Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 10216 din 21.12.2012


Plângere contravenţională

1. Obiectul acţiunii şi susţinerile petentului

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 26.09.2012, petentul a formulat plângere contravenţională împotriva procesului-verbal de contravenţie, prin care a solicitat anularea procesului – verbal.

În motivarea cererii, petentul a recunoscut că la momentul în care el a ieşit din sensul giratoriu, un pieton s-a angajat în traversarea trecerii de pietoni, însă a invocat că fapta nu a fost corect încadrată de agentul de poliţie, deoarece petentul nu a determinat modificarea bruscă a direcţiei de deplasare a pietonului, a vitezei ori oprirea sa, aşa cum prevede art. 6 pct. 1 din OUG 195/2002.

2. Apărările formulate

 Organul din care face parte agentul constatator a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii, menţinerea procesului-verbal şi a sancţiunilor aplicate. A precizat, în esenţă, următoarele:

a) fapta a fost constatată cu propriile simţuri de către agentul constatator, potrivit art. 109 alin.1 din OUG 195/2002

b) procesul-verbal respectă toate condiţiile prevăzute de art. 17 din OG 2/2001, iar agentul constatator a încadrat fapta şi a aplicat în mod corespunzător şi corect prevederile legii.

3. Probatoriul administrat

Au fost încuviinţate şi administrate următoarele mijloace de probă:

-proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei -fila 4,

-raportul agentului constatator din 06.11.2012 - fila 29,

-planşa foto – filele 30-31

- atestat operator Autovision pentru Agent- şef F R- fila 32

- buletin de verificare metrologică din 05.04.2012, pentru aparatul radar montat pe Dacia Logan MCV - fila 33

- înregistrare video pe suport CD – fila 34 .

4. Situaţia de fapt

A. În procesul-verbal s-a reţinut că în data de 22.09.2012, ora 10:10, pe trecerea de pietoni de la sensul giratoriu format la strada I.L.Caragiale cu Bdul Unirii, petentul a condus autoturismul Toyota şi nu a oprit autovehiculul pentru a acorda prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea străzii dinspre partea dreaptă a sa, pe sensul de mers al autovehiculului, atunci când pietonul traversa pe marcajul rutier pietonal regulamentar. Abaterea a fost filmată cu aparatul radar autovision montat pe auto

S-a reţinut că fapta este prevăzută de art. 135 lit. h din HG 1391/2006 şi sancţionată de art. 100 alin.3 lit. b din OUG 195/2002.

Au fost stabilite următoarele sancţiuni: 4 puncte-amendă, respectiv 280 de lei şi reţinerea permisului de conducere. Petentul a semnat procesul-verbal şi a făcut următoarea obiecţiune: „Pietonul s-a angajat în traversare concomitent cu mine când eram pe trecerea de pietoni şi nu l-am încurcat”.

B. Din raportul agentului constatator FR reiese că şoferul autoturismului era C CĂ.

5.Reglementări incidente

A. HG 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

ART. 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

OUG 195/ 2002 privind circulaţia pe drumurile publice

ART. 6

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

1. acordare a priorităţii - obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;

ART. 100

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

ART. 109

(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră.

C.OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor

ART. 16

(1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate;

ART. 21

(3) Sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.

ART. 34

(1) Instanţa competentă să soluţioneze plângerea, după ce verifică dacă aceasta a fost introdusă în termen, ascultă pe cel care a făcut-o şi pe celelalte persoane citate, dacă aceştia s-au prezentat, administrează orice alte probe prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal, şi hotărăşte asupra sancţiunii, despăgubirii stabilite, precum şi asupra măsurii confiscării.

 (2) Dacă prin lege nu se prevede altfel, hotărârea judecătorească prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la secţia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Recursul suspendă executarea hotărârii.

6. Motivarea soluţiei

A. Cu privire la legalitatea şi temeinicia procesului-verbal

În ceea ce priveşte situaţia de fapt, instanţa constată că din înregistrarea video reiese că pietonul a mers normal pe trecerea de pietoni şi nu a fost nevoit să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească. Prin urmare, petentului nu îi poate fi imputată fapta de a nu acorda prioritate de trecere, în sensul dat de legiuitor acestei noţiuni conform art. 6 pct.1 din OUG195/2002.

Având în vedere situaţia de fapt reţinută şi că elementul material al contravenţiei prevăzută de art. 100 alin.3 lit.b din OUG 195/2002 constă în neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, instanţa apreciază că plângerea formulată de petent este întemeiată şi că procesul-verbal de contravenţie nu corespunde adevărului, urmând a fi anulat. În consecinţă, instanţa va anula sancţiunile aplicate prin procesul-verbal contestat, respectiv amenda de 280 de lei şi cele 4 puncte de penalizare. 

B. Cu privire la reţinerea permisului de conducere

În baza art. 34 alin.1 din OG 2/2001, instanţa trebuie să verifice atât legalitatea şi temeinicia procesului-verbal, cât şi sancţiunea aplicată – cea principală şi cea complementară.

ART. 109 din OUG 195/2002 stabileşte regula conform căreia constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier.

ART. 111 alin (1) lit. c) din OUG 195/2002 prevede că permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3).

ART. 180 alin.1 din HG 1391/2006 stabileşte că în cazul în care constată încălcări ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: … numărul punctelor-amendă aplicate şi valoarea acestora, … sancţiunea contravenţională complementară aplicată şi/sau măsura tehnico-administrativă dispusă… .

Conform ART. 96 din OUG 195/2002, (1) Sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.

(2) Sancţiunile contravenţionale complementare sunt următoarele:

a) aplicarea punctelor de penalizare;

b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat…

Din dispoziţiile legale menţionate anterior, rezultă că sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat, se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.

Instanţa constată că în procesul-verbal seria nu se face nicio referire cu privire la suspendarea exercitării dreptului de a conduce, nefiind aplicată această sancţiune. Singura menţiune se face în întâmpinare, unde se precizează că s-a luat şi măsura tehnico-administrativă de reţinere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Având în vedere că prin procesul-verbal nu s-a aplicat sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce şi că această sancţiune nu poate fi aplicată ulterior, măsura tehnico-administrativă a reţinerii permisului de conducere rămâne fără obiect, neavând nicio finalitate. Prin urmare, instanţa va dispune anularea măsurii tehnico-administrative a reţinerii permisului de conducere.

7.Calea de atac

Conform art. 34 alin. 2 din OG2/2001, prezenta sentinţă poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.