Rezoluţiune contract de întreţinere. Contractul de întreţinere este un contract nenumit de legislaţia în vigoare, permis de lege în virtutea principiului libertăţii convenţiilor, obligaţia principală fiind cea de întreţinere. Comportamen...

Sentinţă civilă 2679 din 17.10.2007


Natura juridica a conventei încheiate de parti se desprinde din continutul obligatiei principale stabilite de parti, respectiv obligatia de întretinere, fiind un contract nenumit de legislatia în vigoare, denumit în fapt contract de întretinere, permis de lege în virtutea principiului libertatii conventiilor.

La baza rezolutiunii, reglementata de art.1020 C.civ., sta ideea de scop( scopul principal urmarit de parti la data încheierii contractului-întretinerea), scopul fiind singurul în masura sa explice interdependenta obligatiilor nascute dintr-un contract sinalagmatic. Ideea de scop trebuie privita dincolo de terenul formarii contractului, adica si în faza de executare a obligatiilor, pentru ca numai astfel se întelege în ce sens neexecutarea de catre o parte a obligatiilor sale lipseste de cauza obligatia corelativa a celeilalte parti. De asemenea trebuie avuta în vedere si vinovatia, atât ca o conditie generala a raspunderii contractuale cât si ca o conditie necesara în cazurile speciale de raspundere contractuala( rezolutiunea). Obligatia de întretinere asumata de pârâti trebuie înteleasa si prin prisma art. 970 alin 2 coroborat cu disp.art.981 C.civ. conform carora” conventiile obliga nu numai la ceea ce este expres într-însele , dar la toate urmarile ce echitatea , obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura sa” si “clauzele obisnuite într-un contract se subînteleg, desi nu sânt exprese într-însul”.

Prin Sent. Civ. nr. 2679/17.10.2007 Judecatoria Bals a admis actiunea formulata de reclamanta P.A. si a dispus rezolutiunea contractului de întretinere încheiat cu pârâtii P.D. si P.N. si repunerea partilor în situatia anterioara. 

S-a retinut ca între prestatia promisa prin contract de pârâti si prestatia efectiva exista o neconcordanta care intra în sfera notiunii de neexecutare, deoarece obligatia de întretinere asumata trebuia executata atât în conditiile concrete existente la data încheierii contractului cât si pe toata durata de derulare a acestuia.

Instanta a apreciat ca scopul principal în considerarea caruia, din punct de vedere al reclamantei s-a încheiat contractul , respectiv întretinerea, nu s-a realizat, culpa revenind pârâtilor care nu au asigurat un climat normal de convietuire a partilor si dupa anul 2005, pârâtul fiind violent cu reclamanta iar pârâta tolerând acest mod de comportament.

Data publicarii pe site: 09.11.2007