Infractiuni

Sentinţă penală 486 din 25.10.2011


INSTANTA

La data de 22.07.2011 cu nr. X s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr.X2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului C R V pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de contrabanda si detinere in afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcarii , fara a fi marcate sau marcate necorespunzator fapte prev. de art.270 alin.3 din Legea nr.86/2006 si art.296 ind.1 alin.1 lit.l din Legea nr. 571/2003 modif. cu aplic. art. 33 lit. a Cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca in data de 27.01.2011 , inculpatul s-a deplasat cu autoturismul sau cu nr. X , in talciocul din Mun. B de unde a achizitionat cantitatea de 980 pachete tigari cu timbru de Rep. Moldova ,de la persoane ce desfasoara activitati ilicite , cu suma de 6000 lei , cunoscand in acest mod ca sunt de contrabanda , tigari pe care le-a transportat la domiciliulsau, iar ulterior cand urma sa le comercializeze unei alte persoane , pentru a castiga suma de 300 lei , fara a fi autorizat in acest sens , a fost identificat de catre organele de politie.

Din probatoriul administrat in cauza la urmarirea penala , cunoscut si insusit in totalitatae de inculpat , instanta retine urmatoarea situatie de fapt.

Lucratorii din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor - Politia Mun B,  s-au sesizat din oficiu fata de numitul C R V , sub aspectul savarsirii infractiunilor de contrabanda si detinere in afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcarii , fara a fi marcate sau marcate necorespunzator .

In urma verificarilor efectuate s-a  stabilit ca la data de 27.01.2011 , inculpatul a fost oprit in trafic si la controlul efectuat in masina in prezenta martorului asistent s-au gasit un  numar de 980 pachete de tigari, marca L M  de provenienta din Republica Moldova.

Fiind audiat cu privire la aspectele sesizate , conducatorul autoturismului , inculpatul C R V , a declarat ca a achizitionat pachetele de tigari din Talciocul din B pentru a le revinde ulterior altor persoane pentru o suma mai mare de bani.

Acesta a precizat ca a luat legatura  cu o persoana pe nume „Sumi” caruia  i-a dat suma de 6.000 lei , primita de la o alta persoana avand porecla  „Sucarina” achizitionand aproximativ 1.000 pachete tigari .

Inculpatul C R V a achizitionat , detinut si transportat , cu autovehiculul proprietate proprietate personala , marca Skoda Octavia cu nr. X , cele 980 pachete tigari achizitionate de la numitul „Sumi” cunoscand ca acesta comercializeaza tigari de provenienta Republica Moldova fara a fi autorizat in acest sens , deoarece le vindea mai ieftin ca cele din comert respectiv circa 6 lei/pachet , fata de 11,5 lei/pachet utilizat de catre comerciantii autorizati.

Tranzactia a avut loc in data de 27.01.2011 , in jurul orelor 11.00 , in talcioc  si dupa remiterea pachetelor de tigari , cei doi nu au mai avut alte discutii.

Dupa ce a pus tigarile de provenienta Republica Moldova in portbagajul autovehiculului proprietate , inculpatul C R V  s-a deplasat la domiciliul sau , unde a asteptat sa fie sunat de catre „Sumi” pentru a-i preda marfa achizitionata.

In jurul orelor 11.00 , s-a deplasat cu autovehiculul proprietate personala , marca Skoda Octavia cu nr. X , impreuna cu fratele sau A , in centrul Mun B , pentru ca acesta sa „schimbe niste bani”, iar in trafic a fost oprit de catre organele de politie , care au constatat ceea ce transporta in portbagaj.

Fratele sau A nu cunostea nimic legat de tranzactia efectuata de catre el si nici ce transporta in portbagaj , iar organele de cercetare penala prin cercetarile efectuate in cauza nu au putut stabili vreo legatura a acestuia cu comiterea faptelor de care este inculpat.

In vederea stabilirii prejudiciului creat bugetului de stat prin comercializarea acestor tigari , a fost inaintata o adresa catre Directia Regionala pentru accize si operatiuni Vamale I , care a stabilit ca taxele vamale si fiscale datorate pentru cantitatea de 980 pachete de tigari marca LM sunt in cuantum de 8.661 lei.

Martorul X din B  a fost solicitat de catre organele de politie pentru a asista  la numararea pachetelor de tigari.

S-a deplasat in curtea Politiei Mun B unde a observat parcata o masina de culoare gri,  aducandu-i la cunostinta ca apartine unui tanar pe numele de C .

Dupa ce i s-a explicat motivul prezentei sale acolo , impreuna cu proprietarul masinii si lucratorii de politie au constatat ca in interior se aflau un numar de 980 pachete tigari ce aveau timbru de Republica Moldova . Totodata X a mai precizat ca a fost de fata cand numitul C R a declarat ca respectivele pachete de tigari au fost achizitionate de el personal din Talciocul B cu scopul de a le revinde.

Martorul a subliniat ca si el stie ca in talcioc se vand tigari moldovenesti de catre diverse persoane , insa nu cunoaste cum sunt acestea introduse in tara.

A fost identificat totodata si martorul X din B , pazinic in Parcarea din Piata 9 Mai , unde a fost oprit inculpatul de catre lucratorii  politiei rutiere.

Fiind audiat , acesta a declarat ca isi aminteste ca in data de 27.01.2011,  aflandu-se de serviciu a observat ca o masina marca Skoda de culoare gri-albastru a fost oprita de un echipaj al Politiei Rutiere si ambele masini au stationat un timp indelungat in incinta pietei, insa nu stie ce  s-a petrecut acolo.

In urma verificarilor efectuate in registrele apartinand Biroului de Evidenta Operativa a Politiei mun B , s-a stabilit faptul ca in cursul anului 2010 a fost sanctionat contraventional numitul C , fratele inculpatului pentru faptul ca a fost depistat pe raza Talciocului din B cu mai multe pachete de tigari de provenienta din Republica Moldova.

Fiind intrebat in legatura cu sanctiunea contraventionala aplicata,  C A a declarat ca a cumparat mai multe pachete de tigari din Talcioc pentru  consum propriu si ca stie de mai mult timp ca in acel loc se comercializeaza tigari insa nu l-a interesat niciodata provenienta lor.

Tot in urma verficarilor  in Registrul de magazie a obiectelor din camera de corpuri delicte  de la Politie mun B s-a constatat ca in al doilea semestru al anului 2010 si in prima parte a anului 2011 , pe raza Mun B au fost aplicate un numar de 82  de sanctiuni contraventionale pentru comercializarea de tigari de provenienta din Republica Moldova.

In vederea stabilirii persoanei indicate de inculpat ca fiind cea de la care a fost achizitionate tigarile , in urma verificarilor efectuate in Talciocul B nu a fost identificata nici o persoana cu numele de „Sumi”

Prin Ordonanta nr.X/2011 din data de 2.02.2011 a Parchetului de pe langa Judecatoria B s-a instituit sechestrul asigurator pentru autoturismul cu nr. X apartinand inculpatului , in vederea garantarii recuperarii prejudiciului cauzat prin comiterea faptelor , bugetului de stat , in valoare totala de 8.661 lei reprezentand taxe vamale si fiscale.

 Pana in prezent inculpatul a achitat din prejudiciu suma de 3.886 lei ramand de achitat suma de 4.775 lei.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba:declaratiile martorilor X , adresa Autoritatii nationale a vamilor, procesele verbale de verificare , plansele fotografice, procesul verbal de depistare, certificatul de inmatriculare original pentru autoturismul cu nr. X, chitanta seria TS7 nr. 1943762 de plata a sumei de 531 lei, contractul de vanzare – cumparare pentru autoturismul cu nr. X,  chitanta seria TS7 nr. 7858762 de plata a sumei de 1855 lei , chitanta seria TS7 nr. 7930308 de plata a sumei de 1500 lei; ordonanta de instituire a sechestrului asiguratoriu nr. 402/P/2011 din 02.02.2011 pentru autoturismul cu nr. X; plic sigilat continand cheia autoturismului sechestrat, declaratiile inculpatului.

Faptele inculpatului C R V care , in data de 27.01.2011 , s-a deplasat

cu autoturismul sau  proprietate X,  in talciocul din Mun. B , de unde a achizitionat cantitatea de 980 pachete tigari cu timbru de Rep. Moldova , de la persoane ce desfasoara activitati ilicite , cu suma de 6.000 lei , cunoscand in acest mod ca sunt de contrabanda,  tigari pe care le-a transportat la domiciliul sau, iar ulterior cand urma sa le comercializeze unei alte persoane , pentru a castiga suma de 300 lei , fara a fi autorizat in acest sens , a fost identificat de catre organele de politie, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de contrabanda si detinere in afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcarii , fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ,  prev. de art.270 alin.3 din Legea nr.86/2006 si art.296 ind.1 alin.1 lit.l din Legea nr. 571/2003 modif.

In temeiul acestor texet de lege , instanta urmeaza sa aplice inculpatului cate o pedeapsa pentru fiecare fapta savarsita la individualizarea carora sa retina dispozitiile art. 52 si 72 Cod penal si art. 320 ind.1 Cod proc. pen.

Inculpatul nu este casatorit, nu are copii , a absolvit 12 clase si nu este cunoscut cu antecedente penale.

A fost sincer si a recunoscut savarsirea faptelor motivandu-le prin dorinta de a-si spori castigurile.

Retinand aceste aspecte , instanta se va orienta la stabilirea cuantumurilor pedepselor spre limitele minime rezultate ca urmare a aplicarii disp. art. 320 ind.1 Cod proc. pen.

In baza art.33 lit a si art.34 lit b Cod penal inculpatul urmeaza sa execute  pedeapsa cea mai grea .

Se vor aplica inculpatului disp. art.71 si 64 lit a , teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.

Art. 81 Cod penal prevede ca :”  Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;

c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

 Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).”

 Potrivit fisei cazier , inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii, iar pedeapsa aplicata nu va depasi 2 ani .

Se apreciaza fata de modul concret de savarsire a faptelor , regretul exprimat de inculpat , primul contact al acestuia  cu legea penala , ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia in regim de detentie . 

In consecinta instanta urmeaza sa suspende conditionat executarea pedepsei aplicata inculpatului.

Se vor aplica inculpatului disp. art. 82 Cod penal care prevede urmatoarele :” Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.

In cazul cand pedeapsa a carei executare a fost suspendata este amenda, termenul de incercare este de un an.

Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.”

Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal care prevede ca : ”Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.

Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.

La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.”

In baza art. 71 alin. ultim. Cod penal instanta va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.

 Partea vatamata ANAF-Autoritatea Nationala a Vamilor – Directia Regionala pentru Accize Operatiuni Vamale Iasi s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 8661 lei reprezentand contravaloarea taxelor vamale si fiscale , pentru cele 980 pachete de tigari care au fost introduse in tara cu eludarea acestor taxe , din care  pe parcursul procesului penal a achitat o parte,  ramanand un rest de 4775 lei.

In baza art. 14 , 346 Cod proc. pen. cu ref. la art. 998 si urm. Cod civil ( in prezent art. 1357 si urm. Cod civil) , instanta va obliga pe inculpat sa plateasca partii civile ANAF –Autoritatea Nationala a Vamilor – Directia Regionala pentru accize si Operatiuni Vamale Iasi suma de 4775 lei prejudiciu cauzat statului , la care se adauga dobanzi si / sau majorari de intarziere precum si penalitati de intarziere datorate si care curg de la data de 27.01.2011 si pana la momentul efectuarii platii.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin infractiune , procurorul a luat masura asiguaratorie a sechestrului pe bunul folosit la comiterea infractiunii.

Prin Ordonanta nr. 402/P/2011 din data de 02.202.2011 a Parchetului de pe langa Judecatoria B,  s-a instituit sechestrul asigurator pentru autoturismul marca Skoda  cu nr. X ce apartine inculpatului pana la concurenta sumei de 8661 lei.

Asa cum s-a precizat pe parcursul procesului penal inculpatul a achitat o parte din prejudiciu ramanand . la data pronuntarii prezentei hotarari un rest de 4775 lei.

 Potrivit art. 163 Cod proc. pen.:” Masurile asiguratorii se iau in cursul procesului penal de procuror sau de instanta de judecata si constau in indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a bunurilor mobile si imobile, in vederea confiscarii speciale, a repararii pagubei produse prin infractiune, precum si pentru garantarea executarii pedepsei amenzii.

 Masurile asiguratorii in vederea repararii pagubei se pot lua asupra bunurilor inculpatului, pana la concurenta valorii probabile a pagubei.

 Masurile asiguratorii in vederea repararii pagubei se pot lua la cererea partii civile sau din oficiu.”

 Avand in vedere ca paguba nu a fost reparata in inregime, instanta urmeaza sa mentina masura sechestrului asigurator  asupra autoturismului marca SKoda cu nr. X ce apartine inculpatului luata prin Ordonanta procurorului nr.402/P/2011 din 02.02.2011 pana la concurenta sumei de 4775 lei.

 Potrivit art. 118 Cod penal se va dispune confiscarea autoturismului mentionat cu nr. de identificare TMBBG41U032704768 si nr de inmatriculare X.

 In baza art. 191 Cod proc. pen. instanta va obliga pe inculpat sa plateasca statului  cheltuielile judiciare avansate in cauza  din care suma reperezentand  onorariu avocat din oficiu , va fi virata din fondul M.J. catre Baroul de Avocati Vaslui.

4