Art. 64 lit.m fin oug 23/2008 cu aplic.art.33 lit.a cod penal

Sentinţă penală 111/03.06.2010 din 03.06.2010


Dosar nr.1340/179/2009

Domeniu alocat : Infractiuni

Tip speta : sentinta penala

Data spetei : s.p. nr. 111/03.06.2010

Titlu: art. 64 lit.m fin OUG 23/2008 cu aplic.art.33 lit.a cod penal

Prin rechizitoriul nr.544/P/2008  Parchetul de pe lânga Judecatoria Babadag a dispus  punerea în miscare  a actiunii penale  si trimiterea în judecata a inculpatului F.D. pentru infractiunile de furt calificat prev. de art.208 alin.1 rap.la art.209  alin.1 lit.g,i , cod penal si producerea  , importul ,  detinerea , comercializarea  sau utilizarea uneltelor  de plasa  monofilament  în apele  continentale  si în apele  maritime interioare  , fapta prev.  de art. 64 lit.m fin OUG 23/2008 cu aplic.art.33 lit.a cod penal .

Cauza a fost înregistrata pe rolul acestei instante  la data de  28 octombrie 2009  sub nr. 1340/179/2009 .

În motivarea rechizitoriului se învedereaza  ca partea vatamata B.V.  s-a adresat cu plângere  penala Parchetului de pe lânga Judecatoria Babadag reclamând faptul ca numitii L.S.  si C.C. au patruns  fara drept  în curtea locuintei sale , de unde i-au furat 9 flexuri  Bosch profesionale mari  , 11 flexuri Bosch profesionale mici  , doua  bormasini  Bosch , 3  bormasini Bosch  mici , redresor  de încarcat acumulatori , 2 truse de chei , solicitând efectuarea  de cercetari si restituirea bunurilor sustrase .

Din cercetarile  efectuate de organele de politie a rezultat ca autorul furtului  este  inculpatul F.D. astfel ca la data de  24 martie n 2009 , Judecatoria Babadag  a emis Autorizatia de perchezitie  nr. , la locuinta  lui F.D., ocazie cu care au fost identificate 2 bormasini  cu spiral , marca Felisatti  , 2 flexuri marca Bosch , 16 chei fixe de diferite marimi , 4 chei combinate  , 9 chei inelare  , 3 chei tubulare , o cheie franceza  , o cheie tubulara combinata  de 13  , o cheie combinata  de 22  , bunuri mentionate de organul  judiciar în  procesul verbal si  predate  ulterior partii vatamate .

De asemenea cu ocazia perchezitiei  s-a  mai gasit o plasa  monofilament  , detinuta fara drept  de  catre inculpat .

Organele de cercetare  efectuând verificarile si investigatiile necesare au  stabilit ca faptele au fost savârsite în urmatoarele împrejurari:

În seara  zilei de 14 mai 2008 , inculpatul F.D.  , în jurul orelor 21,30  s-a deplasat la locuinta  numitei B.V.  din comuna Mihai Bravu  , cunoscând faptul  ca sotul acesteia  este plecat din tara la munca , unde a stat pâna  în jurul orelor 23,00 .La plecare , partea vatamata l-a condus  pâna în  apropiere de poarta , iar dupa ce s-a întors  în casa  inculpatul a patruns în celalalt corp de casa  si dupa ce a deschis  lacatul de  la intrarea într-un beci  , a patruns  în interior  de unde a sustras un aparat de sudura  , patru flexuri  de diferite dimensiuni  , o masina electrica  de ascutit  lanturi  de drujba si doua bormasini Bosch .

Aceste bunuri  inculpatul le-a pus într-o geanta de  rafie  , inclusiv  un aparat de sudura  si le-a  transportat  la domiciliul sau .

Dupa comiterea furtului , inculpatul a dat aparatul de sudura  si o bormasina numitului S.D.  din comuna Mihai Bravu  pentru ca acesta  sa le vânda  si sa-i remita  banii .Obiectele identificate cu ocazia perchezitiei  domiciliare  la locuinta inculpatului F.D.  au fost recunoscute  de catre partea vatamata B.V.  , iar martorul M.D. în declaratia data  a recunoscut  ca bunurile prezentate apartin  partii vatamate  , întrucât el  prelua coletele  de la Tulcea  împreuna cu B.V.  , în care se gaseau obiectele  furate de inculpat  si care erau trimise din Spania în Italia  de catre  sotul acesteia .

Întrucât  din probele administrate  în cauza  a rezultat ca numitii L.S.  si C.C.  ,  nu  se fac vinovati de  savârsirea infractiunilor prev. de art.192 alin.2 cod penal  si art.208 alin.1 rap.la art.-209  alin.1 lit.a,g,cod penal  , în cauza s-a dispus neînceperea  urmarii penale fata de acestia

 Fiind audiat  în cursul urmarii penale inculpatul F.D. a recunoscut fapta comisa.

Partea vatamata 2010  B.V.  cu ocazia audierii în instanta a declarat  ca se constituie parte civila cu suma de  14.000  euro  reprezentând contravaloarea obiectelor furate  de inculpat , respectiv  9 flexuri mari , 10  flexuri mici  , 2 bormasini  mari  , trei bormasini  mici , precum si a altor  bunuri  învederând ca i-au fost  restituite doar doua bormasini  mari  si doua  bormasini  mici ,  neavând cunostinta ce  s-a întâmplat  cu restul bunurilor furate de inculpat .

A mai declarat partea civila ca în  cursul anului 2008 , când a observat lipsa acestor bunuri  a sesizat Parchetul Babadag  de lipsa bunurilor  care erau depozitate  în beciul casei  si unde ea intra mai rar ,  iar inculpatul  stia de aceste  bunuri , unde erau depozitate  întrucât mai  venea  pe la sotul ei  când acesta era în tara .De la sotul ei  stia ca aceste scule furate de inculpat erau noi , întrucât sotul ei le cumparase de la un magazin din Italia .Actele acestor  bunuri erau  si ele  în unele cutii  , iar când au fost  furate aceste bunuri au fost sustrase cu cutii cu tot  cu precizarea  ca  ea  nu intra în  acel beci  decât extrem de rar  si abia când a intrat a  constatat lipsa acestor bunuri .

Partea civila a declarat ca a discutat cu sotul ei  si  ca  nu solicita neaparat suma  de 14.000 euro  , fiind  de acord ca inculpatul  sa le dea în loc bunurile sustrase .Sotul ei  îi trimitea  si bani  pe lânga  aceste scule  pe care le-a trimis  pe parcursul a aproape 12 luni , sustinându-se ca vroiau sa deschida  o firma .Sculele erau trimise la Tulcea  în pachete pe care M.D. le lua  , iar ea împreuna cu M.D.  desfaceau aceste pachete  si se uitau ce era în ele .

 C.D. , A.I.  sunt doi dintre colegii  care au cunostinta  de aspectele relatate de ea , de la sotul ei cunoscând faptul ca si acestia cumparau scule pe care le trimiteau  în tara.

Martorul  M.D. audiat la termenul din  04 februarie 2010  a declarat ca este prieten cu B.M. sotul partii civile , care lucreaza  de mai mult timp în strainatate  , el fiind persoana care transporta  coletele de la Tulcea la Mihai  Bravu  , unde locuieste  B.V. .În aceste colete  se aflau mai multe  scule electrice : 9 flexuri mari  , 11  flexuri mici  , 2 bormasini profesionale  , aparat de sudura  , masina de lipit  , aparat de filetat teava  , etc.

A mai declarat martorul ca în cursul lunii  iunie 2009 trecând  pe la partea civila  la Mihai Bravu a observat  ca în beci  nu mai existau  uneltele la care  a facut referire mai sus  , iar beciul era gol .Ulterior  , în 2009 a fost sunat de Politia Mihai Bravu  ca au fost gasite  o parte  din bunuri , sens în care s-a deplasat în aceasta localitate  si a recunoscut o parte  din bunurile apartinând partii civile , de la politie spunându-i-se  ca este posibil ca autorul furtului sa fie  F.D. , deoarece la acesta  s-au gasit  o parte  din bunurile partii civile , el personal recunoscând o bormasina  normala  pe care o avea sotul partii  civile înainte dea pleca în strainatate  , un flex Bosch  mic  , un flex mare , câteva chei , bunuri care se aflau la sediul Politiei Mihai Bravu .

M.D. a declarat ca , a auzit  ca persoana care l-a ajutat  pe B.M.  sa aseze în beci bunurile era inculpatul , valoarea bunurilor sustrase de inculpat  , din  informatiile politiei  ,se ridica la suma  de 16.000 euro , considerând  ca este o valoare reala  întrucât  sunt scule  foarte scumpe .

În opinia s-a  considera martorul ca s-au recuperat bunuri în valoare de 1.000-1.500 euro  , iar majoritatea sculelor  pe care le trimitea  B.M. , care lucra într-un santier naval  si câstiga între 2.500 -3.000 euro  ,  erau noi .

Audiat la termenul din 27 mai 2010  , martorul C.D.  a declarat  instantei ca a lucrat cu B.M.  din luna august 2007 pâna în septembrie  2008, iar actualmente  lucreaza cu acesta in Italia  si are cunostinta de faptul ca  B.M.  , în perioada cât au lucrat împreuna  avea un salariu de peste 4000 euro  lunar .Cât a lucrat în Spania cu B.M. acesta a cumparat  din magazin  mai multe scule  care erau noi , respectiv 9 flexuri mici Bosch profesionale , 11 bucati flexuri mari Bosch , 2 percutante  Bosch pentru betoane , 2 aparate de sudura  unul electric unul  argon  si cabluri .

A mai declarat martorul ca  a fost prezent când  B.M. a cumparat aceste bunuri pe care le-a trimis în tara deoarece dorea sa-si deschida  o firma în România .Bunurile erau trimise  cu  microbuzul  unei persoane din Niculitel  care îi era cumatru lui B.M. .

Bunurile nu erau cumparate toate odata , fiind achizitionate pe rând .Acestea erau cumparate  cu acte  care erau introduse în cutia  bunului  care pleca în România .

A aratat martorul ca un flex mic  avea o valoare între 130-180 euro  , depinzând de magazinul de unde îl cumparai , flexul mare  avea o valoare de 280 euro .B.M.  a mai cumparat o masina de ascutit  lanturi  , drujba , prize , întrerupatoare , neavând cunostinta  sa fi achizitionat si alte bunuri în perioada  susmentionata .De la sotia lui  stia ca  au fost furate bunuri  , în speta cele achizitionate de B.M. , iar de la B.M.  stie ca valoarea  bunurilor achizitionate era de 16.000-18.000 euro conform calculelor pe care acesta si le-a  facut .

Nu cunoaste  ce bunuri i-au fost furate lui B.M.  si nici valoarea acestora  întrucât el era plecat din tara , B.M. fiind cel care i-a  spus  ca i-au fost furate  mai multe bunuri  , flexurile , bormasinile , aparatele  de sudura  , iar de la sotia sa  stie  ca a fost recuperat un flex  , o bormasina si o masina de ascutit lanturi de drujba .

La acelasi termen de judecata  a fost audiat si martorul A.I. care a declarat instantei  ca  a lucrat  împreuna cu sotul partii civile în perioada august – noiembrie 2007  în Spania  în localitatea  Espatron  la o centrala electrica  în constructie  si cunoaste ca  B.M.  avea un salariu de aproximativ 3000 euro pe luna , fiind un intermediar al patronului , dar au fost cazuri  când acesta  câstiga  si peste 3000 euro pe luna atunci când  efectua ore suplimentare , iar patronul  ne asigura cazarea si masa .

Martorul  a aratat ca are cunostinta ca B.M.  a cumparat de la un magazin  unde se vindeau scule  industriale  mai multe bunuri  , respectiv 9 flexuri  mari  , un set de 11 flexuri mici  marca Bosch , 3 masini de gaurit marca Bosch , iar cu alta ocazie  acesta a mai achizitionat o  masina de ascutit  lanturi de drujba , o masina de sudat în plastic  , o masina de sudat în argon , o masina de înfiletat electrica , cu mentiunea ca toate aceste bunuri erau noi  si au fost achizitionate  în perioada 15 august – 10 noiembrie 2007 perioada  în care el a lucrat cu B.M. , despre alte bunuri neavând cunostinta  .Dupa data de 1o noiembrie  B.M. a ramas în continuare  la munca , iar el a plecat .

De achizitionarea acestor bunuri , a declarat martorul ca are cunostinta, deoarece  mergea împreuna cu B.M. la magazin  si îl ajuta sa le transporte  la masina  întrucât faceau naveta  între locul de munca  si localitatea Alcanis unde locuiau , iar în tara  B.M. a trimis aceste bunuri  cu microbuzul  unei persoane  numita M. .

A mai declarat martorul ca aceste bunuri nu au fost achizitionate toate odata , ele fiind achizitionate pe rând  în perioada august-noiembrie 2007  si erau trimise  în tara  în ordinea achizitionarii .Bunurile erau cumparate cu acte  si erau trimise  împreuna cu bunurile în tara , valoarea acestor bunuri a fost între  16.000 – 18.000 euro , lucru pe care-l cunoaste de la B.M.  care a facut un calcul  al valorii lor. El a cumparat  un flex Bosch cu suma de 230 euro  si o bormasina Bosch  pe care a dat 160 euro .

În  anul 2007 , martorul a declarat ca a revenit în tara  iar în anul 2008 sau 2009 B.M. i-a spus  ca bunurile achizitionate  în Spania i-au fost  furate  , neavând cunostinta cine i le-a furat , nu cunoaste motivul pentru care B.M.  a achizitionat un numar atât de mare  de scule , nu l-a întrebat pe acesta de ce cumpara  asemenea scule din Spania  si nu le cumpara din România, dupa parea sa  considera martorul ca poate  scule  din Spania erau  mai performante .

La 01 aprilie 2010 , partea civila B.V.  a depus  la dosar  o adeverinta eliberata de firma Simi SRL din Italia din care rezulta ca sotul sau , numitul B.M., este angajatul firmei respective din 19.03.2007 si extrase bancare din perioada 01.01.2007 – 01.12.2009.

Din ansamblul probator  administrat în cauza  instanta retine ca inculpatul  F.D.  se face vinovat de savârsirea infractiunilor retinute în sarcina sa , în speta , infractiunea de furt calificat , prev.de disp.art. 208-209 lit.g,i,cod penal  si infractiunea de producere , importul , detinerea , comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasa monofilament în apele continentale si în apele maritime interioare , prev,.de disp. art.64 lit.m din OUG 23/2008  cu aplicarea artr.33 lit.a cod penal .

Având în vedere  ca inculpatul,  cu ocazia audierii  în cursul  urmaririi penale a avut o atitudine sincera în recunoasterea faptelor , ca este  infractor primar ,  urmeaza a face aplicarea disp.art.74 cod penal  , art.76 lit.c cod penal  si art.76 lit.f cod penal , precum si a dispozitiilor art.art.33 lit.a  cod penal  si art.34 lit.d,cod penal faptele fiind savârsite în concurs real , urmând  a-l condamna pe inculpatul F.D.  la 1 an si 6 luni închisoare .

În baza art.81 cod penal  se va dispune suspendarea  conditionata  a executarii pedepsei  aplicate prin prezenta  sentinta .

În baza art.82 cod penal  termenul de încercare  se va compune  din durata pedepsei aplicate  prin prezenta  sentinta la care  se va adauga un interval  de timp de 2 ani .

Se  va atrage atentia inculpatului asupra disp. art.83 cod penal  si art.85 cod penal.

În baza art.71 cod penal se va aplica inculpatului  pedeapsa  accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II lit.b cod penal.

În  baza art.71 al.5 cod penal  pe durata suspendarii  conditionate  a executarii pedepsei  închisorii se suspenda  si executarea pedepselor accesorii .

Partea vatamata B.V. , s-a constituit parte civila cu suma d 14.000 euro , reprezentând contravaloarea obiectelor furate de inculpat , respectiv 9 flexuri mari , 11 flexuri mici , 2 bormasini mari , 3 bormasini mici , precum sui a altor bunuri  , fiindu-i restituite doar 2 bormasini mari si 2 bormasini mici.

Din ansamblul probator , instanta retine ca B.V. a facut dovada cu declaratiile martorilor M.D., C.D. si A.I. , a bunurilor achizitionate si trimise în tara de sotul ei B.M. , dar partea vatamata nu a facut dovada ca toate aceste bunuri  au fost furate de inculpat  , întrucât în actul de inculpare si din probele dosarului nu se retine si nu rezulta ca inculpatul F.D. a furat bunurile în mai multe rânduri .

Se retine în rechizitoriu si declara si inculpatul în cursul urmaririi penale  ca în noaptea de 14/15 mai 2008  a intrat în beci de unde a luat  unelte electrice  pe care le-a încarcat într-o geanta de rafie  , ori instanta apreciaza ca ,  într-o asemenea geanta , nu aveau cum sa încapa toate bunurile enumerate  de partea vatamata a fi furate  , precum si cele enumerate de martori ca fiind achizitionate si trimise în tara de B.M..

Bunurile enumerate de inculpat în declaratia sa din cursul urmaririi penale , recunoscute a fi furate de la  B.V. , au fost gasite cu ocazia perchezitiei domiciliare , efectuate la domiciliul inculpatului  , bunuri care au fost restituite partii vatamate.

Inculpatul a fost de acord  sa o despagubeasca pe B.V.  cu suma de 700 lei  Ron reprezentând contravaloarea unor scule electrice ,iar în cursul urmaririi penale , numitul C.Gh.  a declarat ca a cumparat de la numitul S.D.  , care la rândul sau a cumparat de la F.D. un aparat de sudura si un  flex mic ,pe acesta din urma restituindu-l partii vatamate , iar aparatul de sudura fiind dat la fier vechi .

Fata de aceste declaratii si de considerentele expuse mai sus , instanta va admite în parte  cererea de pretentii civile a partii civile B.V..

Va obliga  inculpatul la plata sumei de 700 lei cu titlu de pretentii civile si la  restituirea unui aparat de sudura  catre B.V..

Onorariu avocat oficiu  de 200 lei  pentru avocat M.C.  va fi suportat din  fondurile  Ministerului Justitiei si Libertatilor  Cetatenesti .

Potrivit dispozitiilor art.191  cod procedura penala urmeaza a  obliga  inculpatul la  300 lei cheltuieli  judiciare catre  stat .