Comportament care descalifica si impiedica tatal sa-si exercite drepturile si obligatiile asupra minorului.

Sentinţă civilă 13631/2011 din 17.11.2011


 Comportament care descalifica si impiedica tatal sa-si exercite drepturile si obligatiile asupra minorului.

Prin sentinta civila nr.x/17.11.2011 pronuntata in dosarul nr. x/197/2011, s-a dispus ca autoritatea parinteasca asupra minorei M.K.M., nascuta la data de 18.07.2010, sa fie exercitata de catre mama.

Pentru a se pronunta in acest sens instanta a retinut urmatoarele:

In privinta efectelor divortului cu privire la raporturile dintre parintii divortati si copiii lor minori, instanta retine ca, dispozitiile art. 397 C.civ. - aplicabile incepând cu data de 01.10.2011 potrivit art. 6 alin. 6 C.civ. – consacra regula potrivit careia dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti. Conform art. 398 alin. 1 C.civ, exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte poate fi dispusa de instanta de divort pentru motive temeinice in considerarea interesului superior al copilului.

Astfel cum se arata in literatura juridica, conditia „motivelor temeinice” este necesar a fi analizata si evaluata de la caz la caz, in raport de toate elementele starii de fapt revelatoare pentru relatia dintre copil si fiecare dintre parinti, calitatea acestor relatii, eventualele deprinderi ale unuia dintre parinti care l-ar putea descalifica din cotitularitatea autoritatii parintesti sau imprejurari obiective, neimputabile lui, din cauza carora nu isi poate exercita drepturile si indatoririle parintesti.

Din probele administrate in cauza rezulta ca pârâtul si-a parasit familia inainte de nasterea copilului si de atunci nu s-a interesat de acesta si nu a contribuit cu nimic la cheltuielile legate de intretinerea lui. Mai mult decât atât, pârâtul manifesta un comportament iresponsabil prin faptul ca obisnuieste sa-si ocupe timpul consumând bauturi alcoolice sub influenta carora devine agresiv. De la data parasirii domiciliului conjugal, pârâtul nu s-a mai interesat de familie.

De asemenea, astfel cum rezulta din actele medicale depuse la dosarul cauzei, pârâtul este consumator abuziv de bauturi alcoolice de aproximativ 10 ani si, din aceasta cuaza,  are probleme grave de sanatate.

Prin urmare, instanta apreciaza ca astfel de manifestari ale pârâtului il descalifica pe tata din cotitularitatea autoritatii parintesti. si reprezinta motive temeinice pentru care, in aprecierea interesului superior al copilului, instanta va dispune ca autoritatea parinteasca asupra minorei M.K.M., nascuta la data de 18.07.2010, sa fie exercitata numai de catre mama.

 

Domenii speta