Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamant M. I.L, reclamant M. S. şi pe pârât S. T., pârât S. E., pârât A. A. M., pârât CONSILIUL LOCAL NUCET - în reprezentarea STATULUI ROMÂN, având ca obiect grăniţuire obligaţia de a face.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă reclamanţii personal , reprezentantul reclamanţilor avocat K. J. , pârâta S. E. , reprezentanta pârâţilor avocat P. D. , lipsă fiind restul pârâţilor .
Procedura legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefier , după care :
Reprezentantul reclamanţilor avocat K. J. solicită a se lua din nou poziţia reclamanţilor .
Reclamantul M. I. personal arată că renunţă la capătul 1 de acţiune privind grăniţuirea şi susţine cererea cu privire la capătul 2 de acţiune cu privire la eliberarea terenului proprietatea sa . Arată că el personal a eliberat terenul proprietatea pârâtei pe care l-a ocupat .
Reclamanta M. S. arată de asemenea că renunţă la capătul 1 şi susţine cererea cu privire la capătul 2 de acţiune .
Reprezentantul reclamanţilor avocat K. J. solicită a se lua act de renunţarea la judecată a reclamanţilor cu privire la capătul 1 de acţiune astfel cum a fost precizată , privind grăniţuirea imobilelor . Nu solicită administrarea altor probe.
Reprezentanta pârâţilor , avocat P. D. nu solicită administrarea altor probe.
În baza art. 150 c.pr. civilă instanţa declară închisă faza probatorie şi acordă părţilor cuvântul pe fond. .
Reprezentantul reclamanţilor avocat K. J. , solicită a se lua act de renunţarea la judecată a reclamanţilor cu privire la capătul 1 de acţiune astfel cum a fost precizată , privind grăniţuirea imobilelor . Solicită admiterea acţiunii , respectiv capătul doi de acţiune , astfel cum a fost precizată , obligarea pârâţilor să-şi ridice construcţiile aflate pe terenul proprietatea reclamanţilor. Solicită compensarea cheltuielilor de judecată .
Reprezentanta pârâţilor avocat P. D. , cu privire la cheltuielile de judecată , arată că reclamanţii au renunţat la capătul 1 de cerere după administrarea unor probe care au necesitat cheltuieli . Solicită obligarea reclamanţilor la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorar avocat şi contravaloarea raportului de expertiză . . Arată că , pârâţii sunt de acord să îşi ridice construcţiile care se află pe terenul proprietatea reclamanţilor .
INSTANŢA
Prin acţiunea civilă înregistrată la această instanţă la data de 02 aprilie 2012 , reclamanţii M. I. şi M. S. au solicitat instanţei , în contradictoriu cu pârâţii S.T. şi S. E. , ca prin hotărârea ce o va pronunţa , să dispună grăniţuirea imobilului cu nr. cadastral 847 înscris în c.f. 50484 provenit din reconversia pe hârtie a CF 1834 Nucet proprietatea reclamanţilor , de imobilele cu nr. top. 654/18 înscris în c.f. 541 Nucet proprietatea pârâţilor , stabilind că linia de hotar ce desparte cele două proprietăţi este linia cadastrală , iar în situaţia în care există unele încălcări ale liniei cadastrale din partea pârâţilor , să dispună să lase reclamanţilor în deplină proprietate şi posesie suprafaţa de teren ocupată în mod abuziv ; să dispună obligarea pârâţilor să-şi ridice construcţiile amplasate pe imobilul proprietatea reclamanţilor , iar în caz contrar să fie autorizaţi reclamanţii să facă acest lucru pe cheltuiala pârâţilor ; cu cheltuieli de judecată .
În motivarea acţiunii reclamanţii arată că, imobilul cu nr. cadastral 847 înscris în c.f. 50484 Nucet , provenit din reconversia pe hârtie a CF 1834 Nucet şi imobilul cu nr. top. 654/18 înscris în c.f. 541 Nucet se găsesc în intravilanul localităţii Nucet . Reclamanţii deţin în proprietate imobilul identificat cu nr. cadastral 847 , înscris în c.f. 50484 Nucet , iar pârâţii deţin în proprietate imobilul cu nr. top. 654/18 înscris în c.f. 541 Nucet .
Pe o parte din imobilul cu nr. cadastral 847 , înscris în c.f. 50484 Nucet , proprietatea reclamanţilor , pârâţii îşi au amplasate construcţiile , folosind acest teren .
Reclamanţii mai arată că ,au comunicat o notificare pârâţilor , solicitându-le să-şi ridice construcţiile amplasate pe proprietatea lor , notificare care a rămas fără nici un răspuns .
În drept reclamanţii invocă dispoziţiile art. 560 Noul cod civil . Cererea este legal timbrată cu suma de 110 lei taxă judiciară de timbru şi 0,30 lei timbre judiciare mobile .
În susţinerea acţiunii reclamanţii depun la dosar copie in extenso după c.f. 541 Băiţa , extras de c.f. 50484 Nucet , notificarea comunicată pârâţilor .
La termenul de judecată din 21 iunie 2012 reclamanţii au depus la dosar completare şi precizare de acţiune prin care solicită introducerea în cauză a pârâtei S. A. .
De asemenea , reclamanţii mai solicită ca instanţa să dispună grăniţuirea imobilului cu nr. cadastral 847 înscris în c.f. 50484 provenit din reconversia pe hârtie a c.f. vechi 1834 Nucet proprietatea reclamanţilor şi faţă de imobilul cu nr. top. 654/19 înscris în c.f. 50531 Nucet, provenit din reconversia pe hârtie a c.f. 900 Băiţa proprietatea pârâtei , stabilind că linia de hotar ce desparte cele două proprietăţi este linia cadastrală , iar în situaţia în care există unele încălcări ale liniei cadastrale din partea pârâtei ,să dispună să lase reclamanţilor în deplină proprietate şi posesie suprafaţa de teren ocupată , procedând la ridicarea construcţiilor amplasate pe imobilul proprietatea reclamanţilor , în caz contrar ,urmând a fi reclamanţi autorizaţi să efectueze acest lucru , pe cheltuiala pârâtei .
În susţinerea completării şi precizării de acţiune reclamanţii depun la dosar copie carte funciară nr. 50531 Nucet provenită din conversia de pe hârtie a CF nr. 900 Băiţa .
Prin întâmpinarea depusă la dosar la data de 27 septembrie 2012 , pârâta A. A. M. (fostă S. ) arată că se opune admiterii acţiunii formulate de reclamanţi , fiind netemeinică şi nefondată .
În motivarea întâmpinării pârâta arată că , nu ocupă nici o suprafaţă de teren aferentă cotei de proprietate a reclamanţilor , lucru care de altfel nu se poate constata decât printr-o expertiză tehnică .
Pârâta arată că , potrivit Deciziei nr. 114/12.10.1990 emisă de Primăria Oraşului Nucet , i-a fost atribuită suprafaţa de 300 mp teren intravilan , identificată cu nr. top. 654/19 , înscrisă în c.f. 900 Băiţa , ulterior devenind CF 50531 Nucet prin conversia de pe hârtie . Acest imobil este lipit de imobilul cu nr. top. 654/18 în suprafaţă de 300 mp , aşa cum rezultă din c.f. 50530 Nucet , provenit din conversia de pe hârtie a c.f. 899 Băiţa , unde proprietar sunt pârâţii de rândul 1 şi 2 S. T. şi S. E., care sunt părinţii săi .
Din anul 1990 a intrat în posesia terenului atât ea cât şi părinţii săi , pârâţii de rândul 1şi 2 , folosind şi îngrădind împreună terenul în suprafaţă de 600 mp .
Prin încheierea de şedinţă din 25 octombrie 2013 s-a dispus efectuarea unui raport de expertiză topografică , conform obiectivelor formulate de către reclamanţi şi pârâţi . Astfel , obiectivele formulate de către reclamanţi :
- identificarea imobilului cu nr. cadastral 847 înscris în c.f. 50484 provenit din conversia pe hârtie a CF 1834 Nucet ;
- identificarea imobilului cu nr. top. 654/18 înscris în c.f. 541 Nucet ;
- identificarea imobilului cu nr. top. 654/19 înscris în c.f. 50531 Nucet provenit din conversia pe hârtie a CF 900 Băiţa ;
- materializarea tuturor construcţiilor ;
- realizarea a două variante , prima în care linia de hotar este linia cadastrală , iar a doua variantă în cazul în care linia cadastrală este încălcată linia de hotar să fie linia de folosinţă cu evidenţierea tuturor suprafeţelor încălcate ,
iar obiectivele pârâţilor :
- identificarea imobilului cu nr. cadastral 847 înscris în c.f. 50484 provenit din conversia pe hârtie a CF 1834 Nucet precum şi identificarea imobilelor cu nr. top. 654/18 înscris în c.f. 541 Nucet , nr. top. 654/19 înscris în c.f. 50531 Nucet provenit din conversia pe hârtie a CF 900 Băiţa aflate în proprietatea pârâţilor S. T. , S. E. şi a celorlalţi coproprietari de CF;
- realizarea grăniţuirii imobilelor ( în situaţia în care acestea se învecinează ) prin stabilirea şi evidenţierea pe schiţa ce urmează a fi întocmită , atât a liniei de folosinţă cât şi a liniei cadastrale ce le desparte pe toată lungimea terenurilor aferente gospodăriei părţilor ;
- să se indice dacă există încălcări ale proprietăţilor din partea vreuneia dintre părţi , arătându-se în mod concret care este suprafaţa încălcată , cui îi aparţine şi care este valoarea acesteia ;
- să se materializeze pe schiţă toate despărţiturile actuale ( garduri , ziduri ) ce separă proprietăţile părţilor , arătându-se expres dacă linia actuală de folosinţă coincide sau nu cu linia cadastrală .
La data de 1 februarie 2013 , s-a depus la dosar Raportul de expertiză topografică efectuat de către expertul B. V. , din a cărui concluzii se reţine că ,numărul cadastral înscris în c.f. 50484 provenit din conversia pe hârtie a CF 1834 Nucet ,este amplasat în intravilanul localităţii Nucet şi este format din nr. top. 654/29 şi 654/30. Numărul topografic 654/18 înscris în c.f. 541 Nucet ,este amplasat în intravilanul localităţii Nucet ; numărul topografic 654/19 înscris în c.f. 50531 Nucet provenit din conversia pe hârtie a CF 900 Băiţa este situat în intravilanul localităţii Nucet ; construcţiile amplasate pe nr. top. 847 sunt construite de reclamantul M. I. , iar construcţiile amplasate pe nr. top. 654/19 sunt construite de pârâtul S. T. . Cele două proprietăţi nu se învecinează şi nu se poate pune în discuţie linia de hotar dintre cele două proprietăţi . De asemenea suprafaţa de 3,26 mp aflat pe conturul 1-2-3-A , reprezintă terenul folosit de reclamantul Matei Ionel din terenul pârâtului S. T. , iar suprafaţa de 11 mp pe conturul 4-6-11-D-10-9-8-7-5-4 ,reprezintă terenul folosit de pârâtul S.T. din terenul reclamantului M. I. . Totodată , expertul arată că reclamantul M. I. este proprietar pe cota de ½ din nr. cadastral 847 Nucet , iar pe cota de ½ parte este proprietar Statul Român .
La termenul de judecată din 7 martie 2013 , a fost introdus în cauză , în calitate de pârât Statul Româna - reprezentat de Consiliul Local Nucet , care prin adresa nr. 687/17.04.2013 depusă la dosar arată că este de acord cu lucrarea de expertiză efectuată în cauză , iar în ceea ce priveşte soluţiona , arată că o lasă la aprecierea instanţei .
La termenul de judecată din 18 aprilie 2013 , s-a dispus efectuarea cercetării la faţa locului pentru data de 14 mai 2013 , când instanţa constată la faţa locului , din discuţiile purtate cu expertul B. V. , cu privire la planul cadastral şi de situaţie , care face parte integrantă din Raportul de expertiză - fila 64 din dosar , că linia imobilelor 654/18 şi 654/19 este frântă deoarece aşa apare pe harta cadastrală , însă la faţa locului se constată că , aliniamentul gardului este în linie dreaptă , fiind amplasat lângă un stâlp de înaltă tensiune , gardul fiind pe fundaţie de beton şi plăci de fier .
Expertul B. V. invederează că , atât familia S. cât şi familia M. , nu respectă limitele cadastrale ale proprietăţilor lor , fiind încălcări din terenul proprietatea Statului Român.
Expertul arată că , astfel cum este materializat pe schiţa din dosar , încălcările familiei Matei din terenul proprietatea pârâţilor Sabău sunt între punctele 1-2-3-A . Încălcările familiei S. din terenul proprietatea familiei M. sunt între punctele 4-5-7-12-11-6 . De asemenea expertul arată că , terenul aparţinând Statului Român este situat între cele două proprietăţi , respectiv ale reclamanţilor şi pârâţilor , astfel că poarta de intrare a familiei S. se află amplasat pe terenul Statului Român . Punctul D materializat pe schiţă este limita între terenul familiei Matei şi Statul Român şi este identificat în teren prin stâlpul porţii familiei S. din partea stângă . Proprietatea familiei M. este pe aliniamentul C-D , punctul D fiind identificat în teren prin stâlpul de la poarta familiei S. .
Instanţa procedează la cercetarea imobilului proprietatea familiei S. , astfel familia S. încalcă din proprietatea familiei M. terenul situat între punctele D- 10(gard)- 9(gard)-8(gard) şi punctul 7(garaj), pe o lăţime de 60 cm , suprafaţa totală ocupată fiind de 11 mp . Între punctele materializate pe schiţă cu D-B-3-A-C , identificate la faţa locului cu poarta de intrare a familiei S. , curte , garaj şi coteţe pentru găini este proprietatea Statului Român .
Instanţa constată la faţa locului , că , aşa cum apare pe schiţă , punctul 2 este colţul garajului din spate , iar punctul 1 este locul unde se finalizează gardul dintre proprietăţi .
Expertul arată că , punctul A de pe schiţă se află la 1 m distanţă de punctul 1 , iar la faţa locului , acesta este situat la finalul gardului din lemn , dintre proprietăţile părţilor până la o construcţie din lemn, pe care este amplasat o bucată din tablă zincată .
Instanţa procedează la cercetarea imobilului familiei M. , constatând că în spatele garajului familiei S. se află o platformă betonată şi coteţ de găini . Din punctul 1 până în punctul A , pe o lăţime de 1 m este proprietatea familiei S. , iar din punctul 2(colţul garajului familiei S.) până la punctul 3 pe o lăţime de 1,12 m , este proprietatea familiei S. , încălcările familiei M. din terenul proprietatea familiei S. fiind în suprafaţă totală de 3,26 mp între punctele 1-2-3-A . De asemenea , expertul arată că în spatele garajului familiei S. , terenul situat între punctele 3-4-C-A ( materializat pe schiţă ) este proprietatea Statului Român. Suprafaţa ocupată de familia M. din terenul proprietatea familiei S. , de 3,26 mp , situat între punctele 1-2-3-A , nu este betonată .
Astfel , garajul familiei Sa. se află pe terenul familiei M. , a Statului Român şi terenul proprietatea sa .
Faţă de raportul de expertiză efectuat în cauză şi constatările de la faţa locului , la termenul de judecată din 13 iunie 2013 reclamanţii personal au arătat că renunţă la judecarea capătului 1 din acţiunea principală şi precizarea de acţiune cu privire la grăniţuirea imobilelor , menţinându-şi capătul 2 de cerere cu privire la ridicarea construcţiilor pârâţilor de pe terenul proprietatea lor .
Analizând întreg materialul probator de la dosar , instanţa reţine în fapt următoarele :
Având în vedere că la termenul de judecată din 13 iunie 2013 reclamanţii personal au arătat că renunţă la judecarea capătului 1 din acţiunea principală şi precizarea de acţiune cu privire la grăniţuirea imobilelor , urmează ca în baza art. 246 c.pr. civilă să ia act de aceasta .
În ceea ce priveşte capătul doi din acţiunea reclamanţilor , astfel cum a fost precizată , instanţa reţine că numărul cadastral 847 înscris în c.f. 50484 provenit din conversia pe hârtie a CF 1834 Nucet , este amplasat în intravilanul localităţii Nucet şi este format din nr. top. 654/29 şi 654/30. Numărul topografic 654/18 înscris în c.f. 541 Nucet este amplasat în intravilanul localităţii Nucet ; numărul topografic 654/19 înscris în c.f. 50531 Nucet, provenit din conversia pe hârtie a CF 900 Băiţa , este situat în intravilanul localităţii Nucet .Construcţiile amplasate pe nr. top. 847 sunt construite de reclamantul M. I. , iar construcţiile amplasate pe nr. top. 654/19 ,sunt construite de pârâtul S. T. . Cele două proprietăţi nu se învecinează , deoarece sunt despărţite de o porţiune de teren aparţinând Statului Româna , pe care este amplasat cotă parte din garajul aparţinând familiei S. .
Conform raportului de expertiză topografică întocmit de expertul B. V. , precum şi din constatările instanţei cu ocazia cercetării la faţa locului , suprafaţa de 3,26 mp aflat pe conturul 1-2-3-A reprezintă terenul folosit de reclamantul M.I. din terenul pârâtului S.T. , iar suprafaţa de 11 mp pe conturul 4-6-11-D-10-9-8-7-5-4 reprezintă terenul folosit de pârâtul S. T. din terenul reclamantului M. I. . Totodată , expertul arată că reclamantul M. I. este proprietar pe cota de ½ din nr. cadastral 847 Nucet , iar pe cota de ½ parte este proprietar Statul Român .
Faţă de cele de mai sus , având în vedere că pârâţii ocupă suprafaţa de 11 mp pe conturul 4-6-11-D-10-9-8-7-5-4 din terenul reclamanţilor M. I. şi S. , faţă de dispoziţiile art. 555 Noul cod civil ,urmează a admite acţiunea formulată şi precizată de reclamanţi şi va obliga pârâţii S. T. , S. E. şi A. A. M. să-şi ridice construcţiile amplasate pe imobilul proprietatea reclamanţilor , aflat pe aliniamentul :4-5-7-12-11-6 , în caz contrar autorizează reclamanţii să efectueze aceste lucrări pe cheltuiala pârâţilor .
În ceea ce priveşte cererea formulată de pârâţi pentru obligarea reclamanţilor la plata cheltuielilor de judecată , instanţa consideră că, faţă de faptul că pârâţii au fost puşi în întârziere şi nu au fost de acord cu acţiunea reclamanţilor privind ridicarea construcţiilor , decât după efectuarea raportului de expertiză topografică , nu sunt îndeplinite dispoziţiile art. 275 c.pr. civilă, ci dispoziţiile art. 274 coroborat cu art. 276 c.pr. civilă , motiv pentru care va dispune compensarea cheltuielilor de judecată suportate de părţi .
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
În baza art. 246 c.pr. civilă
Ia act de renunţarea la judecată formulată şi precizată de reclamanţii M.I. , M. S. - în contradictoriu cu pârâţii S. T. , S. E. - , A.(S.) A. M. - ., CONSILIUL LOCAL NUCET - ÎN REPREZENTAREA STATULUI ROMÂN privind grăniţuirea imobilului cu nr. cadastra 847 înscris în c.f. 50484 provenit din reconversia pe hârtie a c.f. 1834 Nucet proprietatea reclamanţilor faţă de imobilul cu nr. top. 654/18 înscris în c.f. 541 Nucet proprietatea pârâţilor .
Admite acţiunea formulată şi precizată de reclamanţii M. I. -, M. S. în contradictoriu cu pârâţii S. T., S.E.- , A. (S.) A. M. - CONSILIUL LOCAL NUCET - ÎN REPREZENTAREA STATULUI ROMÂN şi în consecinţă :
Obligă pârâţii S T , S.E şi A. A. M. să-şi ridice construcţiile amplasate pe imobilul proprietatea reclamanţilor , aflat pe aliniamentul :4-5-7-12-11-6 , în caz contrar autorizează reclamanţii să efectueze aceste lucrări pe cheltuiala pârâţilor .
Compensează cheltuielile de judecată suportate de părţi .
Cu recurs în 15 zile de la comunicare .
Pronunţată în şedinţă publică azi 13 iunie 2013 .
Curtea de Apel Timișoara
Cerere de grăniţuire şi revendicare. Defuncţi înscrişi în cartea funciară. Calitatea procesuală a Statului Român
Tribunalul Călărași
Apel civil. Autoritate de lucru judecat.
Curtea de Apel Constanța
Actiune in granituire si revendicare. Caracterul accesoriu al capatului de cerere privind granituirea. Calificarea caii de atac careia îi era supusa hotarârea instantei de fond, dupa valoarea bunului revendicat. Incidenta art. 2821 Cpc.
Judecătoria Bacău
Grăniţuire
Judecătoria Târgu Jiu
grăniţuire, revendicare şi rectificare înscriere carte funciară