Dreptul parintelui de a avea legături personale cu copiii săi si modalitatea de stabilire a programului de vizitare

Sentinţă civilă XXX din 22.05.2006


Prin SENTINTA CIVILA Nr. x/22.05.2006 pron. de Judecatoria Baia Mare in dosar nr. x/182/2008 s-a admis  în  parte cererea reconventionala formulata de  pârâtul-reclamant reconventional S G si s-a incuviintat pârâtului-reclamant reconventional dreptul  de a avea legaturi  personale cu copiii sai dupa urmatorul program  de vizitare privind minorii S G si F: în fiecare sâmbata din luna, de la orele 10 pâna la orele 19; o zi de sarbatorile de  Paste, de la orele  10 la orele  19, în vacanta de primavara, o saptamâna în fiecare zi de la orele 10 la orele  19, în vacanta de  iarna o saptamâna, in fiecare zi de la orele 10 la orele 19, în vacanta de vara o luna de zile , în fiecare zi de la orele 10 pâna la orele  19, cu posibilitatea luarii  minorilor de catre  pârâtul-reclamant din domiciliul reclamantei-pârâte la orele  10 dimineata si  obligatia  pârâtului reclamant-reconventional  sa readuca minorii în fiecare zi de vizita la orele  19 în domiciliul reclamantei – pârâte reconventional.

Pentru a pronunta astfel , instanta a retinut:

Potrivit art. 43 al. 3 din Codul familiei, parintele  divortat caruia  nu i s-a  încredintat copilul, pastreaza dreptul  de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea  la cresterea, învatatura si  pregatirea lui profesionala.

Asa fiind, în baza art.  43 al. 3 din Codul  familiei instanta va încuviinta  pârâtului dreptul  de a avea legaturi personale cu  copiii sai conform programului de vizitare aratat  în dispozitiv.

Dreptul parintelui  de a-si vizita  copilul implica obligatia  legala de crestere, educare si supraveghere, asa ca nu poate fi exercitat eficient daca nu are o durata corespunzatoare.

Dreptul parintelui de a avea legaturi personale  cu copilul  încredintat  celuilalt parinte în cazul divortului deriva din obligatia  de a creste si educa  pe copil  si trebuie exercitat în interesul  major al minorului.

Exercitarea în concret  a dreptului parintelui  de a avea legaturi  personale cu minorul trebuie realizata de asa maniera  încât comunicarea dintre  parinte si copil sa se realizeze  în mod optim, sa fie benefica dezvoltarii minorului.

În speta minorii audiati  în camera de consiliu au aratat ca le este frica  sa doarma singuri în casa tatalui.

Având  în vedere probele administrate, instanta apreciaza ca se impune  stabilirea unui program de vizitare care sa le confere copiilor  încredere si siguranta. Pârâtul are  posibilitate, în programul de vizitare stabilit, în fiecare sâmbata din luna de la ora 10 la ora 19, în vacantele de primavara si vara câte o saptamâna, în fiecare zi de la ora 10 la ora 19, o zi de sarbatorile de Paste, în vacanta de vara o luna de zile, în fiecare zi de la ora 10 la ora 19, sa construiasca o relatie  afectiva foarte buna cu copiii, sa stabileasca o comunicare foarte buna cu copiii,  iar atunci când relatia  dintre tata si copii o va permite si copiii nu se vor mai teme sa doarma singuri în casa tatalui, se va putea stabili  un program de vizitare care  sa includa si noptile.

În prezent, atitudinea minorilor la audiere a fost fara echivoc în aceasta privinta si instanta apreciaza ca, a-i obliga  printr-o hotarâre judecatoreasca  pe minori sa petreaca noptile acolo unde în prezent se tem sa o faca ar însemna îndepartarea minorilor de tata si nu o apropiere. Pârâtul trebuie, prin grija, afectiune si preocupare constante sa-i determine pe minori sa îsi doreasca  un program de vizitare mai amplu, moment în care dorinta minorilor va putea fi consfintita prin stabilirea  unui  program de vizitare mai amplu.

Potrivit dispozitiilor Legii 272/2004, art. 24 si ale  Legii nr. 87/2007  pentru  ratificarea Conventiei asupra  relatiilor personale care privesc copii, adoptata  la Strasbourg la 15 mai 2003, art. 6,  instanta în speta i-a  audiat pe amândoi minorii în camera de consiliu. Acestia au demonstrat prezenta de spirit si  maturitate în raportarea la  realitatea  înconjuratoare si  întelegerea  întrebarilor adresate de catre instanta.

Potrivit art. 6 alin. 2 din Conventia  asupra  relatiilor personale care privesc copii, adoptata  la Strasbourg la 15 mai 2003,  opiniilor si dorintelor, precum si sentimentelor constatate ale copiilor  trebuie  sa li se acorde atentia cuvenita.

Aceasta necesitate se desprinde  si din reglementarile  privind audierea  minorului  cuprinse în Regulamentul nr. 2201/2003 al  Consiliului  Uniunii Europene.

Potrivit  art. 2 din Legea 272/2004 cu modificarile ulterioare,  privind protectia si promovarea drepturilor copilului, al. 2: principiul interesului superior al  copilului este  impus  inclusiv în legatura cu  drepturile si obligatiile  ce revin  parintilor copilului.

Principiul  interesului superior al copilului  va prevala  în toate demersurile si deciziile care  privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si în cauzele solutionate de instantele judecatoresti (art. 2 al. 2).

Potrivit art. 5 din Legea 272/2004,  parintii au obligatia  de a-si exercita drepturile  si de a-si  îndeplinii  obligatiile fata de copil tinând seama cu prioritate din interesul  superior al acestuia.

Raportat la considerentele mai sus expuse,  instanta va admite în parte actiunea precizata si va admite în parte cererea reconventionala conform dispozitivului.