INSTANTA
Cu nr.X din 26.03.2012 s-a inregistrat cererea prin care reclamanta, B G in contradictoriu cu paratul B E a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna desfacerea casatoriei inregistrate cu nr.06 din 22 februarie 1988,la Primaria com. B, jud. V, sa revina la numele avut anterior casatoriei, R , sa dispuna exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti fata de minorii: B E, nascuta la data de 14 iulie 1995; B M, nascuta la data de 23 februarie 1998, B C, nascut la data de 13 martie 1999 si B A, nascuta la data de 25 sept.2003, sa stabileasca locuinta minorilor la reclamanta, in locuinta comuna situata in com. T, sat. B, jud. V, paratul sa fie obligat la plata unei pensii de intretinere pentru minori.
Motivand cererea reclamanta a sustinut ca viata de familie nu mai poate continua. Paratul are un comportament violent atat cu ea cat si copiii, consuma exagerat alcool. Au existat de mai mult timp neintelegeri intre ei insa acestea s-au accentuat. Paratul a inceput sa vanda lucruri din casa pentru bautura sa vorbeasca urat cu copii sa-i izgoneasca din casa. Din cauza problemelor financiare a mers la munca in Italia. De aici a trimis bunuri copiilor insa acestea au fost vandute de tatal lor. A depus in proba copie de pe cartea de identitate si certificatul de casatorie, original, seria C.7 nr.558133, copie de pe certificatele de nastere privind pe minori. Reclamanta a fost reprezentata in proces de av. B cu procura speciala autentificata cu nr.56 din 22 martie 2012 la notarul public T V, din B. Paratul nu s-a prezentat in instanta, nu a depus intampinare si nu a formulat probe. S-a administrat proba cu acte, s-a intocmit anchete psihosociale si a fost audiata martora X. Din probele administrate in cauza a rezultat ca partile s-au casatorit in anul 1988.Din casatorie au rezultat noua copii din care doar patru mai sunt minori: B E, nascuta la data de 14 iulie 1995; B M, nascuta la data de 23 februarie 1998, B C, nascut la data de 13 martie 1999 si B A, nascuta la data de 25 sept.2003. In urma cu cinci ani reclamanta a mers la munca in Italia unde lucreaza si o parte din copiii majori. De aici a trimis bani si alimente copiilor si paratului. Copiii minori au ramas in grija unei surori majore si a tatalui. Paratul, pensionat pe caz de boala, suferind un accident in care a pierdut un picior, in ultimii ani a devenit deosebit de violent cu familia. Copiii au fost alungati deseori din casa, au fost agresati fizic si verbal. Banii din pensie si din cei primiti de la reclamanta au fost folositi pentru alcool si tutun. Comportamentul paratului fata de copii a rezultat din cuprinsul anchetei sociale din referatul Directiei de asistenta sociala si protectia copilului V fiind solicitata si o masura de protectie. Concluziile anchetei au scos in evidenta faptul ca paratul a neglijat copiii i-a abuzat psiho-emotional si fizic prin aplicarea unor pedepse corporale. Starea de stres si comportamentul paratului fata de copii a rezultat si din discutiile purtate cu acestia in camera de consiliu. In vara reclamanta a venit acasa din Italia insa a fost alungata de parat.
Potrivit art.373 lit. b din Noul cod civil, casatoria se poate desface prin divort, din cauza unor motive temeinice,cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Potrivit art. 397 Cod civil privind conditiile divortului din culpa, in cazul divortului prev. de art. 373 lit. b din Codul civil casatoria se desface prin divort daca instanta stabileste culpa unuia din soti in destramarea casatoriei. Cu toate acestea daca din probe rezulta culpa ambilor soti, instanta poate pronunta divortul din culpa lor chiar daca numai unul din ei a facut cerere.
Instanta apreciaza ca in cauza au fost dovedite motive temeinice de natura sa faca imposibila continuarea casatoriei. De deteriorarea vietii de familie s-a facut vinovat paratul.
Urmeaza sa se admita cererea si sa se desfaca casatoria din culpa paratului In temeiul art.383 din Codul familiei reclamanta va reveni la numele avut anterior casatoriei – R.
Cu privire la locuinta minorilor instanta apreciaza ca este in interesul minorilor sa locuiasca in locuinta comuna situata in com.T, sat.B, jud.V. Minorii sunt in mediul in care au crescut si mama lor, reclamanta urmeaza sa revina in tara si sa locuiasca cu ei. Paratul nu are o alta locuinta dar comportamentul lui fata de copii, iresponsabil si agresiv nu justifica exercitarea autoritatii parintesti fata de acesti si nici situatia ca acesti a sa locuiasca cu paratul. Potrivit actelor depuse la dosar rezulta ca s-a solicitat instituirea unei masuri de protectie a copiilor. Urmeaza ca in temeiul art.263, art.400 si art. 496 din Codul civil sa se stabileasca locuinta minorelor la reclamanta, in domiciliul comun.
In ceea ce priveste exercitarea autoritatii parintesti instanta urmeaza sa stabileasca ca aceasta sa se exercite exclusiv de reclamanta . Nu este in interesul minorilor ca paratul care s-a dovedit agresiv fata de copii, i-a alungat si supus unor presiuni fizice si psihice sa hotarasca in toate problemele legate de crestere, educare, dezvoltare fizica si mentala. Urmeaza ca in temeiul art.263, art.397, art.483, art. 503 si art. 504 sa se dispuna exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti numai de reclamanta. Potrivit art.402 din Codul civil cu ocazia divortului instanta trebuie sa se pronunte cu privire la obligatia de intretinere a parintilor fata de copii minori rezultati din casatorie. Reclamanta exercita permanent obligatia de intretinere in natura. Paratul, in prezent nu contribuie la intretinerea minorilor cu toate ca obtine venituri. Minorii se afla in stare de nevoie si au dreptul sa primeasca intretinere de la ambii parinti, aceasta obligatie este legala si nu se poate renunta la ea. Paratul, potrivit art.499, art.513, art.515, art.529, art.530, art.532pct.1 si art. 533 din Codul civil urmeaza sa fie obligat sa contribuie la intretinerea minorilor cu o pensie de intretinere lunara in cuantum de pana la 1/2 din venitul obtinut din pensie, incepand cu data introducerii cererii si pana la majoratul minorilor. In cauza nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
012
Judecătoria Târgu Bujor
Minor. Incalcarea dispozitiilor art. 99 si 109 aHn. 1 Cod penal. Agravarea situatiei inculpatului in propriul apel.
Judecătoria Piatra-Neamț
Divort cu minori, casatorie încheiata în Turcia între un cetatean turc si un cetatean român
Judecătoria Caracal
Vizitare minor
Judecătoria Moinești
Stabilirea locuinţei minorei
Judecătoria Târgu Neamț
Instituire curatelă