Fara titlu

Sentinţă penală 78 din 27.07.2009


 Sentinţa penală nr. 78 din 27.07.2009 ,pronunţată de Judecătoria Baia de Aramă, în dosarul nr. 1144/181/2008.

Deliberând asupra cauzei penale de faţă;

Prin rechizitoriul nr. 428/P/2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului B. N. pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de articolul 192 aliniatul 1C.p., art. 208 aliniatul 1 din C.p. cu aplicarea art. 33-34 din C.p.

S-a reţinut că în ziua de 28.08.2008, în jurul orelor 16,000,inculpatul s-a deplasat la locuinţa părţii vătămate, a intrat în curtea casei pe poarta care nu era asigurată, de aici în beciul locuinţei, fără a avea în prealabil consimţământul părţii vătămate D. A.

Din beciul casei, într-un sac de rafie a sustras: 7 cutii a câte 750 g cu vopsea în ulei, 5 cutii ( conserve) cu carne de porc, fasole ,costiţă, a câte 300 g fiecare,  3 cutii ( conserve) de peşte a câte 200 g fiecare, 4 cutii cu pateu de porc a câte 100 g fiecare, 24 bucăţi electrozi, mai multe cuie, un bidon de 3 l plin cu 1,5 l ţuică, o plasă cu 1 kg fasole uscată, un bidon de 2 l cu ulei de motor, 2 bidoane de 700 ml fiecare cu vopsea de var, o daltă din fier şi un sac cu 6 kg de făină.

La săvârşirea faptei a fost observat de martorii G. P. şi T. P., iar în momentul în care inculpatul se îndrepta cu bunurile sustrase spre locuinţa sa, a fost oprit de acest din urmă martor, care împreună cu martorul E. I. l-au deposedat pe inculpat de sacul cu bunurile sustrase, predându-l organelor de cercetare penală.

În cursul urmăririi penale s-a întocmit un proces – verbal de constatare, s-a efectuat anchetă - socială de către Primăria comunei Isverna, o expertiză medico – legală psihiatrică efectuată de către Serviciul de Medicină Legală Mehedinţi, a fost audiat inculpatul, partea vătămată, martorii G. P., T. P., E. I..

În cursul cercetării judecătoreşti, respectiv la data de 12.01.2009 a decedat partea vătămată D. A., fiind introduşi în cauză în calitate de moştenitori numiţii: D. I., D. E., P. M., a fost audiat inculpatul, ascultat D. I. moştenitor al părţii vătămate, au fost ascultaţi martorii G. P., T. P., G. N., E. I..

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 28.08.2008, în jurul orelor 1600, inculpatul B. N. s-a deplasat la locuinţa părţii vătămate D. A., a intrat în curtea casei pe poarta care nu era asigurată, de aici în beciul locuinţei, fără a avea în prealabil consimţământul părţii vătămate, de unde într-un sac de rafie a sustras: 7 cutii a câte 750 g cu vopsea în ulei, 5 cutii ( conserve) cu carne de porc, fasole ,costiţă, a câte 300 g fiecare,  3 cutii ( conserve) de peşte a câte 200 g fiecare, 4 cutii cu pateu de porc a câte 100 g fiecare, 24 bucăţi electrozi, mai multe cuie, un bidon de 3 l plin cu 1,5 l ţuică, o plasă cu 1 kg fasole uscată, un bidon de 2 l cu ulei de motor, 2 bidoane de 700 ml fiecare cu vopsea de var, o daltă din fier şi un sac cu 6 kg de făină.

Deşi inculpatul nu a recunoscut în faţa organelor de anchetă şi nici în instanţă, faptele reţinute sunt confirmate de martorii G. P. şi T. P. care, observându-l pe inculpat, l-au oprit după ce a ieşit din curtea părţii vătămate, i-au reţinut sacul în care au fost găsite produsele sustrase şi menţionate anterior şi au anunţat organele de poliţie .

Faptele inculpatului B. N. săvârşite în modalitatea descrisă constituie infracţiunile de violare de domiciliu prevăzută de art. 192 alin. 1 cod penal, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 4 ani şi furt prevăzută de art. 208 alin. 1 cod penal pedepsită cu închisoare de la 1 an la 12 ani .

Deşi nu are antecedente penale, având în vedere atitudinea nesinceră a acestuia instanţa apreciază că nu se impune aplicarea circumstanţelor atenuante, lipsa antecedentelor urmând a fi avută în vedere la individualizarea pedepsei în sensul aplicării cuantumului minim prevăzut pentru fiecare dintre infracţiuni, respectiv 6 luni şi un an închisoare .

Întrucât faptele se află în concurs real vor fi avute în vedere normele de contopire prevăzute de art. 33-34 cod penal şi se va dispune ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de un an închisoare .

În considerarea faptului că se află la prima abatere de natură penală şi apreciind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 81-82 cod penal, se va dispune suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani ce va constitui termen de încercare pentru inculpat. 

Având în vedere că bunurile sustrase au fost restituite integral părţii vătămate instanţa va constata recuperat prejudiciul creat iar faţă de împrejurarea că partea vătămată nu a mai avut alte pretenţii de la inculpat se va lua act de neconstituirea acesteia ca parte civilă.

Văzând şi dispoziţiile art. 191 cod procedură penală