Radierea şi respectiv înmatricularea în circulaţie a autovehiculelor

Sentinţă civilă XXX din 06.02.2008


Prin SENTINTA CIVILA NR. x/06.02.2008 pronuntata in dosar nr.x/182/2007 s-a admis actiunea civila formulata de reclamantul O. D .E.,  în contradictoriu cu pârâtul D. V. G. si s-a constatat ca prin contractul de vânzare-cumparare din data de 13 ianuarie 2007 reclamantul a înstrainat pârâtului autoturismul marca Nissan, cu numarul de înmatriculare MM-x-.x si numarul de identificare JN10R…………, an fabricatie 1983 si a obligat pârâtul sa se prezinte la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Maramures în vederea radierii autoturismului mai sus-mentionat de pe numele vânzatorului si înmatricularii pe numele cumparatorului, în caz contrar radierea si, respectiv, înmatricularea urmând a se realiza în baza prezentei hotarâri judecatoresti.

Instanta a retinut urmatoarele:

În baza contractului de vânzare-cumparare sub semnatura privata încheiat la data de 13 ianuarie 2007, depus în copie la fila 11 din dosar, reclamantul a înstrainat pârâtului autoturismul marca Nissan, cu numarul de înmatriculare MM-x-x  si numarul de identificare JN 10RH…………., an de fabricatie 1983.

Potrivit dispozitiilor legale în vigoare, radierea si respectiv înmatricularea în circulatie a autovehiculelor se realizeaza în baza contractului tip de vânzare-cumparare încheiat la organele de politie.

Aceste formalitati nu afecteaza însa caracterul consensual al contractului de vânzare-cumparare, valabil încheiat prin înscris sub semnatura privata.

Prin urmare, în temeiul dispozitiilor art. 1295 Cod civil, la momentul realizarii acordului de vointa dintre parti, solo consensu, s-a produs si transferul dreptului de proprietate asupra bunului de la vânzator la cumparator.

Conform art. 970 alin. 2 Cod civil: „contractele obliga nu numai la ceea ce este expres într-însele, dar la toate urmarile ce echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei dupa natura sa”, iar art. 981 Cod civil prevede principiul conform caruia „clauzele obisnuite într-un contract se subînteleg, desi nu sunt exprese într-însul”.

Astfel, desi nu este stipulata în conventia dintre parti, reclamantul – înstrainator este obligat de lege (art. 47 alin. 1 lit. a din H.G. nr. 58/2003) sa solicite radierea autovehiculului din evidentele politiei si fiscale de pe numele sau. Însa, având în vedere ca aceasta radiere se efectueaza pe baza actelor autovehiculului înstrainat, respectiv a certificatului de înmatriculare, care, la momentul încheierii conventiei a fost predat cumparatorului, aspect necontestat, reclamantul-înstrainator este în imposibilitate sa-si îndeplineasca aceasta obligatie legala.

Raportat la considerentele mai sus-expuse, vazând si lipsa nejustificata a pârâtului la interogatoriu, conform art. 225 Cod procedura civila, instanta apreciaza actiunea formulata ca fiind întemeiata si, în consecinta, o va admite.

În baza art. 1295 Cod civil, instanta va constata ca prin contractul de vânzare-cumparare din data de 13 ianuarie 2007 reclamantul a înstrainat pârâtului autoturismul marca Nissan, cu numarul de înmatriculare MM-x-x si numarul de identificare JN10………, an fabricatie 1983.

În baza art. 1073 si art. 1077 Cod civil, instanta va obliga pârâtul sa se prezinte la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Maramures în vederea radierii autoturismului mai sus-mentionat de pe numele vânzatorului si înmatricularii pe numele cumparatorului, în caz contrar radierea si, respectiv,  înmatricularea urmând a se realiza în baza prezentei hotarâri judecatoresti.