului de distribuire. Aplicarea dispozițiilor art. 121 alin. 1 și respectiv a art. 123 din Legea nr. 85/2006.