Servitute

Sentinţă civilă 2704 din 09.12.2009


Admite, în parte, actiunea reclamantului T.D.M., împotriva pârâtului R.I..

Obliga pârâtul sa monteze la acoperisul casei sale dispozitive care sa preia apele rezultate din precipitatii si sa împiedice scurgerea acestora pe terenul proprietatea reclamantului.

Respinge capatul de cerere privind obligarea pârâtului la plata despagubirilor civile ca neîntemeiat.

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Bals la nr. 1586/184/21.05.2008 reclamantul T.D.M. a chemat in judecata pe pârâtul R. I.,  solicitând instantei ca prin hotarârea ce va pronunta sa oblige pârâtul sa modifice acoperisul casei sale pentru a evita scurgerea apei pe terenul reclamantului, obligarea pârâtului la plata unor despagubiri civile si la plata cheltuielilor de judecata.

In fapt, reclamantul a motivat ca este vecin cu pârâtul iar acesta are amplasata casa chiar pe hotarul despartitor. Reclamantul a aratat ca pârâtul a modificat acoperisul casei sale, care era în calcan, iar apele pluviale se scurg pe terenul proprietatea sa aducandu-i prejudicii, deoarece s-au produs infiltrari ale apei, degradând pardoseala, structura de rezistenta si tencuiala.

In drept, reclamantul a invocat dispozitiile art. 615, 621, 622 Cod civil si 274 Cod procedura civila.

In sustinerea actiunii reclamantul a depus contractul de vanzare-cumparare nr. 1971 din 01.04.2005, autorizatia nr. 3/25.03.1981, plan amplasament, notificare si a timbrat actiunea cu sumele de 167 lei taxa judiciara de timbru si 0,30 lei timbru judiciar.

Prin încheierea din 09.09.2008 instanta a dispus cercetare locala care s-a efectuat la data de 17.09.2008, încheindu-se procesul-verbal din aceeasi data.

Paratul a depus intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiate, motivand ca locuieste în casa de când s-a nascut si nu a adus nicio modificare acoperisului, iar apele rezultate din ploi si topirea zapezilor nu se scurg pe terenul reclamantului.

Pârâtul a aratat ca a încercat, pe cale amiabila, rezolvarea neîntelegerii dar reclamantul a refuzat.

Prin incheierea din 23.09.2008 instanta a dispus efectuarea unei expertize topografice, cu obiectivele stabilite prin aceeasi incheiere de sedinta.

Expertiza a fost intocmita de expert M.M. care a depus raportul de expertiza nr. 1269 din 27.10.2008.

În cauza au fost audiati martorii B.A., P.I., propusi de reclamant si D.G., propusa de pârât.

Reclamantul a formulat obiectiuni la raportul de expertiza la care expertul a raspuns iar instanta, dupa punerea în discutie, a respins obiectiunile la raspunsul la obiectiuni, motivând ca expertul a raspuns la obiectiunile initiale, lamurind situatia de fapt si nu se impune efectuarea unei alte expertize.

Analizând actele si lucrarile dosarului instanta apreciaza ca actiunea reclamantei este întemeiata,în parte.

Potrivit art. 615 Cod civil tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel încât apele din ploi sa se scurga pe terenul sau, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sau.

Instanta a constatat, cu ocazia cercetarii locale ca sustinerile reclamantei sunt întemeiate, în parte. Casa proprietatea pârâtului si care se învecineaza cu proprietatea reclamantului nu este prevazuta cu sistem de scurgere a apelor.

În raport de aceste considerente si având în vedere dispozitiile art. 615 Cod civil, precum si concluziile raportului de expertiza, instanta urmeaza sa admita, în parte, actiunea reclamantului si sa oblige pârâtul sa monteze la acoperisul casei sale dispozitive care sa preia apele rezultate din precipitatii si sa împiedice scurgerea acestora pe terenul proprietatea reclamantului.

Instanta urmeaza sa respinga capatul de cerere privind obligarea pârâtului la plata despagubirilor civile ca neîntemeiat.

Raportul de expertiza a concluzionat ca nu se impune obligarea pârâtului la plata unor despagubiri civile, deoarece nu s-au constatat deteriorari ale imobilului. Aceasta situatie de fapt a fost constatata si de catre instanta cu ocazia cercetarii locale, precum si din depozitia martorei si Duca Gela propusa de pârât, care a declarat ca timp de 20 ani, casa nu a suferit degradari, în aceleasi conditii de vecinatate cu pârâtul.