Lovire

Sentinţă penală 657 din 08.12.2009


R O M A N I A

La data de.2009 cu nr.h s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosar nr. 2008 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului C pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de lovire prev de art.180 al.2 cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatul l-a lovit , in data de 2007 , in jurul orelor 16,00 , in timp ce se afla in punctul „B „ din extravilanul satului L, jud V pe partea vatamata M cu o secure si cu pumnii asmutind asupra lui si doi ciini , provocindu-i leziuni care au necesitat 18-19 zile ingrijiri medicale.

Din probatoriul administrat in cauza instanta retine ca inculpatul si partea vatamata sunt in relatii de dusmanie datorita faptului ca primul a fost condamnat prin sentinta penala.2008 a Judecatoriei B la o pedeapsa de 1000 lei pentru savarsirea infractiunii de lovire asupra celui de al doilea , la data de.2007.

Din acest motiv pentru a se razbuna , inculpatul l-a asteptat in data de.2007 pe vatamat in punctul „B” amplasat la interferenta comunelor I si G , unde se afla o suprafata de teren cu  destinatia de pasune atat pentru ovine cat si bovine.

Inculpatul stia ca vatamatul se afla pe pasunea respectiva cu oile.

Inculpatul era insotit de doi ciini proprietatea sa si avea la el o secure si o rozeta.

Dupa ce s-a asigurat ca in jur nu mai erau si alte persoane s-a napustit asupra vatamatului si l-a lovit cu securea , iar dupa ce vatamatul a cazut la pamant a asmutit si ciinii asupra lui care l-au muscat de scalp si-l trageau de haine.

A continuat sa-l loveasca cu pumnii si picioarele pana cand vatamatul a inceput sa strige dupa ajutor , ceea ce l-a determinat pe inculpat sa paraseasca locul faptei , impreuna cu ciinii.

Vatamatul s-a ridicat de la pamant  si a plecat spre domiciliul sau , in dreptul locuintei sale intalnindu-se cu nora sa careia i-a povestit ce i se intimplase si i-a spus cine il lovise.

Au fost anuntati lucratorii de politie care s-au deplasat in satul Lsi l-au gasit pe vatamat plin de singe pe fata si insotit de nora sa M in punctul „P” al localitatii.

Deoarece s-a constatat ca vatamatul are nevoie de ingrijiri medicale a fost insotit de seful de Post pana la ambulanta care fusese chemata , timp in care agentul de politie B insotit de martorul R s-au deplasat la locul faptei , indicat de vatamat pentru a efectua cercetari.

L-au gasit pe inculpatul C iesind dintr-o liziera de salcami avand asupra sa o secure cu coada de lemn si insotit de doi caini de talie mica.

Pe lama securii se observau puncte rosii , iar inculpatul avea urme de sange pe mana stanga in zona degetelor.

A refuzat sa predea securea lucratorului de politie la solicitarea acestuia si i-a cerut martorului sa stea acasa si sa aiba grija de familia sa.

Cei doi au constatat ca inculpatul era in stare de ebrietate.

Inculpatul le-a spus celor doi ca nu s-a intalnit cu vatamatul in acea zi si ca se afla in zona pentru a pazi liziera de salcami.

La testarea sa cu aparatul poligraf in data de 2008 s-a constatat ca la intrebarile relevante (critice) ale cauzei , raspunsurile inculpatului au evidentiat modificari psihice  care sunt interpretate ca indici certi asupra comportamentului simulat al acestuia.

Urmare a loviturilor primite partea vatamata a prezentat plagi multiple contuze si muscate ale scalpului , regiunii frontale drepte , membrului superior drept  , un traumatism facial cu fractura latero-faciala anterioara stanga  , rebord orbitar inferior stang , fractura rebord alveolar maxilar superior , ce au necesitat 18-19 zile ingrijiri medicale . Leziunile nu au pus in pericol viata partii vatamate .

Vatamatul a fost internat in Spitalul Clinic de Urgente „Sf.Spiridon „Iasi in perioada 10-.2007.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit  pe baza urmatoarelor mijloace de proba : declaratiile partii vatamate , certificatul medico legal nr.2007 ; procesul verbal din data de 2007 incheiat cu ocazia identificarii invinuitului in apropierea locului faptei ; schita si plansele foto de la locul faptei ; procesul verbal de reconstituire; raportul de constatare tehnico-stiintifica nr. /2008 al Serviciului de Criminalistica al IPJ V ; declaratiile martorilor audiati in cursul procesului penal coroborate cu declaratiile inculpatului.

Fapta inculpatului C , de a-i aplica , in data de .2007 , in jurul orelor 16,00 lovituri cu o secure , cu pumnii si asmutind cainii asupra partii vatamate M in timp ce se aflau pe o suprafata de teren situata in punctul B din extravilanul satului L, jud V , provocindu-i leziuni medicale , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire  prev de art.180 al.2 cod penal.

Inlaturand prezumtia de nevinovatie a inculpatului , in temeiul textului de lege susmentionat , instanta va aplica inculpatului o pedeapsa la individualizarea careia sa retina dispozitiile art.52 si 72 cod penal.

Inculpatul nu a recunoscut savarsirea faptei sustinand ca in acea zi nu s-a intalnit cu vatamatul , sustinere combatuta insa de depozitiile martorilor audiati in cauza atat la urmarirea penala  cat si la cercetarea judecatoreasca ; procesul verbal incheiat de lucratorul de politie in legatura cu identificarea inculpatului in apropierea locului faptei si refuzul inculpatului de a preda securea pentru cercetarea urmelor de culoare brumroscata existente pe corpul respectiv.

La aceasta se adauga si concluziile testului cu poligraful , efectuat cu acordul inculpatului , care evidentiaza nesinceritatea acestuia la intrebarile relevante ale cauzei.

Este de notorietate relatia de dusmanie a inculpatului cu partea vatamata si condamnarea primului ca urmare a unei plangeri tot pentru o infractiune de lovire formulata de cel de al doilea.

Art.180 al.2 cod penal prevede ca „lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 zile se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.

Avand in vedere modalitatea concreta de savarsire a faptei  si „tenacitatea „ inculpatului in a savarsi aceeasi fapta si asupra aceleiasi parti vatamate , faptul ca scopul educativ al pedepsei aplicate prin sentinta penala nr.2008 (amenda) nu a fost atins , inculpatul apreciind eronat clementa instantei , pedeapsa ce urmeaza a i se aplica nu va mai fi cu amenda , ci cu inchisoare.

Mijloacele folosite la savarsirea faptei – secure , cainii – denota agresivitatea deosebita a inculpatului si pericolul public pe care-l constituie acesta , motive pentru care cuantumul pedepsei va fi cel maxim prevazut de lege.

Se vor aplica inculpatului disp.art.71 si 64 lit.a teza II , b cod penal.

Avand in vedere ca pedeapsa ce i se va aplica inculpatului nu este mai mare de 3 ani , inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni , instanta  apreciaza ca totusi scopul educativ poate fi atins si fara executarea acestuia in regim de detentie.

In consecinta in baza art.81 cod penal se va dispune  suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Se va fixa termen de incercare compus din intervalul de timp de 2 ani la care se va adauga cuantumul pedepsei potrivit art.82 cod penal.

Se va atrage atentia inculpatului asupra disp.art.83 cod penal.

In temeiul art.71 al.ultim cod penal se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.

Partea vatamata s-a constituit parte civila , in cursul cercetarii judecatoresti , solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 10.000 lei daune morale si 10.000 lei daune materiale reprezentand c/val cheltuielilor de spitalizare , c/val cheltuielilor facute cu plata persoanelor care i-au prestat munci in gospodarie in perioada cat nu a putut munci precum si castigul nerealizat in urma vanzarii sub pret a oilor  si caprelor sale.

In dovedirea pretentiilor sale materiale partea civila M s-a folosit de proba cu martori si acte.

Din depozitiile martorilor M , C si D rezulta ca in perioada cat a fost internat vatamatul in spital si dupa externare in gospodaria sa au lucrat persoane straine care au fost platite , in total cu suma de 2300 lei.

La spital vatamatul a facut cheltuieli de aproximativ 1500 lei avand in vedere varietatea sumelor precizate de cei trei martori.

In ce priveste numarul de oi si capre pe care le-a vandut vatamatul sub pretul pietii declaratiile martorilor sunt contradictorii.

Primaria com G comunica instantei ca in 2007 vatamatul era inregistrat in evidentele acesteia cu 20 de ovine.

Martorii mai declara ca vatamatul avea pe langa oile sale  proprietate si alte oi si capre , dar erau ale consatenilor.

Vatamatul se ocupa cu pasunatul oilor consatenilor.

In aceasta  situatie se va pune temei pe numarul de oi si capre comunicate de o institutie a statului si nu de cel precizat , subiectiv de martorii audiati.

In ce priveste depozitiile martorilor propusi  de inculpat in latura civila acesteia vor fi inlaturate , avand un caracter evident subiectiv si partinitor.

Vatamatul a mai facut si dovada platii c/val cheltuielilor  efectuate cu expertiza medico-legala in cauza si anume 63 lei .

Concluzionand , vatamatul a dovedit din suma de 10.000 lei daune materiale numai 6063 lei ,suma la care va fi obligat inculpatul sa o plateasca vatamatului potrivit disp.art.14,346 cod procedura penala rap la art.998 si urm.cod civil.

In ce priveste daunele morale , instanta apreciaza ca acestea sunt justificate , vatamatul fiind supus la suferinte prin activitatea inculpatului.

Cu privire la cuantumul lor insa se apreciaza ca sunt exagerate.

Suma solicitata trebuie sa fie rezonabila si in raport cu posibilitatile reale si personale ale inculpatului si familiei sale.

Din acest motiv instanta va admite in parte actiunea civila si-l va obliga pe inculpat sa plateasca acestuia 50% din suma solicitata de vatamat cu titlu de daune morale.

Unitatile spitalicesti si Serviciul de Ambulanta Judetean V s-au constituit parti civile precizand sumele pe care le solicita si facand dovada acestora.

In baza art.313 din L.95/2006 instanta va obliga inculpatul sa plateasca acestora sumele reprezentand c/val cheltuielilor de spitalizare si transport de la domiciliu la spital a partii vatamate in urma agresiunii savarsite.

Potrivit art.191 cod procedura penala inculpatul va fi obligat la plata catre stat a cheltuielilor avansate in cauza , iar in baza art.193 cod procedura penala la plata cheltuielilor efectuate de partea vatamata in cursul procesului penal si care reprezinta c/val asistentei juridice.

 

1