Constituirea unei garanţii mobiliare după data deschiderii procedurii. Lipsa acordului judecătorului sindic. Nulitate.
Potrivit art. 86 pct. 5 din Titlul VI al Legii nr. 99/1999, orice constituire de garanţii reale mobiliare după deschiderea procedurii de reorganizare judiciară sau de faliment al debitorului este nulă, cu excepţia cazului în care a fost încuviinţată de judecătorul sindic ori a cazurilor prevăzute de lege.
Contractul de garanţie mobiliară reală, în temeiul căruia creditoarea - societate bancară a formulat cererea de înscriere pe tabelul obligatiilor debitoarei în faliment, a fost încheiat la 07.12.2000, deci ulterior datei de 20.11.2000 la care s-a dispus deschiderea procedurii reorganizării judiciare şi a falimentului.
Contestaţia lichidatorului faţă de natura de creanţă garantată a sumelor invocate, este întemeiată.
Art. 86 pct. 5 din Titlul VI al Legii nr. 99/1999 prevede că orice constituire de garanţii reale mobiliare după deschiderea procedurii de reorganizare judiciară sau de faliment al debitorului este nulă, cu excepţia cazului în care a fost încuviinţată de judecătorul sindic ori a altor cazuri prevăzute de lege.
Acest text, în acord cu prevederile art. 40 din Legea nr. 64/1995 republicată, interzice constituirea de garanţii reale mobiliare asupra bunurilor din averea debitoarei, ori în speţă, creditoarea nu a obţinut acordul judecătorului sindic pentru efectuarea acestei operaţiuni juridice.
(sentinţa civilă nr. 593 COM/ 06.02.2002, irevocabilă prin nerecurare)
Curtea de Apel Târgu Mureș
Legea nr. 85/2006, republicată.Îndeplinirea condiţiilor legale cerute pentru deschiderea procedurii insolvenţei trebuie să se raporteze la momentul introducerii cererii creditoarei
Tribunalul Arad
Procedura insolvenţei
Tribunalul Gorj
Procedura insolvenţei
Tribunalul Neamț
ANULARE PLATA ANTICIPATA CONFORM ART. 80 ALIN. 1 LIT F DIN LEGEA 85/2014
Curtea de Apel Târgu Mureș
Legea nr. 85/2006, republicată. Acordarea cheltuielilor de procedură efectuate de lichidatorul judiciar