Infracţiuni de lovire, prevăzută de art. 180 alin. 2 Cod penal, vătămare corporală gravă, prevăzută de art. 182 alin. 1 Cod penal şi violare de domiciliu, prevăzută de art. 192 alin. 2 Cod penal, toate cu aplicarea art. 33 lit. a şi art. 37 lit. a Co...

Sentinţă penală 170 din 10.02.2010


SENTINTA PENALA NR. X

Sedinta publica din 10 februarie 2010

Instanta constituita din :

Presedinte :  O. F.

Grefier : J. A.

Ministerul Public este reprezentat prin procuror C. A.

de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Baia  Mare

Pe rol este solutionarea cauzei penale privind pe inculpatul C. M. C., trimis în judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Somcuta Mare nr. 316/P/2009 din 19.10.2009,  pentru comiterea infractiunilor de lovire, prevazuta de art. 180 alin. 2 Cod penal, vatamare corporala grava, prevazuta de art. 182 alin. 1 Cod penal si violare de domiciliu, prevazuta de art. 192 alin. 2 Cod penal, toate cu aplicarea art. 33 lit. a si art. 37 lit. a Cod penal.

La apelul nominal, facut în sedinta publica, nu se prezinta nimeni.

Procedura de citare este legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:

Se constata ca toate sustinerile si concluziile partilor au fost consemnate în încheierea sedintei publice din data de 03.02.2010, încheiere care face parte integranta din prezenta sentinta a carei pronuntare a fost amânata pentru data de azi, când în urma deliberarilor s-a dat urmatoarea hotarâre.

JUDECATORIA

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Somcuta Mare nr. 316/P/2009 din 19.10.2009 a fost trimis în judecata inculpatul C. M. C. pentru savârsirea infractiunilor de lovire, prevazuta de art. 180 alin. 2 Cod penal, vatamare corporala grava, prevazuta de art. 182 alin. 1 Cod penal si violare de domiciliu, prevazuta de art. 192 alin. 2 Cod penal, toate cu aplicarea art. 33 lit. a si art. 37 lit. a Cod penal.

S-a retinut în continutul actului de acuzare faptul ca inculpatul, aflat în locuinta partii vatamate, locuinta pe care a refuzat sa o paraseasca, a agresat pe partile vatamate F. M. si T. G., cauzându-le leziuni traumatice.

Inculpatul a recunoscut savârsirea infractiunilor ce au format obiectul actului de inculpare.

Examinând Rechizitoriul procurorului în raport cu probele administrate în cauza, Judecatoria retine în fapt urmatoarele:

La data de 23.09.2009, inculpatul C. M. C. a ajutat-o pe partea vatamata T. G. sa descarce niste lazi cu mere dintr-o remorca. Dupa ce au terminat lucrul, atât inculpatul cât si ale persoane, care ajutasera la descarcatul merelor, printre care si partea vatamata F. M. si martorul T. A., au fost invitati de socrul partii vatamate T. G. la el acasa, unde au mâncat si au consumat câte un pahar de palinca.

În jurul orei 22:00, partea vatamata F. M., care îsi sarbatoarea ziua de nastere, i-a invitat pe partea vatamata T. G. si martorul T. A. la el acasa, pentru a mai consuma o bere, situatie în care s-au deplasat toti trei catre domiciliul acestuia, fiind însotiti si de catre inculpatul C. M. C..

Acasa la partea vatamata F. M., inculpatul i-a cerut acestuia o tigara, iar în momentul în care a fost refuzat, a început sa-i adreseze injurii. Partea vatamata F. M., fiind sub influenta bauturilor alcoolice, s-a deplasat în camera alaturata, de unde a revenit cu un topor si i-a cerut inculpatului sa paraseasca locuinta sa.

Desi inculpatul a refuzat, discutiile contradictorii s-au potolit pentru un interval de aproximativ 5-10 minute, dupa care inculpatul si partea vatamata F. M. au început sa se împinga si sa-si adreseze reciproc injurii, situatie în care partea vatamata T. G. a intervenit, rugându-i sa se linisteasca.

În acel moment, inculpatul, care devenise deosebit de agresiv, fiind si el sub influenta bauturilor alcoolice, i-a aplicat o lovitura cu pumnul în fata partii vatamata F. M., care a cazut pe terasa din fata casei, pierzându-si cunostinta. în continuare, inculpatul l-a lovit cu capul în zona fetei si pe partea vatamata T. G., care încercase sa-l imobilizez pentru a nu-l mai lovi pe partea vatamata F. M., aflat în stare de inconstienta.

Inculpatul C. M. C. i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii si picioarele partii vatamate T.G., pâna când si acesta din urma a lesinat. În tot acest timp, martorul T. A. nu a intervenit si imediat ce a început scandalul a parasit locuinta partii vatamate F.M. si a apelat de pe telefonul mobil, serviciul de urgenta 112, anuntând organele de politie despre cele întâmplate.

Urmare loviturilor aplicate, partea vatamata F.M. a suferit leziuni traumatice, ce au necesitat pentru vindecare un numar de 8-9 zile de îngrijiri medicale, conform Certificatului medico-legal nr. 1163/29.09.2009 (fila 22 dosar de urmarire penala).

Partea vatamata T.G. a suferit leziuni traumatice, ce au necesitat pentru vindecare un numar de 63-65 zile de îngrijiri medicale, conform Raportului de constatare medico-legala nr. 929/30.09.2009 (fila 29-30 – dosar de urmarire penala), cu fractura de piramida nazala si traumatism maxilo-facial.

Partile vatamate s-au constituit parti civile în cauza, solicitând obligarea inculpatului la plata de daune morale, cheltuieli ocazionate de manopere medicale, transport la unitatile spitalicesti, cheltuieli legate de procurarea medicamentatiei suplimentare, precum si a alimentatiei speciale.

În drept:

Faptele inculpatului C.M.C, astfel cum au fost probate, întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute si pedepsite de:

- art. 180 alin. 2 Cod penal

- art. 182 alin. 1 Cod penal

- art. 192 alin. 2 Cod penal

Toate infractiunile cu aplicarea art. 33 lit. a si art. 37 lit. a Cod penal.

În cauza se va da eficienta dispozitiilor art. 61 Cod penal având în vedere ca inculpatul a savârsit faptele deduse judecatii în stare de recidiva postcondamnatorie, astfel ca se va dispune revocarea liberarii conditionate cu privire la restul de pedeapsa ramas neexecutat de 244 de zile închisoare din pedeapsa de 2 ani închisoare aplicata prin Sentinta penala nr. x a J. B.M. ramasa definitiva prin Decizia penala nr. x a T. M., rest ce urmeaza a fi contopit cu pedeapsa stabilita prin prezenta hotarâre.

Vinovatia inculpatului pentru savârsirea infractiunilor ce i-au fost retinute în sarcina a fost pusa în evidenta prin administrarea urmatoarelor mijloace de proba: proces-verbal de cercetare la fata locului si plansa cu fotografii judiciare aferenta, Certificat medico-legal nr. 1163/29.09.2009 (fila 22 dosar de urmarire penala), Raport de constatare medico-legala nr. 929/30.09.2009 (filele 29-30 dosar de urmarire penala), plângerile si declaratiile partilor vatamate, declaratia martorului T.A., precum si propriile declaratii ale inculpatului.

Desi inculpatul a recunoscut comiterea faptelor a motivat în fata instantei ca declansarea agresiunii împotriva celor doua parti vatamate a fost determinata de faptul ca partea vatamata T.G. la rândul sau l-ar fi agresat pe inculpat, iar acesta din urma a fost nevoit sa se apere.

Sustinerile inculpatului sunt nefondate.

Astfel, inculpatul a aratat ca a aplicat lovituri cu palma, atât partii vatamate F.M. cât si partii vatamate T.G. (fila 36 din dosarul instantei), cu toate ca actul medico-legal eliberat acestei din urma parti vatamate consemneaza leziuni traumatice grave: traumatism maxilo-facial, fractura oaselor maxilarului, ce au necesitat în vederea vindecarii un numar de 63-65 de zile de îngrijiri medicale.

Or, din aceasta perspectiva, inculpatul care nu a prezentat nici un act medico-legal si nici o alta dovada a faptului ca la rândul sau ar fi suferit vreo agresiune din partea persoanei vatamate T.G., nu ar fi avut nici un motiv sa exercite o aparare atât de violenta prin urmarile rezultate, în totala disproportie cu ceea ce sustine inculpatul ca ar fi suportat.

În acest sens, martorul T.A. (fila 63 din dosarul instantei) a relatat instantei cum le-a gasit pe partile vatamate culcate la pamânt în curtea partii vatamate F.M..

La individualizarea judiciara a pedepsei aplicate inculpatul instanta a avut în vedere dispozitiile art. 72 Cod penal respectiv: starea de recidiva postcondamnatorie, pericolul social concret al pluralitatii de fapte, urmarile grave produse, atitudinea inculpatului în raport cu autoritatile judiciare, toate aceste aspecte determinând aplicarea unei pedepse orientate catre minimul special prevazut de lege.

Pe perioada executarii pedepsei inculpatului i se va interzice dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice, prevazut de art. 64 lit. a teza a II-a Cod penal, faptele acestuia fiind incompatibile cu respectul si încrederea pe care comunitatea le datoreaza autoritatilor publice.

Se va dispune mentinerea masurii arestarii preventive luata fata de inculpat întrucât temeiurile care au determinat luarea acesteia subzista în continuare respectiv inculpatul a comis din nou o infractiune, iar lasarea sa în libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica, aspect reflectat de circumstantele reale si personale, modalitatea de actiune, urmarea produsa, precum si perseverenta în activitatea infractionala, conform dispozitiilor art. 148 lit. d si f Cod procedura penala.

Se va respinge solicitarea partilor vatamate de a se lua fata de inculpat masura de siguranta a interzicerii de a se afla în localitatea de domiciliu, respectiv R. C..

Asa cum rezulta din cartea de identitate a inculpatului (fila 45 din dosarul de urmarire penala) acesta are domiciliul în satul B., comuna R. C..

Prin aplicarea masurii de siguranta nu i se poate interzice persoanei prezenta în propriul sau domiciliu.

Drepturile civile fundamentale ale persoanei sunt indisolubil legate de domiciliul sau astfel încât nici o masura nu poate îngradi accesul persoanei la propriul sau domiciliu.

În solutionarea laturii civile a cauzei se va retine ca inculpatul prin faptele sale ilicite si-a antrenat raspunderea civila delictuala, sens în care va fi obligat la plata de daune morale pentru suferintele fizice si  cele inerente psihice pricinuite celor doua parti vatamate, într-un cuantum proportional cu numarul de îngrijiri medicale acordate în vederea vindecarii.

De asemenea, partii civile T. G. îi vor fi acordate despagubiri reprezentând contravaloarea medicamentatiei suplimentare necesara în mod firesc tratarii traumatismelor grave suferite de aceasta parte vatamata, leziuni care au reclamat manopere medicale numeroase si costisitoare.

Vor fi respinse solicitarile partii civile T. G. vizând plata cheltuielilor ocazionate cu interventiile chirurgicale, respectiv sumele de bani oferite cadrelor medicale.

Aceste sume nu au parcurs o procedura licita, prin urmare nu se poate reclama în cazul acestora concursul autoritatii judiciare în vederea recuperarii lor.

Vor fi respinse si sumele solicitate de partea civila T.G., reprezentând costul deplasarilor cu autoturismul personal la unitati spitalicesti din orasul C.-N., cuantumul acestora nefiind dovedit.

În ceea ce priveste costul tratamentului stomatologic pe care partea civila T.G. sustine ca urmeaza sa-l suporte în urma agresiunii inculpatului, actele medicale depuse  sunt echivoce si nu stabilesc cu certitudine cauzalitatea leziunilor constatate la nivelul buco-facial.

Astfel, din scrisoarea medicala depusa de aceasta partea vatamata la dosar (fila 70) se consemneaza ca pierderea de dinti este consecutiva accidentelor, extractiei sau afectiunii perio-dentare locale.

De asemenea, vor fi admise actiunile civile promovate de unitatile spitalicesti unde partea vatamata T.G. a fost internata în vederea refacerii starii de sanatate, sens în care inculpatul va fi obligat sa suporte cheltuielile medicale ocazionate cu asistenta medicala acordata acestei parti vatamate.

Fiind în culpa procesuala inculpatul va suporta cheltuielile judiciare avansate de stat în procesul penal.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTARASTE:

Condamna pe inculpatul C.M.C.,  poreclit „P.”, fiul lui A. si M., nascut la data de 25.12.1980, CNP 1801225245046, cetatean român, 12 clase, necasatorit, fara ocupatie, recidivist, domiciliat în comuna R. C., sat B., nr. 184, jud. M., pentru savârsirea infractiunilor de:

- lovire sau alte violente prevazuta si pedepsita de art. 180 alin. 2 Cod penal, la pedeapsa închisorii de 6 luni

- vatamare corporala grava, prevazuta si pedepsita de art. 182 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa închisorii de 3 ani

- violare de domiciliu, prevazuta si pedepsita de art. 192 alin. 2 Cod penal, la pedeapsa închisorii de 3 ani

Toate infractiunile cu aplicarea art. 33 lit. a si art. 37 lit. a Cod penal.

În temeiul art. 61 Cod penal dispune revocarea liberarii conditionate cu privire la restul de pedeapsa ramas neexecutat de 244 de zile închisoare din pedeapsa de 2 ani închisoare aplicata prin Sentinta penala nr. 641/19.03.2008 a Judecatoriei Baia Mare ramasa definitiva prin Decizia penala nr. 99/A/22.05.2008 a Tribunalului Maramures, rest pe care îl contopeste cu pedepsele stabilite prin prezenta hotarâre iar în baza art. 34 lit. b Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea respectiv 3 ani închisoare.

Interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a Cod penal pe perioada aratata la art. 71 alin. 2 Cod penal.

În temeiul art. 350 Cod procedura penala mentine masura arestarii preventive dispusa fata de inculpat.

În baza art. 88 Cod penal scade din durata pedepsei aplicate timpul retinerii si al arestarii preventive începând cu data de 30 septembrie 2009, la zi.

În baza art. 7 din Legea 76/2008 dispune prelevarea de la inculpat a probelor biologice pentru S.N.D.G.J.

Respinge solicitarea partilor vatamate de a se lua fata de inculpat masura de siguranta a interzicerii de a se afla în anumite localitati.

În temeiul art. 14 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil obliga inculpatul sa plateasca:

- partii civile T. G. domiciliat în comuna R. C., sat B., nr. 184, jud. M., suma de 500 RON, reprezentând despagubiri materiale si suma de 4000 RON cu titlu de daune morale;

- partii civile F. M. domiciliat în comuna R. C., sat B., nr. 163/A, suma de 500 RON, cu titlu de daune morale;

- partii civile S. J. de U. B. M. suma de 251 RON, reprezentând cheltuieli cu asistenta medicala acordata partii vatamate T.G.;

- partii civile S. C. J. de U. C., suma de 1334,45 RON, reprezentând cheltuieli cu asistenta medicala acordata partii vatamate T. G..

În temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul sa plateasca suma de 800 RON cheltuieli judiciare statului din care suma de 200 RON reprezinta onorariul pentru avocat oficiu în faza de judecata A. F..

Cu drept de apel în 10 zile de la pronuntare cu partea vatamata T. G. si de la comunicare cu celelalte parti.

Pronuntata în sedinta publica azi 10.02.2010.

 PRESEDINTE GREFIER

O. F. J. A.