Infractiuni pe drumuri publice

Sentinţă penală 16 din 06.01.2011


INSTANTA

La data de 02.12.2010, prin rechizitoriul din dosarul  nr. x/2010, Parchetul de pe langa Judecatoria B, a dispus trimiterea in judecata, a inculpatului  B A, pentru savarsirea infractiunii  de contrabanda  prev. de art. 270, alin. 2, lit. b  din  Legea  86/2006.

In actul de sesizare al instantei se retine faptul ca inculpatul B A a introdus in tara, de doua ori in decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, bunuri care trebuie plasate sub un regim vamal.

In cursul urmaririi penale inculpatul a avut o atitudine sincera, recunoscand  savarsirea  faptelor pentru care a fost trimis in judecata, pozitie pe care si-au mentinut-o si in cursul procesului penal,  si solicitand  instantei  a proceda la judecarea cauzei doar pe baza  probelor  adiminstrate  in cursul  urmaririi penale , probe  pe care  le cunoaste  si le insuseste.

Din analiza actelor si probelor existente la dosar, instanta retine urmatoarele:

In ziua de 05.08.2010, in jurul orei 04.00, inculpatul B A a intrat in Romania prin Punctul de Frontiera O cu autocarul marca Mercedes, inmatriculat in Republica Moldova cu nr. X, pentru a merge in Italia.

Dupa  trecerea  frontierei, pe raza loc. Murgeni, la intersectia DN 24  A cu DN 26, autocarul susmentionat condus de numitul C V si avand insotitor pe inculpat, a fost oprit de organele politiei de frontiera din cadrul S.P.F. Falciu, care efectuau activitati specifice in zona frontierei de est a Romaniei.

Cu aceasta ocazie, procedandu-se la efectuarea unui control asupra bagajelor calatorilor si ale personalului care deservea autocarul s-a constatat ca inculpatul B A nu declarase la controlul de frontiera cantitatea de 130 pachete de tigari, din care 100 pachete marca GLAMOUR, 19 pachete marca LM si 11 pachete marca PARLAMENT, astfel ca gasindu-i-se aceste tigari in bagaje s-a procedat la confiscarea acestora si sanctionarea contraventionala a inculpatului cu amenda in suma de 5.000 lei.

In ziua de 12.08.2010, in jurul orei 04.00, inculpatul B A a intrat din nou in Romania prin Punctul de Frontiera O cu acelasi autocar susmentionat si remorca CAS.864, schimband de aceasta data itinerarul de deplasare, prin loc. Balabanesti, jud. Galati.

In timp ce se deplasau pe DJ 242, pe raza localitatii Grivita, la volanul autocarului aflandu-se de aceasta data conducatorul auto X, au fost opriti de catre lucratorii politiei de frontiera din cadrul S.P.F. F – apartinand I.J.P.F. V, care efectuau controale pe comunicatia Galati – Balabanesti – Barlad.

Procedandu-se din nou la controlul bagajelor s-a constatat ca de aceasta data, inculpatul introdusese ilegal in Romania prin punctual de frontiera susmentionat, cantitatea de 46 pachete de tigari fara a le declara la vama, desi avea cunostinta ca plafonul vamal nu permite introducerea in tara, decat maxim doua pachete de tigari, de persoana. Cantitatea respectiva de tigari a fost descoperita de catre lucratorii politiei de frontiera in bagajele personale ale inculpatului si constau in 16 pachete de tigari marca PARLAMENT si 30 pachete de tigari marca LM, situatie in care acestea i-au fost ridicate de catre organele vamale din cadrul Biroului Vamal Vaslui, pe baza de adeverinta de retinere a bunurilor si luate in custodie pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Din verificarile efectuate la Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale I a rezultat ca valoarea cantitatii de 176 pachete de tigari de diferite marci este de 245,44 lei, iar taxele vamale si fiscale sunt in valoare de 1657 lei , suma  cu care  s-a  constituit  parte  civila  in cursul  procesului  penal.

Situatia de fapt prezentata mai sus a fost retinuta de instanta ,asa cum ea rezulta din procesele verbale de depistare si de constatare a faptelor,  adeverintele  de  retinere  si ridicare  a bunurilor, procesele  verbale  de constatare  a contraventiilor, declaratiile martorilor coroborate cu declaratiile inculpatului. 

Potrivit  art. 270, alin. 2, lit. b din Legea 86/2006 -  Constituie  infractiune de  contrabanda  introducerea  in  sau  scoaterea  din  tara, de doua  ori  in  decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mica de 20.000 lei in cazul produselor supuse accizelor si mai mica de 40.000 lei in cazul  celorlalte  bunuri  sau  marfuri;

Fata de situatia de fapt retinuta mai sus si textul de lege aratat,instanta apreciaza ca a fost dovedita savarsirea de catre inculpat, cu vinovatie, a infractiunii  de  contrabanda  prev. de art. 270, alin. 2, lit. b  din  Legea  86/2006, si va aplica inculpatului  o pedeapsa cu inchisoarea  sub minumul special, astfel cum el  rezulta  din aplicarea reducerii  cu o treime  potrivit  dispozitiilor  art. 320  ind. 1 alin. 7  Cod procedura  penala, iar la individualizare instanta urmand a avea in vedere: gradul de pericol social al faptelor savarsite, lipsa antecedentelor penale, atitudinea sincera, persoana si conduita faptuitorului.

In temeiul  art.71 alin. 2 Cod penal, va interzice inculpatului  drepturile prevazute de art.64 lit. a – teza. II, b, Cod penal pe durata executarii pedepsei.

Potrivit art. 81 alin. 1 Cod penal – instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

- pedeapsa aplicata este inchisoare de cel mult 3 ani sau amenda.

- infractorul nu a mai fost  condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni,afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prev. in art. 38 Cod penal.

- se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins fara executarea acesteia.

Constatand ca inculpatul B A nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 6 luni si apreciind ca scopul pedepsei  aplicate inculpatului  poate fi atins fara executarea acesteia, instanta va suspenda conditionat executarea pedepsei aplicate inculpatului si-i va pune in vedere disp. art. 83 Cod penal, stabilindu-i un  termen  de  incercare.

In temeiul art.71 alin. 5 Cod penal, va suspenda pedeapsa  accesorie, a interzicerii  drepturilor  prevazute de art.64 lit. a – teza. II, b  pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii aplicate inculpatului.

Constatand ca intre prejudiciul cauzat partii vatamate Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Autoritatea  Nationala a Vamilor – directia regionala I, si faptele retinute in sarcina inculpatului B A, exista  legatura de cauzalitate, fiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998, 999 Cod civil, instanta va admite actiunea civila a acesteia si va obliga pe inculpat la plata sumei  de  1657 lei  daune  materiale, reprezentand  taxele  vamale  si fiscale  datorate statului.

In temeiul art.191 Cod procedura penala, va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in prezenta cauza, iar  contravaloarea  asistentei juridice din oficiu acordata inculpatului, va fi suportata din fondurile  Ministerului  Justitiei.

1