Furt

Sentinţă penală 182 din 10.04.2012


INSTANTA

Asupra cauzei de fata .

La data de 02.02.2012 cu nr. X s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr.X/P/2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus trimiterea in judecata , in stare de arest preventiv a inculpatului D P pentru a fi cerectat cu privire la savarsirea infractiunilor de furt calificat si complicitate la furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal ( in dauna partii vatamate S C);art. 208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit.a,g,i Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal ( in dauna partii vatamate D G) ; art. 26 rap. la art.208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal ( in dauna partii vatamate F I); art. 26  rap. la art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal ( in dauna partii vatamate P I) si art. 26 rap. la art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i Cod penal ( in dauna partii vatamate R V) , toate cu aplic. art. 33 lit.a Cod penal.;

Prin acelasi act s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor:  G M  pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a Cod penal cu aplic. art.75 lit.c Cod penal ; D A pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal cu aplic. art.75 lit.c Cod penal ( parte vatamata  D G); L M pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la furt calificat si furt calificat , prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit.a Cod penal cu aplic. art. 99 alin.2 Cod penal ( in dauna partii vatamate D G) ;  art. 208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 99 alin.2 Cod penal ( in dauna partii vatamate F I); art.  208 alin.1, art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 99 alin.2 Cod penal ( in dauna partii vatamate P I), toate cu aplic. art. 33 lit.a Cod penal L A D  pentru savarsirea infractiunilor furt calificat, prev. de art. 208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit.a Cod penal cu aplic. art. 99 alin.2 Cod penal ( in dauna partii vatamate D G) ;  art. 208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal ( in dauna partii vatamate F I); art.  208 alin.1, art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal ( in dauna partii vatamate P I) si  art. 208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal( in dauna partii vatamate R V) , toate cu aplic. art. 33 lit.a Cod penal; G C pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la furt calificat si furt calificat , prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal ( in dauna partii vatamate F I) ; art. 26 rap. la art. 208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal ( in dauna partii vatamate P I) si  art.  208 alin.1, art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal ( in dauna partii vatamate R V), toate cu aplic. art. 33 lit.a Cod penal si M F pentru savarsirea infractiunilor de tainuire si complicitate la furt calificat prev. de art. 221 alin.1 Cod penal si art. 26 rap. la art 208 alin.1 , art. 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal ( in dauna partii vatamate R V) toate cu aplic. art.33 lit.a Cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatii , impreuna sau singuri,  au sustras in intervalul de timp 21.08.2011 – 04.01.2012 , de la mai multe parti vatamate,  cu domiciliul pe raza Com. P si Mun. B , bunuri ( piese si subansamble de la un autocamion, un aparat de sudura, curcani ), pe care le-au valorificat .

 Din probatoriul administrat in cauza la urmarirea penala, ca urmare a solicitarii inculpatilor de a se aplica procedura prev. de art. 320 ind.1 Cod proc. pen., instanta retine urmatoarea situatie de fapt.

I.Furt comis de inculpatul D P, inculpatul G M si minorul L I, in dauna partii vatamate S C

In ziua de 21.08.2011, in jurul orelor 12.00-13.00, inculpatul D P aflandu-se la locuinta sa, a fost vizitat de catre inculpatul G M, context in care cei doi au hotarat de comun acord sa mearga sa sustraga piese si subansamble de la autocamionul partii vatamate S C, aflat in apropierea stanei sale, pentru ca ulterior sa le vanda la un centru de colectare ca fier vechi.

In baza hotararii luate, cei doi  s-au deplasat cu atelajul lui G M, insa pe drum, intalnindu-se si cu minorul L I, la solicitarea acestuia, l-au luat si pe acesta pana la autocamionul respectiv. Ajungand la locul faptei, acestia au sustras mai multe pinIe, o scara metalica, precum si capacul de la caroseria autovehiculului, dupa care incarcandu-le in atelajul cu care venisera, au plecat catre locuinta inculpatului D P.

In timp ce se deplasau pe drum au fost ajunsi de catre partea vatamata S C, care mergand la stana si sesizand lipsa unor piese de la autocamion, a pornit cu autoturismul in cautarea inculpatilor .

Observand ca sunt urmariti de catre partea vatamata care se deplasa cu autoturismul, inculpatii D P si  G M au abandonat atelajul si au luat-o la fuga, insa minorul L I fiind prins, a fost condus la sediul Postului de Politie P pentru cercetari.

Cu aceeasi ocazie, partea vatamata S C si-a recuperat si bunurile sustrase de inculpatul D P, inculpatul G M si minorul L I, astfel ca prejudiciul in valoare de 3.000 lei fiind recuperat, acesta a declarat ca nu intelege sa se mai constituie parte civila in procesul penal.

II. Furt comis de inculpatul D P si inculpatii  D A si L M, in dauna partii vatamate D G :

In seara de 16.11.2011, in jurul orei 22.00, inculpatul D P aflandu-se la locuinta sa, a fost vizitat de catre inculpatul D A, ocazie cu care acesta i-a propus sa mearga sa sustraga un aparat de sudura din incinta unei magazii situata in curtea locuintei partii vatamate D G, cunoscand ca acesta este plecat de acasa in mun. B.

Fiind de acord cu propunerea inculpatului, cei doi l-au chemat si pe inculpatul minor L M, care fiind de acord sa-i insoteasca, s-au  deplasat la locul faptei si in timp ce acesta din urma a ramas de paza in drum, ceilalti au patruns in curtea vatamatului, au dezlegat lantul cu care era asigurata usa de acces in interiorul magaziei si au sustras aparatul de sudura.

Ulterior, parasind locul faptei, cei trei inculpati s-au deplasat cu bunul sustras la locuinta tatalui inculpatului D P, unde l-au ascuns intr-o gluga de coceni.

A doua zi, luand la cunostinta ca partea vatamata a sesizat organele de politie, inculpatul D P si invinuitul D A au luat aparatul de sudura si l-au dus inapoi la locuinta vatamatului, lasandu-l in apropierea unei bucatarii.

Prejudiciul  cauzat partii vatamate D G este in valoare de 500 lei, insa deoarece in cursul cercetarilor bunul sustras a fost recuperat, acesta a declarat ca nu intelege sa se mai constituie parte civila in procesul penal.

III. Furt comis de inculpatul D P, inculpatii G C, L A-D si L M, in dauna partilor vatamate F I si P I

In seara de 03.01.2012, in jurul orei 20.00, inculpatul D P fiind vizitat la locuinta sa de catre cei trei inculpati, au hotarat de comun acord sa sustraga curcani de la locuinta partii vatamate F I.

In baza hotararii luate, cei patru inculpati, au luat doua genti de la locuinta fratilor L, unde locuia de altfel si D P, si deplasandu-se la locuinta sus-numitei, in timp ce inculpatul D P si inculpatul G C au ramas de paza in drum pentru a supraveghea zona sa nu fie surprinsi de vreo persoana, inculpatii L A-D si L M au escaladat  gardul imprejmuitor al locuintei si dintr-un cotet au sustras doi curcani.

Ulterior, plecand catre casa cu pasarile sustrase, pe drum cei patru inculpati au hotarat sa sustraga pasari si de la locuinta partii vatamate P I.

Inainte de a proceda la punerea in aplicare a acestei activitati infractionale, inculpatul D P a hotarat ca mai intai sa transporte cei doi curcani la locuinta sa, urmand ca ulterior sa revina si el la locul faptei.

In lipsa acestuia, inculpatul G C ramanand de paza, L M si L A-D au sarit gardul in curtea locuintei partii vatamate P I si au sustras un nr. de 4 curcani. In acest timp, la locul faptei a revenit si inculpatul D P, care ajutandu-i pe cei trei inculpati sa introduca curcanii in geanta, i-au transportat la locuinta fratilor L M si L A-D.

Hotarand ca a doua zi sa valorifice cei 6 curcani sustrasi, in jurul orelor 23.00-24.00, inculpatul Dragoi P l-a contactat telefonic pe inculpatul M F si aducandu-i la cunostinta ca „are marfa de vanzare”, au cazut de acord ca a doua zi sa vina in mun. B, iar acesta din urma sa-i ajute sa vanda pasarile.

In consecinta, atat inculpatul, cat si inculpatii G C si L A-D au venit cu o masina de ocazie in mun. B si intalnindu-se in zona „Barierei P” cu inculpatul M F, la propunerea acestuia, s-au deplasat la locuinta lui I T, caruia i-a oferit spre vanzare cei 6 curcani, pentru suma de 200 lei.

Cu aceasta ocazie, din suma incasata, M F a primit suma de 30 lei in contul unei datorii mai vechi pe care D P avea sa i-o dea.

Prejudiciul cauzat partilor vatamate F I si P I este in suma de 200 lei si respectiv 350 lei si a fost recuperat in ambele cazuri, situatie in care acestia au declarat ca nu inteleg sa se mai constituie parti civile in procesul penal.

IV. Furt comis de inculpatul D P si inculpatii M F, G C si L A D, in dauna partii vatamate R V

In ziua de 04.01.2012, dupa ce inculpatul D P si inculpatii G C si L A-D au valorificat cei 6 curcani catre numitul I T, intrand in posesia banilor, la solicitarea lui M F au hotarat sa mearga la locuinta acestuia pentru a servi masa si a innopta.

In jurul orei 22.00, la propunerea lui M F, atat inculpatul D P, cat si inculpatii G C si L A-D au hotarat sa mearga sa sustraga pasari de la locuinta partii vatamate R V, situata pe str. X nr. X, in apropierea unitatii de pompieri militari din mun. B.

Ca urmare, in jurul orelor 02.00-03.00, deplasandu-se la imobilul partii vatamate, in timp ce inculpatul D P si inculpatul M F au ramas in drum sa asigure paza locului faptei, G C si L A-D au escaladat gardul imprejmuitor si din incinta curtii au sustras un nr. de 14 pasari, folosindu-se de cele doua genti cu care adusesera cei 6 curcani in mun. B.

Revenind la locuinta inculpatului M F si constatand ca un nr. de 5 pasari erau moarte, inculpatii au hotarat sa se intoarca la locuinta aceluiasi vatamat sa mai sustraga si alte pasari.

In timp ce se deplasau spre locuinta vatamatului pentru a-si continua activitatea infractionala, deoarece inculpatul D P a hotarat sa mearga sa cumpere tigari si bauturi alcoolice, la locul faptei s-au deplasat doar inculpatii G C, M F si L A-D.

In consecinta, inculpatul M F a ramas de paza in drum, iar G C si L A-D escaladand din nou gardul locuintei vatamatului, au mai sustras  un nr. de 6 pasari.

Dupa savarsirea faptei, plecand cu pasarile sustrase catre  locuinta inculpatului M F, in jurul orei 03.35, in timp ce se deplasau pe str. X, acestia au fost depistati de catre organele de politie, care sesizand ca acestia aveau un comportament suspect, i-au somat sa se opreasca. Initial, acestia au incercat sa fuga, insa lucratorii de politie somandu-i din nou, iar inculpatii oprindu-se, cu ocazia controlului efectuat asupra lor au fost gasite cele 6 pasari sustrase, precum si un cleste de forta din metal. Fiind condusi la sediul Politiei mun. B, inculpatii au recunoscut comiterea faptei, aratand ca la aceasta a participat si inculpatul D P.

Prejudiciul cauzat partii vatamate R V este in valoare totala de 600 lei, insa deoarece in cursul cercetarilor un nr. de 14 pasari au fost recuperate si restituite, acesta a declarat ca intelege sa se mai constituie parte civila in procesul penal cu suma de 180 lei.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: declaratiile partilor vatamate;proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante;proces-verbal de cercetare la fata locului si planse foto ;procese-verbale de ridicare a unei perechi de pantofi de sport marca RESPECT de la inculpatul D A-D si a unei perechi de pantofi cu inscriptia BONTIMES de la inculpatul D P ;procese-verbale de inventariere si cantarire a bunurilor gasite in atelajul inculpatului G M, de primire-predare a carutei catre G M ;proces-verbal de verificare a apelurilor telefonice de pe telefonul mobil apartinand inculpatului D P;dovada de predare-primire a unui nr. de 6 curcani de catre numitul I T ;proces-verbal de predare a unui nr. de 6 curcani catre numitul P N ;proces-verbal de ridicare a sumei de 50 lei de la inculpatul D P  proveniti din vanzarea celor 6 curcani catre I T ;proces-verbal de ridicare a sumei de 11 lei de la inculpatul L A-D proveniti din vanzarea celor 6 curcani catre I T ;proces-verbal de ridicare a sumei de 20 lei de la inculpatul G C proveniti din vanzarea celor 6 curcani catre I T;dovezi de primire-predare a unui nr. de 6 pasari  si respectiv 8 pasari ridicate de la locuinta inculpatului M F si predate partii vatamate R V ;proces-verbal de ridicare a sumei de 85 lei de la inculpatul D P si inculpatii G C si L A D si predarea acesteia catre numitul I T ;proces-verbal de confruntare;referat de ancheta sociala privind pe inculpatul minorul L M ; raport de expertiza medico-legala psihiatrica privind pe inculpatul minor L M ; procese-verbale de reconstituire si planse foto; procese-verbale de conducere in teren cu invinuitul L A-D privind savarsirea faptei la locuinta partilor vatamate F I si P I si planse foto ;proces-verbal de conducere in teren cu inculpatul D P si inculpatii M F, D C si L A-D privind savarsirea faptei la locuinta partii vatamate R V si planse foto ;proces-verbal de cautare a inculpatului D P la locuinta concubinei sale L Ionela; declaratiile martorilor coroborate cu declaratiile inculpatilor.

Fapta inculpatului  D P  de a sustrage in data de 21.08.2011 , impreuna cu minorul L I, piese si subansamble de la autocamionul patii vatamate S C , producandu-i acestuia un prejudiciu de 3000 lei , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a  Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal .

 Fapta aceluiasi inculpat  de a sustrage in data de 16.11.2011, in jurul orelor 22.00 , impreuna cu D A si L M un aparat de sudura din magazia partii vatamate D G, in valoare de 500 lei , recuperat in cursul cercetarilor, intuneste elementele constitutive ale infractiunii  de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a ,g,i Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal .

Fapta aceluiasi inculpat  de a-i  ajuta pe inculpatii L sa sustraga , pe timp de noapte , prin escladare si efractie , curcani si gaini de la partile vatamate F I, P I si R V, producandu-le prejudicii in valoare de 200 lei , respectiv 350 lei si 600 lei , recuperate in totalitate  la primii si  partial ( rest 180 lei) la ultimul, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la furt calificat prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal.

In temeiul textelor de lege mentionate, instanta va aplica inculpatului cate o pedeapsa pentru fiecare fapta savarsita , la individualizarea carora va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal , art. 75 lit.c Cod penal si art. 320 ind.1 Cod proc. pen.

In baza art. 33 lit.a si art. 34 lit.b Cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea , fara a se mai adauga vreun spor.

Numarul mare de fapte savarsite formeaza instantei convingerea ca scopul educativ al pedepsei nu pote fi atins decat prin executarea pedepsei in regim de detentie.

Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.

In baza art. 88 Cod penal se va  scade din pedeapsa perioada retinerii si arestarii preventive  a inculpatului incepand cu data de 09.01.2012 , la zi.

Potrivit art. 350 Cod proc. pen. se va mentine starea de arest preventiv a inculpatului.

Fapta inculpatului  G M, de  a sustrage , impreuna cu inculpatul D P si minorul L I,  piese si subansamble de la autocamionul partii vatamate S C, producandu-i un prejudiciu de 3000 lei, recuperat, intruneste elementele costitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal

 In temeiul textului de lege mentionat, instanta va aplica inculpatului  o pedeapsa pentru  fapta savarsita , la individualizarea careia va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal , art. 75 lit.c Cod penal si art. 320 ind.1 Cod proc. pen.

Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.

 Art. 81 Cod penal prevede ca :” Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;

c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotararea de condamnare.”

Inculpatul indeplineste conditiile mentionate si in consecinta instanta va dispune , in temeiul textului de lege mentionat suspendarea  conditionata a  executarii  pedepsei.

Se vor aplica disp. art . 82 Cod penal cere prevede ca: “Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.

Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.”

Se atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal care prevede ca:”  Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.

Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.

La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.”

Se va dispune , potrivit art. 71 alin. ultim Cod penal suspendarea  executarii pedepsei accesorii.

Fapta inculpatului  D A, de a sustrage impreuna cu inculpatii D P si L M , pe timp de noapte , in data de 16.11.2011 prin efractie , de la partea vatamata  D G la  un aparat de sudura in valoare de 500 lei , recuperat in cursul urmaririi penale , intruneste elementele constitutive ale infractiunii  de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal .

In temeiul textului de lege mentionat, instanta va aplica inculpatului  o pedeapsa pentru  fapta savarsita , la individualizarea careia va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal , art. 75 lit.c Cod penal si art. 320 ind.1 Cod proc. pen.

Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.

 Art. 81 Cod penal prevede ca :” Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;

c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotararea de condamnare.”

Inculpatul indeplineste conditiile mentionate si in consecinta instanta va dispune , in temeiul textului de lege mentionat suspendarea  conditionata a  executarii  pedepsei.

Se vor aplica disp. art . 82 Cod penal cere prevede ca: “Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.

Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.”

Se atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal care prevede ca:”  Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.

Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.

La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.”

Se va dispune , potrivit art. 71 alin. ultim Cod penal,  suspendarea  executarii pedepsei accesorii.

Faptele  inculpatului  L M  , de a-i ajuta pe inculpatii D P si D A la furtul savarsit in dauna partii vatamate  D G, cu un prejudiciu de 500 lei , recuperat si de a sustrage doi curcani ,  impreuna cu inculpatii  D P, G C si L M , de la partea vatamata F I , producandu-i un prejudiciu de 200 lei , recuperat , iar de la partea  vatamata  P I, pasari in valoare de  350 lei , prejudiciu  recuperat , intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de : complicitate la furt calificat prev. de art.26 rap. la art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal cu aplic. art. 99 alin.2 Cod penal si de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal cu aplic. art. 99 alin.2 Cod penal.

In temeiul textelor  de lege mentionate, instanta va aplica inculpatului cate o pedeapsa pentru fiecare  fapta savarsita , la individualizarea carora va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal , art. 99 alin.2 Cod penal  si art. 320 ind.1 Cod proc. pen.

 Potrivit art. 33 lit.a Cod penal si 34 lit.b Cod penal inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea.

 Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei. 

 Art. 81 Cod penal prevede ca :” Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;

c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotararea de condamnare.”

Inculpatul indeplineste conditiile mentionate si in consecinta instanta va dispune , in temeiul textului de lege mentionat suspendarea  conditionata a  executarii  pedepsei.

Se vor aplica disp. art . 82 Cod penal cere prevede ca: “Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.

Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.”

Se atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal care prevede ca:”  Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.

Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.

La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.”

Se va dispune , potrivit art. 71 alin. ultim Cod penal suspendarea  executarii pedepsei accesorii.

Faptele inculpatului L A- D  , de a sustrage impreuna cu inculpatii: D P , G C si L M , pe timp de noapte si prin escaladare  , in data de 03.01.2012, pasari de la partile vatamate : F I , cu un prejudiciu de 200 lei , recuperat , P I , cu un prejudiciu de 350 lei , recuperat si  R V, cu un prejudiciu de 600 lei , recuperat partial ( rest 180 lei) , intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de furt calificat prev. art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal.

In temeiul texetelor de lege mentionate , instanta va apliv’ca inculpatului cate o pedeapsa pentru fiecare fapta savarsita la individualizarea carora va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal.

Inculpatul are ca studii 3 clase, este  fara ocupatie , necasatorit si fara antecedente penale.

In cursul urmaririi penale a recunoscut savarsirea faptelor si a contribuit la recuperarea prejudiciilor produse partilor vatamate.

Nu s-a sustras cercetarii judecatoresti fiind  plecat la munca in strainatate.

Aceste aspecte urmeaza a fi apreciate de instanta ca circumstante atenuante prev. de art. 74 alin.1 lit.a,b Cod penal , ceea ce va impune aplicarea disp. art. 76 Cod penal , pedepsele aplicate fiind stabilite sub minimul special prev. de lege.

Potrivit art. 33 lit.a Cod penal si 34 lit.b Cod penal inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea.

 Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei. 

 Art. 81 Cod penal prevede ca :” Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;

c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotararea de condamnare.”

Inculpatul indeplineste conditiile mentionate si in consecinta instanta va dispune , in temeiul textului de lege mentionat suspendarea  conditionata a  executarii  pedepsei.

Se vor aplica disp. art . 82 Cod penal cere prevede ca: “Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.

Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.”

Se atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal care prevede ca:”  Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.

Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.

La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.”

Se va dispune , potrivit art. 71 alin. ultim Cod penal suspendarea  executarii pedepsei accesorii.

 Faptele  inculpatului  G C, de a-i ajuta pe inculpatii L A- D ,  D P  si L M ,  sa sustraga ,  pe timp de noapte si prin escaladare, in data de 03.01.2012, pasari de la partile vatamate : F I , cu un prejudiciu de 200 lei , recuperat , P I , cu un prejudiciu de 350 lei , recuperat si sa sustraga de la partea vatamata  R V,impreuna cu minorul L M ,cu un prejudiciu de 600 lei , recuperat partial ( rest 180 lei) , intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de complicitate la furt calificat prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal si respectiv de  furt calificat prev. de  art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal cu aplic. art. 75 lit.c Cod penal.

In temeiul acestor texete de lege instanta va aplica inculpatului cate o pedeapsa pentru fiecare fapta savarsita la individualizarea carora va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal

In baza art. 33 lit.a si art. 34 lit.b Cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea .

Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.

Art. 81 Cod penal prevede ca :” Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;

c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotararea de condamnare.”

Inculpatul indeplineste conditiile mentionate si in consecinta instanta va dispune , in temeiul textului de lege mentionat suspendarea  conditionata a  executarii  pedepsei.

Se vor aplica disp. art . 82 Cod penal cere prevede ca: “Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.

Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.”

Se atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal care prevede ca:”  Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.

Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.

La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.”

 Se va dispune , potrivit art. 71 alin. ultim Cod penal suspendarea  executarii pedepsei accesorii.

 Fapta inculpatului  M F,  de a-i ajuta, prin asigurarea pazei  locului faptei, pe inculpatii: G C si L A D, de a sustrage 6 pasari , pe timp de noapte si prin escaladare de la partea vatamata R V, in data de 04.01.2012,  intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la furt calificat prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,g,i  Cod penal  .

 Fapta aceluiasi inculpat de a-i ajuta pe inculpatii G C si L A D sa valorifice prin vanzare pasarile sustrase de la partile vatamate F I si P I, cunoscand provenienta bunurilor , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tainuire prev. de art. 221 alin.1 Cod  penal

 In temeiul acestor texete de lege instanta va aplica inculpatului cate o pedeapsa pentru fiecare fapta savarsita la individualizarea carora va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal

In baza art. 33 lit.a si art. 34 lit.b Cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea

 Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.

Art. 81 Cod penal prevede ca :” Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;

c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotararea de condamnare.”

Inculpatul indeplineste conditiile mentionate si in consecinta instanta va dispune , in temeiul textului de lege mentionat suspendarea  conditionata a  executarii  pedepsei.

Se vor aplica disp. art . 82 Cod penal cere prevede ca: “Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.

Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.”

Se atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal care prevede ca:”  Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.

Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.

La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.”

 Se va dispune , potrivit art. 71 alin. ultim Cod penal suspendarea  executarii pedepsei accesorii.

In baza art. 14 , 346 Cod proc. pen. instanta va constata recuperate prejudiciile produse partilor vatamate S C , D G si  P Ion.

In temeiul acelorasi texte de lege coroborate cu disp. art. 1357 si urm. Cod civil , instanta va obliga pe inculpatii D P., G C si L A D sa plateasca in solidar partii civile R V suma de 50 lei , despagubiri civile.

Se va respinge ca nedovedita  actiunea civila formulata de partea civila P Ion .

In baza art. 118 Cod penal instanta dispune confiscarea de la inculpatii L A D si L M, a doua genti folosite la savarsirea faptelor.

In baza art.118 Cod penal se va  dispune  si confiscarea  de la inculpatii D P , G C , L M si L A D a sumei de 50 lei , suma la care a renuntat partea vatamata F I

In baza art. 191 Cod prc. pen. instanta va obliga pe inculpati sa plateasca statului, cu titlu de cheltuieli judiciare, urmatoarele sume: inc. D P-  1050 lei din care suma de 200 lei ( 50% ) onorariu pentru asistenta juridica din oficiu la cercetarea judecatoreasca – av. C G - , va fi virata din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati V; inc. G M, inc. G C, inc. M F, inc. L M si inc. D A , - cate 950 lei fiecare , din care sumele de cate 400 lei onorariu pentru asistenta juridica din oficiu la cercetarea judecatoreasca ( av. C C., B M., A R., B I ,  B P ) , vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati V; inculpatul L A D- 1.000 lei din care suma de 400 lei onorariu pentru asistenta juridica din oficiu la cercetarea judecatoreasca – av. B D.va fi virata din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati  V

10

Domenii speta