Savarsirea mai multor infractiuni

Sentinţă penală 46 din 30.07.2010


JUDECĂTORIA AGNITA

SENTINŢA PENALĂ  Nr.46/ 30.07.2010

Domeniu asociat : săvârşirea mai multor infracţiuni

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul nr. ../P/2009, din data de ...al Parchetului de pe lângă Judecătoria Agnita, înregistrat la această instanţă sub nr. ../174/2009, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, ....., fiica lui  ..., născută la .. în .., jud. .., pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, prevăzută de art. 306 C.p.

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, următoarea situaţie de fapt:

În data de 10.11.2008, minorul ,,,, născut la ,,, a fost internat  la Spitalul Clinic de Pediatrie ,,în stare comatoasă şi şoc hipotermic.

La internare minorul prezenta afecţiuni grave care au necesitat îngrijiri medicale deosebite acordate pe parcursul a 59 de zile de spitalizare dintre care 35 de zile în Terapie Intensivă.

Potrivit constatări medico-legale efectuate, minorul prezenta leziuni traumatice produse prin lovire repetată cu corpuri dure şi comprimare toracică, cu date diferite de producere, cele recente dobândite cu cel puţin 3 zile înainte de data internării, care au necesitat 50-55 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare şi prin producerea cărora viaţa minorului a fost pusă în primejdie. S-a mai constatat că minorul avea şi alte afecţiuni generate de lipsa îngrijirilor elementare necesare unui copil de vârsta lui.

Din actele de urmărire penală efectuate s-a reţinut că minorul ..este fiul învinuitei .. care a mai avut alţi 2 copii dintre care unul a decedat la vârsta de 2 ani din cauza unei pneumonii. Începând cu luna mai 2008 învinuita locuieşte împreună cu concubinul acesteia la o stână de oi şi a manifestat o atitudine de nepăsare şi dezinteres faţă de minor, lăsându-l perioade îndelungate din zi  nesupravegheat în stână, fără a-i acorda un regim alimentar adecvat vârstei ori a-i asigura minime îngrijiri necesare. În acest context, minorul a căzut de mai multe ori de pe masa sau patul în care era lăsat, s-a târât afară din stână şi a fost găsit de câteva ori de ciobani în ţarcul în care păşteau caii şi măgarii.

La data de ,,, învinuita a lăsat minorul în stână nesupravegheat timp de mai multe ore, acesta fiind găsit de concubinul învinuitei în stare de inconştienţă şi hipotermie, fiind dus la spital şi internat.

Prin Sentinţa civilă nr. ../2008, Tribunalul ..a instituit plasamentul minorului în regim de urgenţă la un asistent maternal profesionist.

Pe parcursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: Sentinţa  civilă nr. ../2008 (f. 6-7), adrese constituire parte civilă (f. 16, 23), adresă constatări medicale (f. 15), certificat de naştere (f. 18), acte medicale (f. 19-102, 104-106), decont de cheltuieli (f. 103, 108), raport de constatare medico-legală (f. 110-112), anchetă socială (f. 113), declaraţii martori (f. 114-122), declaraţii învinuită (f. 123-127).

În faza de cercetare judecătorească a fost audiată inculpata .. (f. 142), martorii .. şi .. (f. 143-144).

Prin Sentinţa penală nr../02.07.2009, Judecătoria ..a condamnat inculpata în baza art. 306 C.p. la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. S-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi  s-au stabilit măsurile de supraveghere.

Pe latura civilă inculpata a fost obligată la plata sumei de 15.287, 23 lei plus dobânzi către Spitalul Clinic de Pediatrie .. şi s-a luat act că Serviciul de Ambulanţă .. şi Serviciul S.M.U.R.D. .. nu s-au constituit părţi civile în cauză.

S-au stabilit cheltuieli judiciare în sarcina inculpatei în sumă de 1.100 lei.

Prin Decizia penală nr. ../18.11.20.., a fost admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria .. împotriva Sentinţei penale nr. …, a fost desfiinţată  sentinţa atacată şi s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa de control judiciar a reţinut că, prin Decizia nr. . asupra recursului în interesul legii, ÎCCJ a statuat că în concurs cu infracţiunea prevăzută de art. 306 C.p. se vor reţine şi infracţiunile prevăzute de art. 180, art. 181 ori art. 189 C.p., în ipoteza părintelui care abuzează de autoritatea sa şi contrar intereselor minorului exercită acte de violenţă sau lipsire de libertate împotriva acestuia.

În consecinţă, faţă de starea de fapt din speţă din care se prezumă că au fost exercitate acte de violenţă asupra minorului, s-a stabilit obligaţia instanţei de rejudecare de a pune în discuţie extinderea procesului-penal şi pentru alte fapte, oportunitatea introducerii în cauză a minorului … în calitate de posibil subiect pasiv al faptei penale şi a formulării  de pretenţii civile de către minor prin reprezentant legal.

 În rejudecare, a fost introdus în cauză în calitate de parte vătămată-parte civilă minorul … reprezentat de Preşedintele Consiliului Judeţean.., s-a dispus în baza art. 336 al. 1 lit. a) C.p.p. extinderea procesului penal şi cu privire la infracţiunea de vătămare corporală gravă şi a fost pusă în discuţie schimbarea încadrării juridice în infracţiunile prev. de art. 306 C.p. şi art. 182 al. 2 C.p. cu aplicarea art. 33 lit. b) C.p. (f. 26-27).

Pe parcursul cercetării judecătoreşti au fost audiaţi martorii .., .. .., .. (f. 24, 25, 97, 116), s-a dispus efectuarea unui referat de evaluare privind pe inculpată (f. 34-42) şi a fost administrată proba cu următoarele înscrisuri: Sentinţa civilă nr. . (f. 21-22), adresă constituire parte civilă (f. 44, 73-94).

Coroborând probele administrate pe parcursul urmăririi penale şi cercetării  judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Începând cu luna mai 2008, inculpata … a întreţinut o relaţie de concubinaj cu martorul .. şi a locuit împreună cu acesta şi cu fiul ei, minorul parte vătămată-parte civilă .. născut la data de 23.05.2007, la un saivan şi la o stână din apropierea localităţii . jud. ….

În perioada mai – noiembrie 2008, inculpata a lucrat împreună cu concubinul său la  stâna unde şi locuia. Tatăl natural al minorului nu şi-a recunoscut copilul şi nu convieţuia cu acesta şi inculpata. Minorul s-a aflat în grija inculpatei, însă aceasta nu i-a asigurat un regim de alimentaţie şi igienă corespunzător vârstei, în parte din cauza condiţiilor de la stână dar în parte şi din cauza neimplicării suficiente.

În timpul în care inculpata era ocupată cu muncile specifice stânei, minorul …, era lăsat ca regulă nesupravegheat. Perioadele în care minorul era lipsit de supravegherea mamei inculpate erau uneori de mai multe ore. În aceste condiţii, minorul a căzut în repetate rânduri de pe masa sau din patul pe care era lăsat, uneori s-a târât afară din stână şi chiar a fost găsit de câteva ori de ciobani în ţarcul în care erau ţinuţi cai şi măgari.

În lunile mai şi august 2008 minorul a fost lăsat în grija martorei … sora concubinului inculpatei, întrucât aceasta din urmă avea mai mult de lucru la stână iar  concubinul său a avut o mână ruptă. În aceste perioade minorul a fost îngrijit în mod corespunzător.

În dimineaţa de 10.11.2008, în condiţii meteo cu temperaturi semnificativ scăzute, minorul a fost lăsat de inculpată singur, nesupravegheat, într-un pat în stână, acoperit cu o pătură, aceasta mergând să desfăşoare munci specifice stânei. În jurul orelor 1230 – 1300,  minorul a fost găsit de concubinul inculpatei, martorul .. căzut pe jos, cu dificultăţi de respiraţie, în stare de inconştienţă şi hipotermie.

Ca urmare, minorul a fost dus de inculpată împreună cu  martori .. şi . la dispensarul medical din apropiere iar apoi a fost transportat de urgenţă şi internat la Spitalul Clinic de Pediatrie ….

La internare s-a constatat că minorul se afla în stare generală alterată, cu semne majore de deshidratare şi muşcături la nivelul mucoasei jugale, diagnosticul fiind „comă vigilă de etiologie neprecizată. Fracturi costale multiple vechi şi recente. SDA mai mare de 10%. Anemie severă. Hepatită toxică. Politraumatism cu multiple echimoze, posibil prin agresiuni repetate”. S-a constatat existenţa pe corpul minorului a multiple echimoze vechi în regiunile feţei şi gâtului precum, deformarea craniului în regiunea occipitală dreapta ca urmare a unui posibil hematom epicranian vechi, precum şi alte afecţiuni.

Minorul a fost internat în Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică pe o durată de 59 de zile dintre care pe parcursul a 35 de zile a necesitat reanimare.

Raportul de constatare medico-legală a concluzionat că minorul a suferit leziuni traumatice cu vechimi diferite care s-au putut produce prin lovire repetată cu corpuri dure şi compresiune la nivelul toracelui. Leziunile şi afecţiunile pentru care a fost internat minorul la data de 10.11.2008 puteau data cu circa 1-3 zile anterior internării şi necesitau, în mod obişnuit, 50-55 zile îngrijiri medicale pentru vindecare. Afecţiunile netraumatice prezentate de minor s- au datorat lipsei îngrijirilor elementare necesare uni minor de vârsta celui în cauză, posibil prin neglijenţa mamei, iar leziunile traumatice au pus în primejdie viaţa minorului.

Situaţia de fapt reţinută de instanţă este dovedită prin următoarele mijloace de probă: adresă constatări medicale (f. 15), certificat de naştere (f. 18), acte medicale (f. 19-102, 104-106), decont de cheltuieli (f. 103, 108), raport de constatare medico-legală (f. 110-112), anchetă socială (f. 113), declaraţii martori (f. 114-118, 121-122 dos. U.P., f. 143-144 dos. nr. 120/174/2009, f. 24, 25, 97, 116 dos. nr. 30/174/2010), declaraţii învinuită (f. 123-127), declaraţii inculpată (f. 142 dos. nr. 120/174/2009).

În drept, fapta inculpatei … care, în perioada mai – 10 noiembrie 2008, în calitate de mamă şi unic părinte supraveghetor al minorului .. în vârstă în acea perioadă de aproximativ 1 an, prin acte omisive materializate în neacordarea îngrijirilor şi supravegherii elementare necesare uni minor de vârsta celui în cauză cea ce a condus la punerea acestuia în mod repetat în situaţii în urma cărora a suferit multiple leziuni, a exercitat acte de violenţă împotriva minorului prin care a pus în primejdie viaţa acestuia şi a primejduit în mod grav dezvoltarea sa fizică, intelectuală şi morală, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de vătămare corporală gravă prevăzută de art. 182 al. 2 C.p. şi rele tratamente aplicate minorului prevăzută de art. 306 C.p..

Infracţiunile au fost săvârşite în concurs ideal, conform art. 33 lit. b) C.p..

Sub aspectul laturii subiective, după cum rezultă din modul săvârşirii faptei şi din  declaraţii martori (f. (f. 114-118, 121-122 dos. U.P., f. 143-144 dos. nr. 120/174/2009, f. 24, 25, 97, 116 dos. nr. 30/174/2010), declaraţii învinuită (f. 123-127), declaraţii inculpată (f. 142 dos. nr. 120/174/2009), inculpata … a prevăzut rezultatul faptelor sale şi, deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui. Astfel, inculpata a săvârşit cele 2 infracţiuni cu vinovăţie sub forma intenţiei indirecte, potrivit prevederilor art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. b) C.p..

Apărările formulate de inculpată prin avocat în sensul că aceasta nu ar fi avut o voinţă conştientă şi nu ar fi fost în măsură să realizeze consecinţele faptelor sale sunt neîntemeiate.

Din ansamblul probelor administrate rezultă că inculpata nu a aplicat în mod izolat un tratament necorespunzător minorului ci a săvârşit multiplele acte de lăsare fără supraveghere a minorului în locuri de unde în mod repetat a căzut sau a ajuns printre animale, suferind astfel repetate leziuni şi afecţiuni în consecinţă. Prin urmare, inculpata şi-a dat seama de faptele sale  şi a  fost stăpână pe acestea. De asemenea, inculpata a avut reprezentarea urmărilor socialmente periculoase ale faptelor sale însă nu le-a dat importanţa cuvenită.

În speţă instanţa reţine şi existenţa raportul de cauzalitate există între actele omisive ale inculpatei şi urmările produse.

În aceste condiţii, având în vedere încadrarea juridică dată faptelor prin actul de sesizare a instanţei, în baza art. 334 C.pr.pen., instanţa va schimba încadrarea juridică din infracţiunea prevăzută de art. 306 C.pen. în infracţiunea prevăzută de art. 306 C.pen. şi infracţiunea prevăzută de art. 182 al. 2 C.pen., cu aplicarea art. 33 lit. b) C.pen.

Ca urmare, instanţa va dispune condamnarea inculpatei pentru săvârşirea infracţiunilor de rele tratamente aplicate minorului şi vătămare corporală gravă urmând a aplica pedepse cu închisoarea care să răspundă scopului definit de art. 52 C.pen., prin observarea criteriilor generale de individualizare prevăzute de art. 72 C.pen..

Sub acest aspect, instanţa reţine pericolul social concret al infracţiunilor.

Astfel, se va lua în considerare modul de săvârşire a faptelor, respectiv prin acte omisive care au creat condiţiile vătămării corporale grave a minorului au pus în primejdie gravă dezvoltarea acestuia, valoarea socială vătămată, urmările care s-au produs şi cele care s-ar fi putut produce.

De asemenea, instanţa ia în considerare datele privind persoana inculpatei.

Pe de o parte se reţine faptul că aceasta nu este înregistrată cu antecedente penale  potrivit evidenţelor de cazier judiciar (f. 128 dos. U.P.) şi că manifestă regret pentru faptele sale (f. 123-127 dos. U.P., f. 142 dos. nr. 120/174/2009, f.42). Se au în vedere şi concluziile referatului de evaluare întocmit în cauză din care rezultă că inculpata prezintă multiple carenţe psiho-sociale şi educaţionale ca urmare a mediului marcat de violenţă şi promiscuitate morală  în care a fost crescută şi în care a trăit apoi şi a conceput cei 4 copii ai săi (f. 40-42).

Pe de altă parte se va reţine faptul că inculpata a manifestat dezinteres pentru minorul …. chiar şi după internarea acestuia ca urmare a vătămărilor suferite şi după introducerea acestuia în regimul de plasament, vizitându-l o singură dată pe perioada internării (f. 142). De asemenea, modul în care inculpata a înţeles să îşi îndeplinească îndatoririle părinteşti faţă de minorul parte vătămată a fost urmat ca atare deşi un alt copil al acesteia decedase în jurul vârstei de 2 ani ca urmare a unei pneumonii.

Având în vedere aceste considerente, instanţa apreciază că o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului precum şi o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă sunt de natură să răspundă cerinţelor art. 52 C.p..

În privinţa pedepselor accesorii, instanţa reţine că natura faptelor săvârşite şi ansamblul circumstanţelor personale ale inculpatei duc la concluzia existenţei unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor de natură electorală prevăzute de art. 64 lit. a) teza II şi lit. b) din C. pen. Pentru acest motiv, exerciţiul dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi al dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, va fi interzis inculpatei pe perioada executării pedepsei.

Totodată, având în vedere natura şi gravitatea infracţiunilor săvârşite, împrejurările cauzei, persoana inculpatei, interesele minorului parte vătămată … dar şi ale celorlalţi 2 copii în viaţă ai acesteia (f. 40-42), tot ca pedeapsă accesorie va fi interzis exerciţiul drepturilor părinteşti şi dreptul de a fi tutore sau curator.

Ca urmare, în privinţa celor 2 infracţiuni reţinute în sarcina inculpatei se va face aplicarea art. 71 rap. la art. 64 lit. a) teza II, b), d) şi e) C.pen..

Pentru aceleaşi considerente, în temeiul art. 306 C.pen. raportat la art. 65 alin. 2 C.pen. inculpatei i se va aplica pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. d) şi e) C.pen. pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale.

În conformitate cu art. 34 lit. b) şi art. 35 lit. a) C.pen., având în vedere pedepsele stabilite pentru cele 2 infracţiuni concurente săvârşite de inculpată, instanţa va aplica pedeapsa principală cea mai grea de 3 ani închisoare cu aplicarea art. 71 rap. la art. 64 lit. a) teza II, b), d) şi e) C.pen.. precum şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. d) şi e) C.pen. pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale.

Punând în balanţă ansamblul considerentelor de mai sus, instanţa apreciază că scopul pedepselor poate fi atins şi fără privare de libertate.

Ca urmare, conform art. 861 C.pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 6 ani, ce constituie termen de încercare stabilit conform art.862 C.pen. În temeiul art. 71 alin. 5 C.pen., pe durata  suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatei.

În baza art. 863 alin. 1 C.pen. instanţa va dispune ca pe durata termenului de încercare inculpata să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

-să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sibiu;

-să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

-să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;

-să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.

Conform art. 863 alin. 3 lit. a) C.pen., având în vedere carenţele inculpatei în sfera familială şi a parentalităţii (f. 140-142), se va dispune ca în perioada termenului de încercare aceasta să urmeze un curs de educaţie parentală, furnizat de o instituţie autorizată.

În temeiul art. 863 alin.4 C.pen. instanţa va încredinţează supravegherea executării măsurilor dispuse de instanţă, Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sibiu.

În baza art. 359 C.pr.pen. raportat la art.864 C.pen. se va atrage atenţia inculpatei asupra cauzelor de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

Sub aspectul laturii civile, instanţa reţine următoarele:

Minorul parte vătămată .., în vârstă de 3 ani, aflat în plasament în temeiul Sentinţei  civile nr. .. a Tribunalului Sibiu şi reprezentat de Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu nu s-a constituit parte civilă în cauză dar acţiunea civilă a fost exercitată din oficiu în baza art. 17 C.pr.pen.. …. s s-a constituit parte civilă cu suma de 13.562 lei precum şi cu cheltuielile necesare menţinerii în sistem de protecţie a minorului Şerban Alexandru de la data de 07.04.2010 şi până la data încetării măsurii de plasament.

În cursul urmăririi penale, Spitalul Clinic de Pediatrie …. s-a constituit parte civilă cu suma de 15.287,23 lei plus dobânzi şi penalităţi de întârziere până la stingerea sumei datorate, reprezentând cheltuieli ocazionate cu tratarea părţii vătămate-parte civilă …

Serviciul de Ambulanţă …. - Serviciul S.M.U.R.D. .. nu s-au constituit părţi civile în cauză.

Pentru dovedirea despăgubirilor privind daunele materiale au fost administrate următoarele mijloace de probă: Sentinţa civilă nr. … (f. 6-7 dos. U.P.), adrese constituire parte civilă (f. 16, 23 dos. U.P.), decont de cheltuieli (f. 103, 108 dos. U.P.) Sentinţa civilă nr. … (f. 21-22), adresă constituire parte civilă (f. 44, 73-94).

În baza art. 346 comb. cu art. 17  C.pr.pen., art. 998-999 C.civ., instanţa va admite acţiunea civilă exercitată din oficiu în favoarea părţii vătămate-parte civilă .. – minor reprezentat de Preşedintele Consiliului Judeţean …şi va obliga inculpata la plata în favoarea minorului a sumei de 5.000 lei, cu titlul de despăgubiri civile pentru daune morale. În stabilirea cuantumului despăgubirilor datorate pentru repararea prejudiciului moral suferit de reclamant, instanţa a avut  în vedere consecinţele negative suferite de partea vătămată-parte civilă în plan fizic şi psihic, importanţa valorilor, măsura în care au fost lezate aceste valori.

Conform art. 346 comb. cu art. 14  C.pr.pen., art. 998-999 C.civ. şi art. 120 din Legea  nr. 272/2004, instanţa va admite acţiunea civilă exercitată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului … şi va obliga obligă inculpata la plata, cu titlul de despăgubiri civile, a sumei de 13.562 lei precum şi a cheltuielilor necesare menţinerii în sistem de protecţie a minorului …. de la data de 07.04.2010 şi până la data încetării măsurii de plasament. Se va dispune astfel având în vedere decontul justificativ depus în probaţiune de partea vătămată-parte civilă, perioada pentru care a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgenţă, faptul că minorul parte vătămată se află în continuare în regim de plasament precum şi dispoziţiile art. 120 din Legea nr. 272/2004 care prevăd doar sursa bugetară de avansare a cheltuielilor necesare plasamentului nu şi gratuitatea acestui serviciu.

În baza art. 346 comb. cu art. 14  C.pr.pen., art. 998-999 C.civ. şi art. 313 din Legea nr. 95/2006 instanţa va admite acţiunea civilă exercitată de Spitalul Clinic de Pediatrie … şi va obliga inculpata la plata sumei de 15.287,23 lei plus dobânzi şi penalităţi de întârziere până la data stingerii sumei datorate, reprezentând despăgubiri civile – cheltuieli de spitalizare pentru minorul …

Se va lua act că Serviciul de Ambulanţă Sibiu şi Serviciul S.M.U.R.D… din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu nu s-au constituit părţi civile în cauză.

În baza art. 191 C.pr.pen. inculpata va fi obligată la plata sumei de 1.800 lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 400 lei reprezintă onorariu avocat din oficiu în instanţă.